Denník N

Slovník, noc a kongres

Literárnou udalosťou je nový slovník či Noc literatúry, nie kongres pre úzky okruh pozvaných členov anachronických spisovateľských organizácií.

Spomeniem tri udalosti, ktoré sa týkajú literatúry a na prvý pohľad spolu nesúvisia. Najpredávanejšou knihou posledných týždňov vo všetkých kníhkupectvách, na ktoré si len spomeniete, je Stručný etymologický slovník slovenčiny Ľubora Králika.

Etymologický slovník sa stal literárnou udalosťou roka, na ktorú sa dá pozrieť z dvoch uhlov: Slovákov zrazu osvietilo, objavili čaro rodného jazyka a sú ochotní kvôli slovníku vyvolávať do kníhkupectiev, rezervovať si ho a zaplatiť zaň viac ako dvadsať eur. Alebo je to len ďalší dôkaz, že na Slovensku dlhodobo chýbajú tie najzákladnejšie publikácie, o ktoré sa opiera znalosť rodného jazyka, a keď sa aj nejaká nová publikácia objaví, tak vydavateľstvo, ktoré je štátnou príspevkovou organizáciou, nedokáže na takýto výnimočný záujem adekvátne zareagovať – na slovník si počkáte aj dva-tri mesiace.

Literárnou udalosťou posledných dní bola aj Noc literatúry, do ktorej sa zapojilo už trinásť slovenských miest od Bratislavy po Dolný Kubín. Živé, súčasné podujatie, na ktorom ste mohli stretnúť naozaj množstvo ľudí všetkých vekových kategórií a počuť to najlepšie z európskej literatúry. Jeden z najlepších spôsobov, ako vytiahnuť ľudí večer od televízorov von, k literatúre.

Noc literatúry zastrešuje České centrum a organizujú iniciatívni nadšenci – dobrovoľníci z príslušného mesta, ktorí si zoženú peniaze, oslovia majiteľov nehnuteľností, skladov, kaviarní, všetkých možných netradičných miest, ktoré chcú pre ľudí a literatúru otvoriť, oslovia čítajúcich, vytlačia mapy, podujatie spropagujú. Všetko toto si nevyžaduje tisícky eur, ale naozaj obrovský kus práce a dobrého manažmentu.

Spolok slovenských spisovateľov sa chystá zorganizovať kongres slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou – keby som mala k dispozícii aj iný ako len Veľký vreckový oxymoronický slovník (ktorý nevydala SAV, ale kamaráti z Federácie spoločenského hokeja, a to bez akejkoľvek podpory), mohla by som si overiť, či je kongres slovenských spisovateľov s medzinárodnou účasťou oxymoronom alebo nejakým tunelom tejto podivnej organizácie.

Overiť sa však dá fakt, že Fond na podporu umenia podporil túto aktivitu najvyšším grantom zo všetkých vo výške dvadsaťpäťtisíc eur a že podporil všetky predkladané žiadosti SSS, pričom štyria z piatich členov poroty sú členmi SSS a členmi ďalších podporených inštitúcií – Feminy, Matice slovenskej a Slovenského centra P.E.N.

Spýtajte sa niektorého z aktívnych súčasných autorov, učiteľov alebo čitateľov, či je najpálčivejšou potrebou slovenskej literatúry niekoľkodňový kongres pre úzky okruh pozvaných členov anachronických spisovateľských organizácií, alebo je to napríklad systematická celoročná práca s deťmi, začínajúcimi autormi či stredoškolákmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie