Denník N

Zaťať zuby a mať to za sebou. Skladanie vlády z pohľadu ľudí, ktorí boli blízko

Denník N sa zhováral s ľuďmi z prostredia Mosta-Híd a Siete, ktorí spätne hodnotili kroky svojich lídrov. O novej vláde rozhodlo sedem dní.

Je sobota, týždeň po parlamentných voľbách. Väčšina ľudí netuší, že ide o deň, keď sa na sneme Slovenskej národnej strany a na následnom predsedníctve Mosta-Híd fakticky rozhodne o podobe novej vlády.

Špičky Bugárovej strany si spravili deň voľna. Prvý po prekvapivých výsledkoch. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská je na návšteve u jednej z najlepších kamarátok, ombudsmanky Jany Dubovcovej. Vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka, ktorý odmieta vládnuť s Igorom Matovičom či Borisom Kollárom, zastihne ju aj jej kolegov mimo straníckej centrály.

Nasleduje e-mailová komunikácia o tom, ako na Danka reagovať. Nakoniec padne rozhodnutie stretnúť sa ešte v ten večer. „Hlavným impulzom toho, aby sa predsedníctvo Mosta-Híd zišlo už v sobotu večer, bola televízna debata na Markíze v nedeľu,“ hovorí Matej Kováč, ktorý bol v čase zostavovania vlády hovorcom strany.

„Nechceli sme, aby tam Béla Bugár išiel s tým, že nevie, čo bude ďalej, alebo s nejakým jednodňovým stanoviskom, ktoré by sme o dva dni museli meniť.“ Potom už bolo všetko rýchle. Až také rýchle, že koaliční politici musia dodnes čeliť obvineniam, že nová vláda bola dohodnutá ešte skôr, ako sa začali oficiálne rokovania.

Prvé dni po zostavení vlády tieto obvinenia sprevádzal hnev časti voličov. Pravicovým politikom nadávali na Facebooku, kričali na nich na ulici, niektorí si pred nimi odpľúvali. Jedným z vrcholov tohto „hejtu“ bolo, keď sa dcére Bélu Bugára ktosi vyhrážal smrťou.

V Moste-Híd aj v Sieti dodnes tajné dohody odmietajú. Denník N oslovil asi desiatku ľudí z okolia ich lídrov, aby sa ich spýtal, ako sa krátko po voľbách pravicoví politici správali, kde boli a čo prežívali. Niektorí hovoria anonymne, niektorí pod menom. Vrátili sme sa s nimi naspäť do dní, ktoré rozhodnutiu o novej vláde predchádzali.

Nasledujúci text neodpovie na otázku, čo sa pred dvomi mesiacmi odohrávalo v hlave Bélu Bugára, Lucie Žitňanskej či Radoslava Procházku. No prináša niektoré – doteraz neznáme – okolnosti a detaily, ktoré do skladania vlády zasiahli.

Radoslav Procházka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pondelok 7. marca (dva dni po voľbách)

Novozvolená poslankyňa za stranu Sieť Simona Petrík dostáva ráno o pol deviatej nečakaný e-mail. Radoslav Procházka ju pozýva na rokovanie predsedníctva, ktoré sa má začať už o dve hodiny. Petrík sa už nevie dohodnúť, aby jej malú dcéru postrážil manžel, a tak zostáva doma.

Prichádza o debatu, ktorá fakticky rozhodne aj o jej ďalšej politickej kariére. Špičky strany, ktorá mala premiérske ambície, no zrazu bola rada, že sa dostala do parlamentu, niekoľko hodín za zatvorenými dverami hovoria o tom, čo bude ďalej.

Do centrály Siete v pondelok prichádzajú aj zamestnanci, ktorí mali na starosti kampaň. Väčšine sa volebnou nocou skončili zmluvy, a tak si na Röntgenovú ulicu prišli už len potrkotať pri káve. Výsledky volieb ich šokovali. Azda najlepšie to ilustrujú fotky, ktoré zverejňujú na Facebooku. Usadení na zemi pri fľaši Jamesona a rozjedenom cateringu prekvapene sledujú priebežné čísla zo štatistického úradu.

Či sa s nimi ráta ďalej, nevedeli ani tí, ktorým sa kontrakty neskončili. „V strane sa  nezvyklo hovoriť napriamo, teda že by si Rado zvolal zamestnancov a prihovoril sa im,“ hovorí človek z centrály. „Maximálne rozposlal list mailom. Ale to sa netýkalo len nás, ale aj regiónov. Tam po voľbách nevedeli nič, písali do Bratislavy, čo sa deje.“

Predseda sa od bežnej práce straníckeho aparátu tak trochu odstrihol už pred voľbami, keď si presťahoval svoju kanceláriu. V budove, kde Sieť sídli, má strana prenajaté miestnosti na prvom poschodí. Predseda ako jediný sedel na treťom. Keď krátko pred voľbami prišla televízia Markíza robiť dokrútku o živote v strane, na jeden deň sa provizórne presťahoval k straníckemu kancelárovi, aby to nevyzeralo zvláštne.

Radoslav Procházka a Robert Fico. Foto N - Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka a Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo sa na predsedníctve dialo, ešte v marci opisoval Miroslav Beblavý, ktorý Sieť zakrátko opustil. Dnes už sa k povolebným udalostiam vracať nechce. „Začalo byť veľmi rýchlo jasné, že jediným cieľom Radoslava Procházku a Andreja Hrnčiara je smerovať k vláde so Smerom. Pochopil som, že ma klamú a nielen mňa,“ vravel pre Denník N.

Strana si pozvala novinárov na brífing na druhú popoludní, čakať však museli o dve hodiny dlhšie. Záverečné komuniké nepôsobilo dojmom, že by došlo k nejakému väčšiemu konfliktu. Procházka novinárom oznámil, že na jeho návrh vedenie Siete odsúhlasilo, aby strana ani len nerokovala o vytvorení vlády so Smerom.

Tak sa o tom písalo a taká je oficiálna verzia. Skutočnosť bola iná. Je pravda, že Procházka uznesenie o odmietnutí navrhol, a je pravda aj to, že zaň aj hlasoval. Ale neprešlo, lebo väčšina predsedníctva, spracovaná argumentmi vedenia strany, odmietnutie rokovaní so Smerom nepodporila.

V Sieti bolo teda už v pondelok jasné, že vláda so Smerom pripadá do úvahy. Napriek tomu líder Siete pre členov predsedníctva prekvapivo novinárom povedal, že rokovať so Smerom nebudú. „Nebolo to prvý raz, čo sa to, čo predseda povedal médiám, nezhodovalo s tým, čo sa dohodlo na predsedníctve,“ povedal človek z centrály.

Následne po večernom predsedníctve aj Most-Híd oznamuje, že o novej vláde nebude rokovať so Smerom. „Našou prioritou je rokovať o stabilnej pravicovej vláde. Na rokovania so Smerom nepôjdeme,“ povedal Bugár médiám. Ivan Kuhn, člen malej Občianskej konzervatívnej strany (OKS), ktorý kandidoval na lístkoch Sulíkovej SaS, to na Facebooku komentoval takto: „No, teraz, keď už vedia, že dvojkoalícia Smer-Most nemá väčšinu, sú odrazu takí zásadoví.“

Foto - TASR
Foto – TASR

Na Kuhna neskôr reaguje František Šebej. Človek, ktorý OKS zakladal, no teraz už vystupuje ako politik Mosta-Híd, volí pomerne tvrdý slovník – aj keď, v kontexte toho, čo sa bude na Facebooku odohrávať v ďalších dňoch, pôsobí táto výmena ešte ako selanka. „Si krivák, ak takú zákernú lož napíšeš, ale u teba ma to neprekvapuje,“ odkazuje Kuhnovi.

Deň, ktorý väčšina lídrov parlamentných strán strávila na úvodných stretnutiach v Prezidentskom paláci, sa pomaly končí. A keďže aj predseda SNS Andrej Danko vyhlasuje, že čo sa týka vlády so Smerom alebo SaS, „je to v strane päťdesiat na päťdesiat“, editori Denníka N posielajú do tlače titulnú stranu novín s nadpisom „Vyzerá to na Sulíka“.

Utorok 8. marca (tri dni po voľbách)

Ako sa ukáže už v utorok ráno, táto obálka zostarne rýchlejšie, ako by sa na ranné noviny patrilo. V trafikách sa totiž delí o miesto s Novým Časom, ktorý zverejňuje tmavé fotky áut vychádzajúcich z úradu vlády a veľkými písmenami oznamuje: „Procházka: Tajné rokovanie s Ficom!“

Strana nie veľmi presvedčivo stretnutie Procházku s Ficom popiera a Sieti nepomáha ani video z pondelka. Novinári sa to, či sa s Ficom stretol, predsedu Siete pýtali už po rokovaní s prezidentom. Z Procházkovho „niéé“ si ľudia robili žarty na Facebooku ešte dlho.

Video: Zaskočený Procházka: Rokoval s Ficom o novej vláde?
(autorka: Martina Pažitková)
 

„Rado má vo vypätých situáciách taký zvláštny koncept, nepovie lož, ale pravda to tiež nie je,“ komentoval Beblavý s úsmevom  o niekoľko dní neskôr Procházkovo vystupovanie. V utorok 8. marca však Beblavý veselý nebol. Stretáva sa s desiatkou svojich známych a radí sa s nimi, či by nemal odísť z politiky. „Tá debata ma presvedčila, že mám záväzok voči svojim voličom, že musím bojovať za ich postoj a hlas.“

Ako hovoria ľudia z centrály Siete, utorok bol deň, keď začali pociťovať nervozitu v regiónoch. Niektorí čakali, že bude zvolaný snem, ktorý by situáciu v strane upokojil, ale to sa nestalo. Ani zo strany Procházku, no nepokúsili sa o to ani ľudia okolo Beblavého. Ten sa nakoniec rozhodol počkať. „No ak by sa informácie Nového Času potvrdili, považoval by som to za narušenie vzájomnej dôvery, ako aj dôveryhodnosti strany,“ napísal novinárom.

Na pozadí problémov v Sieti sa Richard Sulík ďalej pokúšal o zostavenie pravicovej vlády. Na tlačovke oznámil začiatok neformálnych rokovaní, mnohé sa odohrávali mimo kamier. Popoludní sa napríklad Ľubomír Galko stretol s Andrejom Hrnčiarom v bratislavskom Auparku. No zároveň s tým prichádza vyhlásenie Andreja Danka, ktorý oznámil, že rokovať bude len s tým, kto dostane poverenie zostaviť vládu od prezidenta.

V Moste-Híd zatiaľ dostali ľudia zodpovední za program za úlohu pripraviť na rokovanie s Richardom Sulíkom programové priority, ktoré by strana mala presadiť. „Bol to asi päť- či šesťstranový materiál, s ktorým sa tam malo ísť,“ hovoria v strane. „Paradoxne, s tým istým papierom sa potom išlo aj na prvé rokovania s Ficom.“

Fakt, že takýto materiál na rokovania so Sulíkom vôbec vypracovali, ľudia v Moste-Híd považujú za dôkaz, že ich šéfovia s Ficom neboli dopredu dohodnutí. Bugár sa so Sulíkom stretol v utorok popoludní. Pred novinárov sa postavil v červenej vetrovke a oznámil, že Sulíkovi ozrejmil, ako by si predstavoval stabilnú vládu.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Oveľa väčšou výzvou – najmä pre maďarskú časť strany – bolo v týchto dňoch vyrovnať sa s tým, že akákoľvek vláda vznikne, budú v nej sedieť so SNS. „Je pravda, že aj pred začiatkom rokovaní so Smerom cítil Béla Bugár a Most-Híd útoky, najmä zo strany SMK a im blízkych webov na južnom Slovensku,“ spomína vtedajší hovorca strany Matej Kováč.

„Aj v prípadnej pravicovej vláde by Most-Híd musel sedieť so SNS, čo je pre maďarské prostredie oveľa väčší problém ako vláda so Smerom. Zároveň SMK hrala na predčasné voľby, preto poukazovala na tento fakt a dúfala, že žiadna vláda nakoniec nevznikne. Nemalo to však takú mieru, ani taký osobný rozmer, ako ten masívny hejt, ktorý sa objavil po sobotňajšom predsedníctve.“

Streda a štvrtok (9. a 10. marca)

ficoOpäť malý ranný prehľad tlače zo stredy. Titulná strana Denníka N je po utorkových udalostiach opatrnejšia, no situácia stále vyzerá na to, že „Tretí Fico sa odkladá“. Na ako dlho, môže čiastočne napovedať text denníka SME, ktorý zverejnil dokument podozrievajúci Borisa Kollára, že v roku 1990 obchodoval s drogami. O deň nato redakcie dostanú aj jeho fotky s mafiánom Piťom.

Kto ich médiám rozposlal práve v čase, keď sa rozhodovalo o zložení novej vlády, sa nevie dodnes. No je jasné, že mali poslúžiť na to, aby po Sulíkových rokovaniach s pravicovými lídrami zostávala pachuť niečoho skazeného. Ak to niekto vnímal zvlášť citlivo, bol to Béla Bugár.

Šéf Mosta-Híd ako jeden z mála politikov varoval pred Kollárom ešte pred voľbami. „Určite nie,“ odpovedal tri týždne pred voľbami SME na otázku, či by s Kollárom spolupracoval. „Zistite, kto bol napríklad štartérom Steinhübela. A mohol by som pokračovať. Pre mňa Kollár nie je dôveryhodná osoba. Stačí sa pozrieť na to, kto bol a ako sa dostal tam, kde je.“

Bugárova nechuť ku Kollárovi, ale aj k Matovičovi, sa veľmi nemenila. Fotografie s Piťom obratu nepomáhali. „Béla Bugár je old school, je to politik starej školy,“ hovorí o svojom šéfovi, ktorý je v parlamente už od roku 1990, človek z Mosta-Híd. „Jemu je oveľa príjemnejšie rokovať s Robertom Ficom, ktorého pozná, a ktorý zapadá do jeho sveta, aj keď sú ideovo inde, ako s niekým, ako je Boris Kollár či Igor Matovič.“

Sám Bugár si nemyslí, že by mu bol Fico ľudsky bližší ako Matovič. „To nie je o tom, však ja som v politike dlhšie ako Fico. Mohol by som, v úvodzovkách, povedať, že som sledoval jeho kariéru.“ Predseda Mosta-Híd sa zároveň v týchto dňoch musel vyrovnávať s reakciami voličov. „Tlak na zostavenie pravicovej vlády, zo strany ľudí aj médií, bol obrovský. Aj preto si myslím, že keby sa reálne dala zostaviť pravicová vláda, Most by do toho išiel,“ hovorí jeden zo straníkov.

Medzitým sa v stredu začal rozpad Siete. Predseda strany Radoslav Procházka musel na tlačovke po neformálnych rokovaniach so Sulíkom odbíjať otázky, čo robil v nedeľu na úrade vlády. Viditeľne nervózny karhal novinárov za to, že mu nedajú pokoj.

„Kde som ja v nedeľu bol alebo nebol, nie je vaša vec. Nemusím vám desaťkrát odpovedať na niečo, na čo som pravdivo odpovedal už predtým. Nerokoval som s Robertom Ficom o zostavení vlády. Zároveň považujem za svoju povinnosť nevnímať neformálne povolebné rokovania ako reality šou v online priestore.“

Nový čas informoval o údajnom stretnutí Procházku s Ficom. Malo prebehnúť ešte v nedeľu. Reprofoto - N
Nový Čas informoval o údajnom stretnutí Procházku s Ficom. Malo prebehnúť ešte v nedeľu. Reprofoto – N

Procházku sa dokonca zastal aj Sulík, ktorý novinárom povedal, že sa pýtajú na nepodstatné veci. Vtom sa však v Procházkovi niečo zlomilo – z ničoho nič sa opäť predral k mikrofónu a priznal stretnutie s Robertom Kaliňákom. O dve hodiny Beblavý rezignoval na funkciu podpredsedu strany a Procházka opäť raz siahol po prirovnaní do sveta zvieracej ríše.

„Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh,“ povedal šéf strany, ktorý predtým o svojich kolegoch z pravice vravel ako o mačkách s vypĺznutými kožúškami.

Vo štvrtok už Beblavého na predsedníctvo Siete nepozývajú. Keďže ďalej nebol podpredsedom, nebol dôvod. Dorazila však poslankyňa Simona Petrík, ktorá sa chcela na spoluprácu či nespoluprácu so Smerom a schôdzky s Kaliňákom pýtať predsedu.

„Bola som zastavená s tým, že táto debata už prebehla a poďme sa baviť o programových prioritách, ktoré chceme vyrokovať,“ opisovala priebeh rokovania poslankyňa. „Začala som mať pocit, že som istým spôsobom nepriamo manipulovaná do idey, že vytvorenie vlády so stranou Smer je vlastne dobrý nápad a zároveň jediná možnosť na prežitie Siete.“

Piatok (11. marca)

Debatu o novej vláde opäť raz posunuli ranné noviny. Na svojich názorových stranách publikujú Hospodárske noviny komentár podnikateľa Oszkára Világiho, ktorý vyzýva takzvané štandardné strany, aby sa dohodli na koalícii. V mnohom akoby kopíroval rétoriku predsedu SNS Andreja Danka.

„Ak nechceme, aby Slovensko padlo do chaosu, každá zo štandardných strán musí vystúpiť zo svojej krabičky a zobrať na seba zodpovednosť za riešenie, ktoré zaručí Slovensku ekonomický rast, reformy v zdravotníctve a školstve, ďalej systémové riešenie sociálnych problémov a dôstojné európske predsedníctvo. Zodpovednosť voči Slovensku musí nútiť štandardné politické strany, aby prekročili svoj tieň,“ napísal Világi.

Nasleduje smršť statusov na Facebooku. Najprv sa neudrží Igor Matovič, ktorý celý týždeň vystupoval na svoje pomery veľmi mierne a ešte v stredu presviedčal, že neverí, že je nejaká vláda upečená dopredu. Svojim fanúšikom na stránke oznámil, že oligarcha Világi, o ktorom sa roky hovorilo ako o človekovi v pozadí Bélu Bugára – a ten to roky odmietal –, už rozhodol.

Na Matoviča reagujú špičky Mosta-Híd. Statusom, ktorý neskôr mnohí zo svojich stránok vymažú. „Naznačovanie spolupráce Mosta-Híd so Smerom, ako dnes od Igora Matoviča, odmietame,“ vložila na svoj profil aj Lucia Žitňanská. Dnes tam už tento status nemá.

08eab044-92ef-4c27-91d4-f781e329c7df

„Ten status prešiel stranou, veľa ľudí to v piatok tak cítilo,“ opisuje nálady v strane človek z prostredia Mosta-Híd. „Matovič a Sulík po sobote hovorili, ako sme sa s Ficom dohodli dopredu. Ale keby to tak bolo, prečo by si niekto v piatok dával na svoj Facebook status, po ktorom by už v sobotu pôsobil hlúpo?“

Deň pred víkendom sa rokovania o vláde na chvíľu prerušujú. Novozvolení poslanci sa stretli, aby si v starej budove Národnej rady slávnostne prebrali dekréty o zvolení. V centre pozornosti novinárov sú Kotlebovi poslanci či poslankyne Kollárovho hnutia Sme rodina. V hlavách tých, ktorých si kamery v piatok ako skúsených politikov až tak nevšímajú, sa pritom odohrávajú drámy, ktoré ovplyvnia slovenskú politiku na ďalšie mesiace.

„Keď som preberala dekrét o zvolení, tak som mala chvíľu pocit, že toto vôbec nechcem, že chcem vrátiť mandát a idem robiť niečo úplne iné,“ priznala rozčarovanie nad povolebným vývojom v rozhovore pre Denník N Lucia Žitňanská. „Zašila som sa sama so sebou a s mojou priateľkou, ktorá mi povedala: ‚O čom to točíš? Máš predsa riadny mandát a si politik, tak sa podľa toho správaj!‘ Tak som začala robiť rozhodnutia.“

To najdôležitejšie malo prísť už nasledujúci deň.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sobota, týždeň po voľbách

Priateľkou Lucie Žitňanskej, u ktorej sa zašila, bola Jana Dubovcová. Exministerka spravodlivosti, ktorá sa už o pár dní mala vrátiť na ministerstvo,  trávila sobotu u ombudsmanky a z diaľky sledovala aj dianie na sneme Slovenskej národnej strany. „Sme dlhoročné priateľky, bežne sa navštevujeme a Lucia bola v sobotu u mňa doma,“ spomína Dubovcová.

Spolu sa dozvedajú aj o vyhlásení SNS – Dankova strana odmieta vládnuť s Matovičom a Kollárom, základom vlády by mal byť Smer a SNS. Padajú silné slová o štandardných stranách a hybridoch. „Máme poslednú šancu zatiahnuť brzdu, ak nechceme, aby počas volieb v roku 2018 alebo 2020 sa vyberali politici na farme,“ varoval Danko na sneme.

Špičky Mosta-Híd si rozosielajú e-maily, vedia, že ich novinári zavalia otázkami. Na diaľku však nakoniec nič vyriešiť nevedia, a tak zvolávajú predsedníctvo. „Lucia si potom sadla do auta a odišla, nehovorila mi, s čím za kolegami ide,“ spomína Dubovcová. Ako vraví, večerné rozhodnutie predsedníctva zaskočilo aj ju.

„Nemôžem povedať, že by ma to neprekvapilo. Tiež som sa zaradila medzi sklamaných a oklamaných voličov.“ Jej vzťah so Žitňanskou to však nepoznačilo. „Nie je to prvý raz, čo máme na niečo rozdielne názory. Priateľstvo je o tom, že ste spolu v dobrom, ale aj zlom.“

Krátko pred predsedníctvom Mosta-Híd si ešte málokto trúfa odhadnúť ďalší vývoj. Fedor Flašík, manžel europoslankyne Smeru Moniky Flašíkovej-Beňovej, patril k odvážnejším. „Vláda bude už v marci, premiér bude Robert Fico, Smer, SNS, Most, Sieť a vymaľované. Ešte pár rituálnych tancov, pár urazených poslancov, pár múdrych komentárov a ide sa na to. Cca 80 poslancov to istí. Ja len aby sa vedelo.“

flasik

Pomýlil sa nakoniec len o jedného poslanca, vláda ich má nakoniec 81. „Neviem, ako to vedel,“ komentoval Flašíkovo vizionárstvo František Šebej z Mosta-Híd. „Ak je dostatočne bystrý kalkulátor a sadol si nad výsledky volieb, musel tušiť, ako to dopadne. Ale nemohol to vedieť dopredu, nemohol predpovedať, koľko ľudí odíde od Rada Procházku, koľko odíde od nás. Vylučujem, že by to bolo dohodnuté dopredu.“

Na samotnom predsedníctve Mosta-Híd má hlavné slovo predseda Béla Bugár. Povie to, čo vraví aj dnes a čo neskôr zopakujú aj hlavné tváre strany. Iná vláda vzniknúť nemôže a predčasné voľby by boli katastrofa.

„Týmto voľbám sme venovali množstvo času a energie, dali sme si záležať na programe a dlho sme rozmýšľali, čo komunikovať, s čím do nich ísť,“ hovorí Matej Kováč. „Ak by sa voľby mali opakovať, nevedeli sme si predstaviť, s čím iným by sme do nich išli. Čo nové by sme voličom povedali.“

So zbližovaním sa so Smerom nesúhlasil prakticky len Zsolt Simon, no aj ten ešte zahlasoval za začatie rokovaní. Nakoniec však vládu so Smerom odmietne a oznámi odchod zo strany. Pár dní sa čaká, či ho niekto bude nasledovať, ale nakoniec sa nepridal nik. Bugár hovorí, že jeho rozhodnutiu ísť so Smerom predchádzali tri bezsenné noci. „Málokto si uvedomí, aké ťažké je takéto rozhodnutie prijať. Prirovnal by som to k založeniu Mosta-Híd. To bolo tiež ťažké, veď ja som chcel vtedy odísť z politiky.“

Nakoniec urobil obe veci. Založil Most, aj ho doviedol do vlády Roberta Fica.

Nedeľa (a po nej dni hnevu)

Dnes sa zdá, že už to išlo všetko rýchlo, ale až také hladké to nebolo. Sieť sa naozaj začala rozpadať, v nedeľu oznámili odchod zo strany Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková, v pondelok odmietla vládu so Smerom aj Simona Petrík a poslanecká náhradníčka Zuzana Zimenová. Ešte pár dní bol v hre aj Oravčan Igor Janckulík. Ten nakoniec zostane a Sieť môže vláde sľúbiť sedem poslancov.

Základné kontúry vlády boli dohodnuté počas troch dní. Bleskový postup len utvrdil kritikov v názore, že všetko bolo vopred dohodnuté. Otázku, prečo tak rýchlo, dostali zrejme všetci politici Siete a Mosta-Híd. Väčšina odpovedala, že vlastne nebolo na čo čakať.

Protest proti novej vláde na námestí SNP. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protest proti novej vláde na námestí SNP. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Rokovali sme intenzívne každý deň dvanásť hodín,“ vysvetľuje Bugár. „Ale skutočný dôvod tej rýchlosti bol, že už zakrátko sa uskutočnil protest na námestí, kde Sulík and company konkrétne tlačili Bugára, Žitňanskú či Šebeja. Viem, čo som dostával na Facebooku. Chceli tlakom rozobrať slabších poslancov. Preto sme sa ponáhľali.“ O svojich poslancov sa však nebál. „Všetko sme mali prerokované vo vnútri.“

Bugára nenávistné komentáre na Facebooku zasiahli. Najviac, keď sa niekto z falošného profilu vyhrážal smrťou jeho dcére. Dokonca mu vtedy volal generálny prokurátor Jaromír Čižnár, či to nechce riešiť. Bugár však trestné oznámenie nedal. „Potom to ustalo. Kým na začiatku som dostával 1 200 správ a z toho bola možno len stovka pozitívnych, teraz sa to už mení.“

Niektorí politici – ako napríklad Lucia Žitňanská – sa počas dohadovania o vláde od Facebooku úplne odstrihli. Nová ministerka vtedy prestala dvíhať telefóny aj novinárom. Bugár vraví, že on odkazy od ľudí čítal. „Ja som zvedavý typ,“ vysvetľuje. „Jasné, že som bol smutný. Ale potom som sa pozrel na profily tých, ktorí mi písali. Jeden člen OĽaNO, druhý kandidát za SaS. Prepáčte, ale tí ma nevolili.“

Ľudia z Mosta-Híd dnes priznávajú, že ak niečo podcenili, bola to snaha voličom odkomunikovať, prečo vlastne do novej vlády vstupujú. František Šebej napríklad hovoril o komunikačných chybách, ktoré viedli k strate dôvery časti voličov. Nie je to pritom tak, že by v Moste-Híd nikto neprišiel s návrhom počkať dlhšie. Čiže: nechať Fica nezostaviť vládu, dať šancu Sulíkovi, a dohodnúť sa až na tretí pokus. Väčšine to však pripadalo zbytočné.

Béla Bugár na ceste do vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič
Béla Bugár na ceste do vlády. Foto N – Tomáš Benedikovič

No prečo sa nepokúsili vylepšiť vlastný imidž aspoň tým, že by viac tlačili na odchod Roberta Kaliňáka? Iní politici, napríklad taký Igor Matovič, by ho vyzývali na tlačovkách, aby odstúpil. „Ja som iný typ politika,“ hovorí Bugár. „Podľa mňa to, čo niekedy robia kolegovia z OĽaNO v parlamente, do politiky nepatrí. Ale otvorili sme to. Nebolo to jednoduché, aj sme chvíľu stáli.“

V Sieti mali s komunikáciou ešte praktickejší problém. Človek, ktorý mal do volieb na starosti stranícky Facebook, skončil k 5. marcu, a v strane to prvé dni po voľbách jednoducho nevyriešili. Ich dovtedy aktívny profil mlčal niekoľko dní. „Kým v Spojených štátoch si volebné tímy vytvárajú takzvané ‚transition teams‘, ktoré sa dopredu pripravujú na to, čo príde po hlasovaní, u nás sa na nič také nemyslí,“ vraví človek zo štábu Siete.

Finančné problémy zadlženej strany Radoslava Procházku viedli k tomu, že si noví poslanci časť dovtedajších zamestnancov straníckeho a volebného aparátu, ktorých bolo pred voľbami asi tridsať, museli zamestnať ako svojich asistentov. Ako príklad – kancelár Martin Vahančík sa stal asistentom Andreja Hrnčiara.

V atmosfére protestov, nenávistných komentárov a rozpadajúcej sa Siete chceli mať skladanie vlády všetci čo najrýchlejšie za sebou. Paradoxne, aktivity Miroslava Beblavého, ktorý tlačil na ľudí z Mosta a Luciu Žitňanskú, aby ešte na poslednú chvíľu cúvli, alebo podobná iniciatíva „Desať statočných“, politikov skôr zomkli. Vyhlásenia ako „láme sa to na Žitňanskej“, boli podľa nich skôr kontraproduktívne.

Zdalo sa, že čím viac tlakov sa objaví, tým rozhodnutejší niektorí boli. Ale nebolo to nič príjemné. Odpor časti verejnosti voči novej vláde nebol silný len na Facebooku, stávalo sa, že na politikov Mosta-Híd či Siete ľudia kričali aj na uliciach. Zradcovia, zapredanci. Nakoniec mnohí mysleli len na to, aby už bolo po tom.

„Bolo to, ako vytrhnúť zub, alebo strhnúť leukoplast,“ hovorí o skladaní vlády človek z Mosta-Híd. „Dá sa to robiť aj pomaly. Ale radšej to chcete mať čo najrýchlejšie za sebou.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie