Denník N

Neviete si vybrať medzi Západom a Ruskom? Tu je pomôcka

Nemocnica v Kunduze po americkom nálete. Foto – TASR/AP
Nemocnica v Kunduze po americkom nálete. Foto – TASR/AP

Každá nevinná obeť vojny je hrôza. No nie je jedno, ako páchatelia na svoje činy reagujú.

Pentagon tento týždeň zverejnil svoju správu o príčinách tragédie v afganskom Kunduze. Američania tam v októbri 2015 zbombardovali nemocnicu Lekárov bez hraníc, pri nálete zomrelo 42 nevinných ľudí a Washington si za smrť lekárov a pacientov právom a nie prvýkrát vyslúžil zdrvujúcu kritiku.

Americké ministerstvo obrany teraz zverejnilo obraz dokonalého vojnového chaosu. V skratke – unavení vojaci po niekoľkodňovom nepretržitom bojovom nasadení bez spánku dali letectvu nepresné informácie. To sa nimi riadilo a na nemocnicu zaútočilo, pretože usúdilo, že je základňou Talibanu. Pentagon po internom vyšetrovaní suspendoval 16 vojakov vrátane generála, ale odmieta hovoriť o vojnovom zločine, pretože podľa neho očividne chýbal úmysel.

Ľudskoprávne organizácie sú nespokojné a žiadajú súd. Ten by sa asi skončil rovnako, ale určite by sa zišiel, pretože vojaci sami seba len ťažko vyšetria rovnako dobre, ako keby to za nich robil niekto iný. A aj preto, lebo Západ o svojich chybách tradične verejne premýšľa a diskutuje. Liberálne demokracie sa však pri tom často dopúšťajú nebezpečného omylu, ktorý ich oslabuje. To vtedy, keď sa zo sebakritiky stane sebabičovanie, pri ktorom sa zabúda na fakt, že už len samotná ochota dopodrobna rozpitvávať svoje nedostatky je to, čím sa úspešnejšia a slobodnejšia časť sveta líši od jeho zvyšku.

Porovnajme si ju s ruským ťažením v Sýrii. Rusko sa ani netajilo kobercovým bombardovaním miest, aj jeho lietadlá podľa Lekárov bez hraníc vo februári zrovnali so zemou ich nemocnicu, ale nikto od Moskvy nežiada mnohostranovú analýzu ministerstva obrany či nebodaj „nezávislé“ vyšetrovanie, pretože všetci vedia, že sa ho nikdy nedočkáme. Naopak, veľká časť občanov Západu ešte Kremľu tlieska, ako s tými „teroristami“ bez milosti zatočil, a on si pri správach o tom, že aj jeho vojaci sa zvyknú pomýliť, vystačí s tvrdením: „My sme to neboli.“

Keby sa takto bránil Západ, nikomu by to nestačilo. Je to síce nespravodlivé, ale len dovtedy, kým si neuvedomíme, že otvorenosť je naša výhoda a nie nevýhoda. Už to len nejako zariadiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie