Denník N

Lekár v televízii otvorene priznal úplatky: Peniaze potrebujem

Reprofoto TV Markíza
Reprofoto TV Markíza

Všeobecný lekár Peter Lipták na kameru priznal branie úplatkov. Volá ich dary.

Bratislavský všeobecný lekár Peter Lipták sa priznal k braniu úplatkov. V rozhovore s Barborou Demešovou v správach televízie Markíza otvorene hovorí, že ročne vezme od pacientov okolo päťtisíc eur.

„Od svojich pacientov prijímam dary,“ povedal na kameru Lipták. Väčšinou mu peniaze dávajú chudobní ľudia. Ako povedal, nie je mu to nepríjemné, lebo on ich potrebuje.

Ak nemáte peniaze, máte smolu

Redaktorka upozornila, že ľudia už raz zaplatili vo forme odvodov. „Je teda v poriadku, že si lekár pýta peniaze znovu?“ pýta sa Demešová.

„V tomto prípade to je v poriadku, lebo tie peniaze k lekárovi nedorazili. Pacient si má kontrolovať, kam idú jeho peniaze. Ak sa nezačne starať, systém sa nenapraví.“

„Ak nemáte peniaze na zaplatenie, máte smolu,“ povedal Lipták.

Jeho vyjadreniami sa už zaoberá prokuratúra aj polícia.

Fischera obvinili

V  piatok polícia obvinila kardiochirurga a neúspešného kandidáta na prezidenta Viliama Fischera z prijímania úplatku.

Udali ho príbuzní pacientky, ktorá napriek úplatku po operácii zomrela. Na výsluchu odmietol vypovedať, polícia ho prepustila.

O vypočutie sa znovu pokúsia už v prítomnosti jeho advokáta. Väzbu polícia nežiada.

V decembri pre branie úplatku zatkli prednostu Kliniky pediatrickej urológie bratislavskej detskej fakultnej nemocnice Vladimíra Poláka. Naďalej ho vyšetrujú a stíhajú na slobode. Ako úplatok údajne prevzal 500 € a fľašu.

Slovensko

Teraz najčítanejšie