Denník N

Trápnosť priamo pred Putinom, v generálových rukách ostala kľučka od armádneho auta

Vladimir Putin počas prehliadky vojenského džípu vo svojej rezidencii v Soči. Foto - AP
Vladimir Putin počas prehliadky vojenského džípu vo svojej rezidencii v Soči. Foto – AP

Nové terénne vozidlo pre ruských vojakov by malo byť schopné niesť guľomet, neudržalo však ani kľučku od dverí.

Veľká trápnosť sprevádzala ukážku nových terénnych vozidiel ruskej výroby určených pre armádu. Všetko sa odohralo, keď ich ukazovali prezidentovi Vladimirovi Putinovi v jeho rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči.

„Najskôr sa nedali otvoriť dvere, potom odtrhli kľučku,“ napísal ruský server Newsru o predstavovaní armádnej verzie vozidla UAZ Patriot.

„Keď sa prezident pokúšal otvoriť dvere jedného z vozňov, na ktorý by sa mal dať podľa tvorcov namontovať guľomet, zablokovali sa. Náčelník hlavnej správy pre obrnené automobily ministerstva obrany Alexander Ševčenko sa pokúsil situáciu napraviť, ale výsledkom bola odtrhnutá kľučka dverí,“ opísala blamáž zase ruská agentúra Interfax.

https://www.youtube.com/watch?v=t1pu3UZRHKU

Putinovi sa nakoniec podarilo dostať dovnútra druhými dverami. Pracovníci továrne UAZ neskôr incident vysvetlili tým, že dvere sa automaticky zablokujú, keď je motor vypnutý.

Vozidlo sa má vyznačovať zosilnenou konštrukciou. Prezident sa prišiel na novú techniku pozrieť po porade s vojenskými veliteľmi a vedením zbrojoviek.

Nejde o prvú blamáž pri predvádzaní výdobytkov ruského automobilového priemyslu hlave štátu. V živej pamäti zostáva Putinovo štartovanie vozidla Lada Granta pred piatimi rokmi. Vtedy úplne nový model naskočil až na piaty pokus. Putin však vzal vinu na seba, keď pripustil, že nepracoval správne s plynovým pedálom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie