Denník N

Neviete, kto je Petrov? Chyba! Zachránil vám život…

Stanislav Petrov (1939 - 2017). Foto - ap
Stanislav Petrov (1939 – 2017). Foto – ap

Muž, ktorý neverifikoval počítačom ohlásený útok rakiet USA na ZSSR, zabránil tretej svetovej vojne. Stanislav Petrov zomrel už v máji vo veku 77 rokov, jeho rodina však informáciu o smrti zverejnila až v posledných dňoch.

Ja nie som hrdina,“ hovorí Stanislav Petrov vo filme Muž, ktorý zachránil svet. „Bol som len v správny čas na správnom mieste.“ Tieto dve vety sa naučil aj po anglicky, aby na vyjadrenie toho najdôležitejšieho nepotreboval tlmočníčku. Muž, ktorý neverifikoval počítačom ohlásený útok rakiet USA na ZSSR, a tak zabránil tretej svetovej vojne – atómovej.

V noci 26. septembra 1983 bol veliacim dôstojníkom v stredisku monitorujúcom prípadné jadrové nebezpečenstvo, keď sa na obrazovkách prístrojov zjavila poplašná správa, ktorá postupne ohlásila vypustenie troch amerických atómových rakiet zacielených na Rusko.

Keďže správu nemohli overiť iné pozorovania a sám považoval okolnosti útoku za nepravdepodobné, nekonal, nepodal hlásenie – čo v praxi znamená, že odvetný útok sa nezačal.

Ja nie som hrdina, hovorí Stanislav Petrov a oči sa mu rozžiaria v prítomnosti jeho obľúbeného herca Kevina Costnera. „Ako by tá odveta asi vyzerala, ak by ste útok potvrdili?“ pýta sa ho herec.

„Po prvom, okamžitom útoku by bola zničená polovica USA a polovica populácie mŕtva či zranená,“ hovorí bývalý dôstojník. Dodáva, že ďalšie, ktoré by nasledovali vzápätí, by ukončili život na Zemi, ako ho poznáme, a planéta by sa už nikdy nedostala do pôvodného stavu.

V rekonštrukcii udalosti vidíme, ako naňho nalieha jeden z kolegov, aby alarm potvrdil. „Nedôverujem počítačom!“ povie Petrov. „Zvláštne, sovietsky človek a neveril systému,“ zaznie jeden z hlasov vo filme.

Vo filme je aj osobná línia. Príbeh manželskej lásky v pozadí. Petrov stál v ceste jadrovej vojne asi aj preto, že jednoducho miloval svoju ženu. Trpiacu rakovinou.

Na to, čo sa vlastne v tú septembrovú noc stalo, prečo prístroje spustili alarm a indikovali vypustenie rakiet, nik neprišiel. „Možno to konal sám vesmír,“ hovorí Stanislav Petrov.

Áno, možno nás testoval. A obstáli sme vďaka mužovi, čo bol v správnom čase na správnom mieste. A pravdepodobne vďaka blížiacej sa perestrojke to aj prežil. Napriek tomu, že bol svedkom a dôkazom toho, ako fatálne sa môže skončiť omyl počítačov v inak „neomylnom“ komunistickom systéme.

A nebol by to koniec vo veľkolepom operno-rockovom štýle à la Show must go on – len jednoduchý oznam ako na konci počítačových hier: Game is over.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie