Denník N

Venezuelské nemocnice: Lekári operujú bez rukavíc, bábätká umierajú v inkubátoroch

Venezuelčania márne protestujú proti režimu Nicolasa Madura. Drží sa pri moci napriek zúfalej situácii v krajine. FOTO - AP
Venezuelčania márne protestujú proti režimu Nicolasa Madura. Drží sa pri moci napriek zúfalej situácii v krajine. FOTO – AP

Niektorí prídu celkom zdraví a odchádzajú mŕtvi, rozprávajú venezuelskí lekári o pomeroch v nemocniciach.

„Toto je ako z 19. storočia,“ opísal venezuelský chirurg Christian Pino denníku New York Times situáciu v univerzitnej nemocnici v Méride, v ktorej sa snaží vykonávať svoje povolanie.

V nemocnici nemajú tečúcu vodu, a tak nemôžu ani pozmývať krv na operačných sálach. Lekári si pred operáciou umývajú ruky tak, že si ich oblievajú sódou z fľaše. Pacient leží na stole v mláke zaschnutej krvi. Zostala tam po niekom, koho operovali predtým.

Neexistuje lepší systém

„Pochybujem o tom, že ešte niekde na svete, azda s výnimkou Kuby, existuje lepší zdravotný systém ako tento,“ vyhlasuje venezuelský prezident Nicolas Maduro. To je jeho reakcia na katastrofálny stav miestneho zdravotníctva, ktorý dokumentujú nielen osobné a často hororové skúsenosti pacientov, ale aj čísla zo štatistík.

Ešte v roku 2012 bola vo Venezuele úmrtnosť detí do jedného mesiaca 0,2 percenta, minulý rok už dve percentá. Päťnásobne sa zvýšil počet žien, čo zomreli na popôrodné komplikácie. Ľudia, ktorí majú chronické alebo onkologické ochorenia, nedostávajú takmer žiadnu liečbu.

Je to tak preto, že vo venezuelských nemocniciach chýba takmer všetko, čo by mohlo zachrániť pacientov. Od obyčajnej gázy a rukavíc cez röntgen až po inkubátory, prístroje na dialýzu či na diagnostiku. Niekedy nemajú antibiotiká, potom zase anestetiká.

Prístroje sa opakovane vypínajú pre výpadky elektriny a chýbajú do nich náhradné diely.

Po nemocničných stenách lezú šváby, matrace sú prehnité, ľuďom sa do pooperačných rán dostávajú baktérie, v sanitkách, v ktorých prevážajú život ohrozujúce stavy, nefungujú kyslíkové prístroje. Lekári nemajú ani papier. Reportér New York Times opisuje, ako si jeden lekár písal poznámky k zdravotnému stavu pacienta na zadnú stranu výpisu z bankového účtu. Vybral ho z odpadkového koša.

Okrádajú ľudí v narkóze

Venezuela je v hlbokej ekonomickej a politickej kríze, prakticky kedykoľvek jej hrozí kolaps. Zdravotníctvo je jednou z obetí tohto stavu. Opozícia za to viní vládu a tvrdí, že nechápe ako je možné, aby v krajine sediacej na rope neboli peniaze na antibiotiká. Vláda zase hovorí o sprisahaní a namiesto toho, aby situáciu riešila, občas vytiahne riaditeľa nejakej nemocnice a obviní ho z toho, že kradne prístroje a lieky, a teda zodpovedný je on.

FOTO – AP
FOTO –  AP

V krajine, ktorá o sebe zvykne hovoriť ako o socializme 21. storočia, už v nemocniciach nič nie je zadarmo. Jose Luis Vasquez bol postrelený pri ozbrojenej lúpeži. Musel podstúpiť ľahšiu operáciu a zostať v nemocnici. CNN povedal, že si musel sám kúpiť ihlu aj peroxid vodíka. Spolu za to zaplatil 3-tisíc bolívarov, čo tretina mesačnej minimálnej mzdy.

Ľudia, ktorí potrebujú drahšie lieky, sú de facto bez šance. Na čiernom trhu sa dá kúpiť takmer všetko: obyčajné antibiotiká aj onkologické lieky, ale ceny sú nenormálne vysoké.

V nemocniciach bežne okrádajú pacientov. Vasquez sa proti tomu bráni tak, že bankovky si ukrýva na sebe, v spodnej bielizni. Luis Hidalgo, pacient na vozíku, prišiel o všetky peniaze, keď bol na operačnej sále. Po prebratí sa z narkózy zistil, že ho o všetko obrali.

Stav venezuelského zdravotníctva je taký zúfalý, že ani sami lekári nevedia, do akej miery ich pacientov zabíjajú choroby a do akej jeho nefunkčnosť. „Niektorí k nám prídu celkom zdraví a odchádzajú mŕtvi,“ priznáva jeden z venezuelských lekárov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie