Denník N

V Bratislave budú verejné chladničky, majú znížiť plytvanie jedlom

Foto - Facebook Veřejná lednička v Plzni
Foto – Facebook Veřejná lednička v Plzni

Aktivisti dostali tri chladničky na zdieľanie jedla, pomoc im sľúbili aj radnice. V zahraničí už podobné projekty fungujú, ľudia do chladničiek nosia jedlo, ktoré by inak nestihli zjesť a vyhodili.

V Bratislave možno čoskoro pribudnú prvé verejné chladničky. Ich koncept je jednoduchý: ľudia nevyhadzujú potraviny, ktoré nestihnú zjesť, ale zeleninu, jogurty, salámy či cestoviny odnesú do chladničky, kde si ich ktokoľvek môže zadarmo zobrať.

Zdieľanie jedla je veľmi rozšírené v nemeckom Berlíne, verejnú chladničku má v susednom Česku napríklad Praha a od minulého roka aj Plzeň. Pomôcť môžu aj sociálne slabším, no primárne majú znížiť plytvanie jedlom.

Dostali tri chladničky

Aktivisti sa ešte začiatkom februára stretli, aby podobný projekt pripravili aj v hlavnom meste. Najskôr debatovali o tom, kam chladničky umiestniť, kde ich zohnať, s kým spolupracovať a ako by mali vyzerať pravidlá.

Združenie Free Food získalo tri chladničky z obchodu, ktorý ich už nepotreboval. S pravidlami sa chcú inšpirovať podobnými projektmi zo zahraničia. Odporúčania majú hlavne pomôcť udržať čistotu, bezpečnosť a úroveň.

„Do chladničiek treba, samozrejme, vkladať len jedlo, ktoré je ešte konzumovateľné, ideálne trvanlivé, a nie napríklad mliečne produkty či mäso. Je nutné ich čistiť, a keď si z nej niečo beriete, treba to skontrolovať. Ku chladničke chceme priložiť aj nálepky, aby sa jedlo dalo označovať dátumom, kedy bolo pridané alebo uvarené,“ hovorí Lucia Hrašková z Free Food.

Radnice sľúbili pomoc

Združeniu zatiaľ chýbajú peniaze na úpravu chladničiek a ich umiestnenie. Prihlásili sa preto do súťaže projektov, ktorú organizuje reťazec Tesco s odmenou 1300 eur. Zákazníci dostanú po nákupe žetón, ktorým môžu hlasovať napríklad za projekt Free Food v obchodoch na Dudvážskej, Bieloruskej a Žitavskej.

Free Food ráta, že úprava troch chladničiek podľa projektu architekta má stáť od 1000 do 1500 eur, účty za elektrinu bude platiť podnik alebo mestská časť, kde bude chladnička stáť.

Okrem jedného podniku sľúbil pomoc bratislavský magistrát a mestské časti Karlova Ves, Rača, aktivisti diskutujú aj s Novým Mestom. Ak peniaze v súťaži nezískajú, aktivisti budú hľadať sponzorov, príspevky im ľudia môžu posielať aj na účet 2200834412/8330.

Foto – Facebook Veřejná lednička v Plzni
Foto – Facebook Veřejná lednička v Plzni

Vo Francúzsku menia zákony

V zahraničí chceli Francúzi cez nový, zatiaľ neplatný zákon prinútiť veľké obchody darovať potraviny na charitu alebo ako krmivo pre zvieratá.

Únia predvlani navrhovala, aby sa dátum minimálnej trvanlivosti niektorých potravín zrušil úplne, napríklad pri káve, čaji a cestovinách. V Česku, vo Fínsku, Francúzsku a v Holandsku sa takéto potraviny môžu ďalej predávať. Ak by sa označenie zrušilo, mohlo by sa v Únii ušetriť až 15 miliónov ton potravín a každá domácnosť by ušetrila asi 500 eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie