Denník N

Slováci, najmladší národ v Európe

Kulichova socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto - TASR
Kulichova socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR

Podaktorí by aj Adamovi a Eve prifarili slovenskú národnosť. Byť najmladším národom pritom má svoje výhody.

Niektoré knihy až po rokoch odhalia svoje zakopané bohatstvo. Takto som sa pred časom znova stretol s knihou Petra Sýkoru Boj s drakom, ktorá vyšla pred dvadsiatimi štyrmi rokmi. Jej autor vtedy sľubne rozbiehal svoju vedeckú kariéru. Za tých 24 rokov sa nemusí hanbiť: dnes je vysokoškolský profesor, riaditeľ, predseda inštitúcií, autor ďalších publikácií.

A čo to štvrťstoročie urobilo s jeho knihou? Kniha Boj s drakom svoj boj s časom neprehrala. Je rovnako zaujímavá, podnetná, provokačná ako v roku jej zrodu. Najmä esej Úvod do mytológie slovenského národa dokáže pohnúť žlčou nejedného vlastenca, medzi ktorých sa, či už s vaším dovolením, alebo bez neho, počítam aj ja. V tejto stati prichádza vtedy mladý autor s opovážlivým tvrdením, že slovenský národ je pomerne mladý. A nielen to: že je mladší, ako si pripúšťame. A do tretice – že sme najmladším národom v Európe.

Akože! Sú tu historici, ktorí tvrdia, že patríme k najstarším národom Európy, niekoľkí pahistorici sú presvedčení, že sme najstarším národom sveta, a nájdu sa nadšenci, ktorí by aj Adamovi a Eve prifarili slovenskú národnosť. Priznám sa, toto odvážne tvrdenie môjho priateľa aj mnou vcelku otriaslo. Ešte mám v živej pamäti, že vek – teda: mladý vek – sa v istom veku pokladá za urážku. (To len neskôr sa to obráti: nepríjemným je nám zrelý, prezretý a celkom starý vek.) A keď sa povie o nejakom národe, že je mladý, dokonca najmladší, to akoby ste tvrdili, že je nevyspelý, nedovyvinutý, kultúrne i všelijako inak zaostalý (preventívne neposkytujem bližšie indície o autorovi!).

Peter Sýkora má dva vážne argumenty pre svoje opovážlivé tvrdenie: ako poslední sme si do slovenčiny preložili Bibliu (do slovenčiny, nie do slovančiny alebo praslovančiny či biblickej češtiny) a ako jedni z mála sme nemali vlastné kráľovstvo.

Nebudem robiť autorovi ani oponenta, ani obhajcu. Iba tíšim svoju i vašu rozbúrenú žlč a hovorím si: vlastne je to celkom dobré alibi, keby sme boli skutočne najmladším národom Európy. Tým by sa dalo mnohé vysvetliť a niečo možno aj ospravedlniť: narýchlo sa obzerám okolo seba – stranícke gaunerstvo, arogancia moci, kultúrna nekultúrnosť, športové skackanie… Keby sme mali za sebou naozaj stáročia národnej histórie a napriek tomu boli takíto, to by sa už nedalo ospravedlniť ničím.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie