Denník N

Mužská a ženská bolesť sa líšia, zistili vedci

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Lieky od bolesti vám v budúcnosti možno predpíšu aj podľa pohlavia.

Vedci už pomerne dlho vedia, že muži a ženy si nie sú v prežívaní bolesti rovní.

Je známe, že ženy sú citlivejšie na artritídu (zápalové poškodenie kĺbov), migrény a silné bolesti hlavy. Dokonca sa bolesť v ženskom mozgu spracúva v inej oblasti než v mužskom. Ženské prežívanie bolesti spracúva aj limbický systém mozgu, ktorý je zodpovedný za spracovanie emócií.

Podľa zdravotníckej štatistiky amerického Centra pre kontrolu chorôb a prevenciu zažívajú ženy oproti mužom bolesť s až dvojnásobne vyššou pravdepodobnosťou, najmä však v oblasti hlavy a chrbta. S dvojnásobne vyššou pravdepodobnosťou ženy prežívajú migrény a bolesti v oblasti tváre a čeľuste.

Prežívaná bolesť je často intenzívnejšia, čo sa zvyčajne pripisuje environmentálnym a sociálnym faktorom, ale aj užívaným liekom a kolísaniu hormónov v rámci menštruačného cyklu.

Podľa štúdie vedcov na čele s Jeffreym Mogilom, ktorú uverejnili minulý rok v časopise Nature Neuroscience, by sme k týmto faktorom mali pripočítať aj samotnú biochémiu organizmu. Autori zistili, že ženskú chronickú bolesť spôsobujú iné bunky ako u mužov.

Dôležitá rola imunity

Chronická bolesť postihuje celosvetovo viac ľudí ako kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka a rakovina dohromady. Väčšinu pacientov trpiacich chronickou bolesťou tvoria ženy.

Počas prežívania bolesti sa obom pohlaviam spustí imunitná odozva v mozgu a mieche. Prvú líniu obrany (proti hrozbe spôsobujúcej bolesť a infekciám) tvoria takzvané mikroglie, bunky imunity nachádzajúce sa v mieche. Ich činnosťou vzniká u pacientov aj známy prejav chronickej bolesti – precitlivenosť na tlak a dotyk.

Preto sa vedci pod Mogilovým vedením rozhodli preskúmať, ako budú účinkovať liečivá potláčajúce funkciu mikroglií – špeciálne na citlivosť na dotyk – u myší.

Výsledky prekvapili aj samotných vedcov, lieky totiž zabrali iba u samcov. Samice mali aj napriek podávanej liečbe rovnakú citlivosť na dotyk ako bez liekov. Naznačilo to, že u samíc vzniká spomínaná precitlivenosť iným mechanizmom ako u samcov.

Sexistická veda

Samotné zistenie rozdielov medzi pohlaviami je výsledkom náhody. Výskum bolesti sa v začiatočných štádiách testovania uskutočňuje zväčša na samcoch. Dôvodom je, že sa samice považovali za menej stabilné, najmä pre kolísanie hormónov.

„V skutočnosti sú to práve samce zvierat, u ktorých existuje viac variability. Myslím, že na čo ľudia zabúdajú, je fakt, že samce myší a potkanov majú zdroj variability navyše – majú medzi sebou v klietkach hierarchiu dominancie a bijú sa,“ vysvetlil Jeffrey Mogil, vedúci výskumu, pre CBS. Jeho rozhodnutie uskutočniť testy na samiciach aj samcoch myší pramenilo z jeho zvyku vždy zahrnúť vo výskume obe pohlavia.

Ukázalo sa to ako veľmi dôležitý zvyk. Samice myší, ktorým nervy poškodili rovnako ako samcom, totiž vôbec nereagovali na liečbu. Citlivosť na tlak pociťovali aj napriek tomu, že mali potlačenú činnosť mikroglií. Za túto citlivosť na dotyk a tlak u nich môžu iné bunky imunity, takzvané T-lymfocyty. Tie v tele predstavujú druhú líniu obrany.

Vedci tak ukázali, že by sa vo výskume mali používať obe pohlavia zvierat rovnako. Dnes používané liečivá pravdepodobne tento problém nemajú, no tie nové, ktoré sa práve vyvíjajú a sú namierené aj práve na bunky imunity, by mohli mať.

Chémia tlmenia bolesti

Medzi najčastejšie predpisované analgetiká patrí acylpyrín, známy aj pod názvom aspirín a anopyrín. Ide o kyselinu acetylsalicylovú, ktorá sa okrem tlmenia bolesti predpisuje aj ako prevencia zrážavosti krvi. Mechanizmus jeho účinku je založený na inhibícii (teda predchádzaní tvorby) takzvaných prostaglandínov. Ide o látky s lokálnym účinkom, ktoré sa môžu tvoriť v ktoromkoľvek orgáne tela. Medzi ich účinky patrí aj zvýšenie citlivosti neurónov na bolesť.

Ďalším často predpisovaným liečivom je ibuprofén (lieky ako Ibalgin, Brufen, Nurofen, Modafen, Dolgit). Mechanizmus jeho účinku je spojený s potlačením činnosti enzýmov s názvom cyklooxygenázy, ktoré by inak svojou činnosťou produkovali spomínané prostaglandíny.

Najčastejšie používané analgetiká a ich relatívna sila v porovnaní s morfiom. Foto – Martina Ribar Hestericová
Najčastejšie používané analgetiká a ich relatívna sila v porovnaní s morfiom. Foto – Martina Ribar Hestericová

Medzi azda najužívanejšie lieky proti bolesti patrí paracetamol (liečivá ako Panadol, Paralen, Coldrex, Theraflu). Vo všeobecnosti sa predpokladá, že paracetamol je bezpečnejší oproti iným bežne používaným analgetikám, ako sú nesteroidové protizápalové liečivá a opiáty. Účinokpravdepodobne podobný ako acylpyrín, no účinkuje aj v mozgu. Inhibuje teda cyklooxygenázy v hypotalame a okrem toho aj blokuje receptory sérotonínu v mieche.

V prípade týchto často používaných liečiv nie je známy rozdielny účinok u žien a mužov. Je však možné, že v budúcnosti podávané lieky, najmä v rámci personalizovanej medicíny, budú obsahovať lieky na tlmenie bolesti, ktoré budú šité na mieru pre každé pohlavie zvlášť.

V ústrety personalizovanej medicíne

Žiadne z testovaných liečiv zatiaľ nie je v predaji, dokonca ich ešte netestovali na ľuďoch. Preto je veľmi pravdepodobné, že dnešné lieky nemajú rôzne účinky u mužov a žien. Maximálne sa zdá, že účinkujú pri iných dávkach.

Ak sa pozrieme viac do budúcnosti, uvidíme, že množstvo výskumu sa venuje prepojeniu bolesti a imunitného systému. Toto smerovanie zapadá do tendencie vyvíjať personalizovanú medicínu, ktorá by bola šitá na mieru pacienta. Alebo v tomto prípade na mieru pohlavia.

„Tento typ odlišnosti medzi pohlaviami môže existovať vo viacerých oblastiach. Myslím si, že sme objavili iba špičku ľadovca,“ dodal Mogil.

Dostupné z doi: 10.1016/S0016-5085(03)00400-1, 10.1038/nn.4053, 10.1016/j.clpt.2005.09.009, 10.1038/367243a0, 10.1007/s10787-013-0172-x,  10.2106/JBJS.E.01286, 10.3389/fncel.2013.00045, 10.1016/j.jbspin.2011.10.008,

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie