Denník N

Eurovíziu vyhrala ukrajinská speváčka Džamala s pesničkou o Kryme (+video)

Víťazka Eurovízie Jamala. Foto - AP
Víťazka Eurovízie Jamala. Foto – AP

Hoci v texte nie je zmienka o ruskej okupácii Krymu, Ukrajinci chápu pesničku aj ako protest proti násilnému zaberaniu ukrajinského polostrova Ruskom.

Víťazkou pesničkovej súťaže Eurovízia, ktorej finále sa v noci uskutočnilo v Štokholme, sa stala ukrajinská speváčka Džamala.

Krymskotatarská speváčka na súťaži vystúpila s piesňou nazvanou 1944, ktorá je venovaná krymským Tatárom deportovaným sovietskym režimom za druhej svetovej vojny.

Deportácie, ktoré mali byť podľa sovietskeho diktátora Josifa Stalina trestom za údajnú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom, postihli asi 220-tisíc krymských Tatárov a príslušníkov niekoľkých ďalších krymských menšín.

Tridsaťdvaročná speváčka pieseň venovala svojej prababičke, ktorá bola spoločne so svojimi piatimi deťmi medzi deportovaným a ktorá sa nikdy späť na Ukrajinu nevrátila.

Aj keď v texte songu nie je zmienka o predvlaňajšej ruskej okupácii Krymu, chápe ukrajinská verejnosť pieseň aj ako protest proti násilnému zaberaniu ukrajinského polostrova Ruskom na jar roku 2014. Rovnako podľa všetkého vníma pieseň aj Moskva, ktorú účasť speváčky (s vlastným menom Susana Džamaladinovová) a jej pieseň rozhorčili a žiadala vedenie súťaže, aby zakročilo. Pravidlá Eurovízie texty politického zamerania nepripúšťajú. V prípade Džamalinej piesne však išlo podľa organizátorov o historickú udalosť a osobný príbeh jej rodiny, nie o aktuálnu tému.

Ďzamala vyhrala Eurovíziu

Víťazstvo Ukrajinky bolo prekvapením, a o to pikantnejším, že predbehla favorizovaného Rusa Sergeja Lazareva. Ten skončil na treťom mieste, za austrálskou speváčkou Dami Im. Znalci súťaže hlavne v diváckom hlasovaní však videli aj politiku. BBC napísala, že obyvatelia štátov bývalého Sovietskeho zväzu by hlasovali za Rusko, ale chceli vyjadriť podporu Ukrajine.

Moderátor a expert na Eurovíziu John Kennedy O’Connorsi bol sklamaný, že „zvíťazil žalospev o genocíde, ktorý bol fackou do tváre Ruska.“ Zmiešané pocity mali aj iní kritici aj fanúšikovia.

Téma Krymu na Eurovízii rezonovala aj minulý rok, keď diváci v Kodani netypicky vypískali ruské sesterské duo za ruskú anexiu polostrova.

Ako hosť vystúpil americký hudobník Justin Timberlake.

Švédsko sa tohtoročným usporiadateľom súťaže stalo vďaka vlaňajšiemu víťazstvu svojho zástupcu Mansa Zelmerlöwa. Budúci ročník speváckej súťaže Eurovízia by sa teda mal konať na Ukrajine.

Príležitosť hlasovať malo viac ako 200 miliónov televíznych divákov po celej Európe. Pravidlá súťaže však neumožňujú hlasovať pre zástupcov vlastnej krajiny.

Súťaž Eurovízia sa koná od roku 1956 a patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam populárnej hudby v Európe.

Moment víťazstva Džamaly

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie