Denník N

Jazdí so značkou HE Putin a za sklom má nálepku NAKA. Polícia ho preverí

HE PUTIN s nálepkou NAKA. Foto – B8
HE PUTIN s nálepkou NAKA. Foto – B8

Majiteľ mercedesu nie je policajt, ale za sklom má označenie Národnej kriminálnej agentúry.

Fotografie auta s netradičným evidenčným číslom HE PUTIN sa už objavili na viacerých portáloch. Okrem vyznania sympatií k ruskému prezidentovi priťahuje auto pozornosť aj prísavkou za sklom čelného okna, na ktorej je oficiálny znak Národnej kriminálnej agentúry. Pod nápisom NAKA je ešte nápis „policajný zbor“.

Používať nápisy „polícia“ a „policajný zbor“ zakazuje zákon v akejkoľvek forme osobám, ktoré políciu nereprezentujú. Majiteľ mercedesu policajt nie je a NAKA takéto samolepky nepoužíva, povedal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Použitie nálepky, ktorá porušuje zákaz používať označenie policajný zbor, je priestupkom a polícia v Prešovskom kraji, pod ktorý spadá Humenné, už prípad podľa Wäldla preveruje. Iné nápisy súvisiace s políciou zákon nerieši.

HE PUTIN s nálepkou NAKA
HE PUTIN s nálepkou NAKA

„Mohlo sa stať, že si tam niekto z mojich šoférov zabudol reklamný predmet,“ odpovedal majiteľ na otázku, prečo auto označuje ako policajné.

Putina označil za svoj politický vzor a tvrdí, že v zahraničí, kde pracuje, evidenčné číslo auta nevzbudzuje taký rozruch ako u nás. „Rozprávam tromi svetovými jazykmi a v budúcnosti by som chcel pracovať na našom veľvyslanectve v Ruskej federácii. Som obyčajný človek, len viac sledujem politické dianie a zaujímam sa viac o politický systém.“

Označenie na okne jeho mercedesu je možné kúpiť za ani nie dve eurá napríklad na webe fajnveci.sk. Predávajú oblečenie aj suveníry viacerých bezpečnostných zložiek. Polícia sa takýmito webmi nezaoberá, nakúpiť na nich môže prakticky každý.

Web predtým, ako niekomu predá napríklad samolepku NAKA, vyžaduje registráciu do skupiny NAKA. Je potrebné zadať služobné číslo a „číslo na sekretariát“. Web však záujemcu zaregistruje pri zadaní akéhokoľvek čísla. Stačí predtým kliknúť na čestné vyhlásenie, že uvedené údaje sú pravdivé: „Ide hlavne o moju príslušnosť k uvedeným organizáciám, ktoré som pri registrácii označil. Zároveň si uvedomujem, že uvedením nepravdivých údajov sa dopúšťam trestného činu podvodu, ktorého sa dopúšťa ten, kto vedome poskytuje také informácie, ktoré nie sú v súlade so skutočnosťou.“ Právnici však tvrdia, že takéto vyhlásenie nie je nijako právne záväzné.

ŠPZ na želanie si môže každý kúpiť na dopravnom inšpektoráte za 165 eur. Opatrenie platí od roku 2000.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie