Denník N

Aby Kaliňáka nekontroloval Kaliňák

Colníkom aj policajtom by sa zišla nezávislejšia kontrola, než majú dnes.

Prianie pevného zdravia sa pomaly stáva povinnou súčasťou textov o koaličných predstaviteľoch – aj krvácajúci nos Roberta Kaliňáka bol azda bezvýznamnou epizódou a čoskoro bude fit. Podobne ako utečenka, ktorú pri Veľkom Mederi postrelili colníci. Streľba po aute mohla byť úplne profesionálnou a odôvodnenou akciou. A rovnako mohlo ísť o zazmätkovanie alebo zneužitie sily. Problém je, či sa to niekedy naozaj nestranne vyšetrí.

Keď minister vnútra jasne vyhlási, že zásah bol „jednoznačne opodstatnený“ a „primeraný situácii, ktorá tam bola“, tak na čo sa hráme? Nezávislý dohľad nad bezpečnostnými zložkami chýba dlhodobo. Keďže systémové riešenie nepriniesla ani streľba po študentoch, ktorí predsa len sú obľúbenejšou skupinou ako migranti, a nedošlo k nej ani po rozruchu okolo sporného zásahu kukláčov v Moldave, nedá sa teraz čakať žiaden zázrak. No je to škoda.

O nevhodnosti súčasného systému kontroly hovorí dlhodobo extra široká koalícia siahajúca od Štefana Harabina po neziskovky. Kým bývalý šéf Najvyššieho súdu bol pri rozhodovaní o nezákonnosti policajnej inšpekcie (z dôvodu, že je pod ministrom, a nie policajným zborom) zrejme primárne motivovaný všetkým možným, len nie čistým záujmom o verejné blaho, iniciatívu Štrngáme za zmenu ťažko podozrievať z nekalých úmyslov. A aj tá pred voľbami žiadala „zriadenie nezávislého a samostatného orgánu na vyšetrovanie sťažností a trestnej činnosti policajtov a iných príslušníkov“.

Povolebná situácia bola ideálna na to, aby sa niečo podobné dalo presadiť. Keď už Mostu-Híd so Sieťou nevyšla ich deklarovaná snaha o odstavenie Roberta Kaliňáka, mali aspoň silný argument v prospech nezávislého dohľadu – ak sa stal ministrom niekto, kto nie je pre nich dôveryhodný, je len prirodzené žiadať zvýšenú kontrolu. Podobne tak s colníkmi a finančnou správou, ktorých šéfstvo mohlo byť zamontované v kauze DPH, ktorá sa tiež točí okolo Kaliňáka.

No kým v inej protikorupčnej agende „pravicové“ strany čo-to dosiahli, v otázke inšpekcie je programové vyhlásenie slabé. Konštatuje síce, že vláda bude „presadzovať inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov“, ale okrem vzniku „odboru na prokuratúre, ktorý bude osobitne dohliadať na postihovanie trestnej činnosti príslušníkov ozbrojených zborov“ a posilnení kontrolných kompetencií parlamentného bezpečnostného výboru sa tam nič konkrétne nepíše.

O novej nezávislej inštitúcii na štýl českej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, ktorá kontroluje policajtov, colníkov a justičnú stráž a ktorej šéf podlieha priamo premiérovi, nie je v koaličnom manifeste ani zmienka. Niežeby potom zrazu išiel niekto po krku Kaliňákovým ľuďom. No aspoň by výsledky preverovania neboli závislé výlučne od toho, ako sa akurát cíti a čo kde povie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie