Denník N

Priateľ poslanca Bindera volal záchranku druhý raz

Aktualizované – sobota 15:48. Poslanec Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Ondrej Binder zahynul v aute neďaleko Banskej Štiavnice. Pravdepodobne boli dôvodom zdravotné problémy.

Dlhoročný priateľ poslanca Ľudovej strany Naše Slovensko Ondreja Bindera prišiel na miesto niekoľko minút po nehode. Pochybuje o tom, že by dostal epileptický záchvat. Podľa toho, čo videl a počul od chlapov, ktorí boli pri kolízii prví, predpokladá, že mohol dostať infarkt.

Auto sa správalo zvláštne

Poslancov kamarát išiel autom od Belianskeho tajchu, keď uvidel, že nejaký muž kladie na cestu výstražný trojuholník. Spomalil a keď prechádzal okolo zakliesnených áut, uvidel na oktávii nápis Ranč Nádej.

„Hovorím si, preboha, veď to je Ondro. Ešte tam nebol nikto, záchranka ani policajti,“ rozpráva Štiavničan, ktorý sa poznal s poslancom štvrťstoročie. „Nedávno sme boli spolu,“ dodal.

Vodič, ktorý išiel za Ondrovou oktáviou, mu hovoril, že auto sa správalo zvláštne. Jazdilo nejako zo strany na stranu. „Myslel si, že má vypité. Aj ho chcel vraj predbehnúť, ale potom sa rozhodol, že pôjde za ním,“ popísal rozhovor s vodičom.

Binderova oktávia vraj zrazu zmenila smer, prešla do protismeru a narazila do zvodidiel. „Vodič, ktorý išiel oproti, tvrdil, že strhol volant, ale nepodarilo sa mu zabrániť kolízii. Narazili do seba blatníkmi.“

Podarilo sa nám hovoriť aj s vodičom, ktorý krátko pred nehodou jazdil za Ondrejom Binderom a ako prvý volal záchranku. Na 112 sa mu údajne ozvalo halali, dovolal sa na 155-ku.

Keď videl, čo sa stalo, okamžite zastal a rozsvietil výstražné svetlá. Tvrdí, že niekoľko vodičov evidentne videlo nehodu, nezastavili a pokračovali ďalej.

„Bavorák, ktorý išiel za mnou, nezastal. Boli to nekonečné minúty. Snažil som sa zastaviť nejaké autá, aby pomohli, skákal som im do cesty, ale obišli ma. Pokračovali v jazde, hoci v havarovanom aute bol človek,“ hovorí svedok nehody.

Druhý svedok situáciu na ceste potvrdil. „Len kým som tam bol ja, minimálne dve tri autá prešli popri mne,“ dodal.

Čakanie na záchranku

Ondrej Binder sedel v aute. Nemal síce žiadne viditeľné zranenia, ale dvere na aute sa nedali otvoriť.

Binderov kamarát sa pýtal chlapov na mieste, či volali záchranku. Povedali, že áno. Keď sanitka neprichádzala, volal aj on. „Zatelefonoval som na núdzovú linku a kričal som na nich, kde je záchranka. Je tu poslanec a je s ním zle. Potom mi zatelefonovali naspäť a pýtali sa, ktorý poslanec,“ opísal dlhé minúty čakania.

Prvá sanitka vyštartovala okamžite po prvom telefonáte, hovorí hovorca záchranárov Boris Chmel. Na mieste nehody bola podľa záznamov z telefónu svedka a operačného strediska do pätnástich minút od oznámenia a do približne dvadsať minút od nehody. Šofér sanitky so zdravotnou sestrou sa nevedeli dostať do auta, lebo dvere sa nedali otvoriť.

„V Štiavnici zrušili záchranku, aj interné oddelenie, lekár nemal ako prísť skôr. Pol hodinz bol bez pomoci,“ dodal svedok nehody.

O niekoľko minút po prvej sanitke prišli hasiči. Rozbili okno na dverách a jeden z nich sa dostal dovnútra. Nedarilo sa mu však otvoriť zakliesnené dvere. Nakoniec sa im to podarilo. Medzitým prišla aj druhá záchranka. Poslanca oživovali márne niekoľko desiatok minút.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie