Denník N

Sulík nechcel hádky, tak si rozhádal stranu

Richard Sulík sa zachoval neférovo a neslušne. Úplne zbytočne tým veľmi ublížil vlastnej strane.

Richard Sulík dramaticky urýchlil voľbu predsedu SaS. Tvári sa pritom ako demokrat, ktorý víta stranícku diskusiu a nechce dlhodobé spory, ale v skutočnosti len chce diskusiu veľmi rýchlo uťať. Slovom, správa sa ako cynický technológ moci, ktorý si doma robí poriadok.

Spôsob zmeny pravidiel, ktorý si zvolil, vzdialene pripomína prax britských premiérov. Aj oni podľa vlastnej úvahy vypisujú parlamentné voľby na termín, o ktorom si myslia, že ich strane vyhovuje najviac. Nemusia byť po piatich rokoch, môžu byť aj po troch. Nikto sa nepohoršuje, pretože všetci majú dosť času na prípravu. Sulík sa správa podobne aj napriek tomu, že nemusí. Predsednícke kreslo by totiž obhájil v akomkoľvek termíne, a navyše pritom nectí pravidlo, že takéto veci sa nerobia na poslednú chvíľu.

SaS je síce počtom členov miniatúrna strana, ale aj tak je zásadný rozdiel v tom, či kandidáti majú na ich oslovenie 25 alebo 365 dní. Jozef Mihál tak svoj volebný plán môže rovno zahodiť do koša a narýchlo si musí vymyslieť nový. Akýkoľvek bude, vo výhode je Sulík, pretože krátko po voľbách je ešte stále oslavovaný ako hlavný strojca úspechu SaS. Dať svojmu súperovi v takej situácii na prípravu necelé štyri týždne je potom jednoducho neslušné a nefér.

Argument, že toto celé má uchrániť stranu pred podobnými hádkami, aké nastali, keď v roku 2013 Sulíka vyzval Kollár, pôsobí prijateľne len na prvý pohľad. Sulík ním totiž hovorí len to, že strana sa odvtedy pod jeho vedením neposunula k lepšiemu a on jej neverí, že diskusiu tentoraz zvládne lepšie.

Je tu aj jeden čisto praktický problém. Sulík júnové voľby vyhrá. V ľuďoch, ktorí stoja za Mihálom, však zo spôsobu, akým sa to stane, oprávnene zostane pocit rozčarovania. Nielenže si teda sulíkovci istejšiu cestu k hádkam v SaS ani vybrať nemohli, ale ak sa bude chcieť Sulík v budúcnosti správať konzistentne, zavaril si na poriadne starosti. To teraz vždy, keď niekto v strane ohlási záujem niekedy v budúcnosti kandidovať za predsedu, vyhlási do mesiaca nové voľby, aby bol doma pokoj?

No a najnovší vývoj v SaS dáva nad stranu a jej predsedu ešte jeden veľký otáznik. Krátko po parlamentných voľbách sa chvíľu zdalo, že Richard Sulík ako politik dozrel. Lenže harakiri, ktoré práve predviedol, dodatočne spochybnilo jeho schopnosť viesť takú zložitú koalíciu, o akej zostavenie sa snažil. Ak platonická kritika starého parťáka Mihála viedla k takémuto hysterickému rozhodnutiu, čo by robil s Bugárom, Procházkom, Dankom a Kollárom?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Komentáre

Teraz najčítanejšie