Denník N

Prváka Marca úradníci nasilu odviedli z triedy a vydesili deti, prešetruje to už prokuratúra

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Aktualizované 18. 5. o 13:45 – Súdny úradník nasilu odviedol prváka z triedy, aby ho dal matke. Prípadom sa zaoberá generálna prokuratúra, v parlamente zasadne mimoriadny výbor pre ľudské práva. Chlapec je podľa advokátky matky vo Švajčiarsku.

Piatok trinásteho minulý týždeň. Vyšší súdny úradník a pracovníčka úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vchádzajú do triedy plnej malých detí, prvákov, v Základnej škole Brehy.

Ozve sa strohý mužský hlas: „Dobrý deň“ a hneď nato „súdny výkon, odňatie maloletého Marca“. Nikto sa nepredstavil ani nelegitimoval.

Berieme ho, to je všetko!

Príbeh malého chlapca zverejnila na blogu aktivistka Monika Kozelová. Šokoval verejnosť aj odborníkov. Kozelová zverejnila aj video zo školy, ktoré nakrútil úradník.

Učiteľka úradníkov s matkou chlapca posiela najprv do riaditeľne. Po krátkej diskusii, či s Marcom, alebo bez neho, a kto vôbec pôjde pre riaditeľku, učiteľka upozorňuje úradníkov, aby brali ohľad na prváčikov aj na to, že dieťa je v šoku.

Po chvíli prichádza riaditeľka Mária Škodová a chce, aby išli citlivú vec riešiť von, mimo triedy. Súdny úradník len konštatuje: „Berieme toho chlapca a to je všetko z vašej strany!… Ideme!“

To, čo prichádza, je ako z filmu. Marco kričí „pusť ma, nechaj ma“ a drží sa učiteľky. Úradník upozorňuje učiteľky, že za marenie výkonu súdneho rozhodnutia hrozí trest do päť rokov väzenia. Do toho sedemročný chlapec opakuje, že chce byť v škole, a bráni sa. Nakoniec ho násilím odvedú. Z chodby sa stále ozýva Marcov plač a prosby „pusť ma“.

Prípadom sa už zaoberá generálna prokuratúra. „Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Banskej Bystrici – a to okamžite preskúmať túto vec na trestnom aj na netrestnom úseku a prijať prípadné opatrenia,“ napísala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová v stredu predpoludním.

Opozičné poslankyne zasa ohlásili zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre ľudské práva, zavolajú naň ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) aj ministra práce Jána Richtera (Smer).

Odňatie chlapca bolo podľa Richtera „na hulváta“, povedal minister podľa agentúry TASR.

Ombudsmanka pre deti Viera Tomanová (Smer) tiež žiada o zásah ministra práce a ministerku spravodlivosti, písala aj generálnemu prokurátorovi a policajnému prezidentovi. „Jednoznačne boli porušené záujmy dieťaťa,“ povedala Tomanová v rozhovore pre Denník N.

Od piatka sa Marco v škole neukázal a starej mame Marte Kolárovej nikto nepovedal, kde je.

Advokátka Marcovej mamy tvrdí, že chlapec je vo Švajčiarsku, býva tam v 4,5-izbovom byte a chodí do školy pre deti, ktoré nehovoria po nemecky.

Matka zverejnila na Facebooku ešte v sobotu fotografiu s chlapcom v aute, v utorok zasa s usmiatym Markom.

Súd rozhodol v prospech matky

Stará mama požiadala súd o zverenie malého chlapca a okresný súd jej ho dočasne aj zveril. Krajský súd však predbežné opatrenie zrušil s odôvodnením, že matka má na syna väčšie právo ako stará matka. Matka následne požiadala súd o výkon rozhodnutia. To znamená odňatie Marca starej mame. Potom nasledoval úradný postup – priamo v Marcovej triede.

Starí rodičia Marca išli na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, aby im povedali, kde je teraz Marco, ale údajne sa s nimi ani nechceli baviť. Odkázali ich na vyššieho súdneho úradníka Mariana Mádla.

„Pýtali sme sa ho, či má deti, keď dokázal urobiť to, čo urobil. Nechcel sa s nami rozprávať. Stále hovoril, že to bolo súdne rozhodnutie,“ opísala pátranie po Marcovi pani Kolárová.

S hovorkyňou Krajského súdu v Banskej Bystrici sa nám nepodarilo skontaktovať. Ministerstvo spravodlivosti poskytne stanovisko pravdepodobne v stredu.

Riaditeľka chce podať trestné oznámenie

Riaditeľka základnej školy Mária Škodová je šokovaná z toho, čo sa stalo v triede plnej prvákov. Matka sa aj podľa nej o Marca nezaujímala. Výnimkou bola požiadavka, aby jej riaditeľka dala potvrdenie, že to bolo inak. Riaditeľka ju však videla prvý raz v živote a potvrdenie jej nedala.

„Trpel Marco aj ostatné deti. Preľakli sa,“ hovorí riaditeľka o výkone „spravodlivosti“ z piatka trinásteho.

Všetko sa dalo urobiť inak, len nie takto traumatizujúco, vraví riaditeľka a pokračuje, že pred výkonom rozhodnutia ju nikto neinformoval, hoci podľa vyhlášky by to mali urobiť minimálne 24 hodín vopred. Riaditeľka školy zvažuje, že podá trestné oznámenie, buď pre prekročenie právomocí súdneho úradníka, alebo pre zanedbanie starostlivosti. Malý Marco už niekoľko dní nebol v škole bez ospravedlnenia.

Neakceptovateľné!

Keď Ida Želinská, sociálna poradkyňa a bývalá riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava, videla video zo školy, povedala jednoznačne: „Takto sa to predsa nemôže robiť!“

Želinská tvrdí, že mali iks možností, ako to urobiť inak a citlivejšie. Mimo triedy plnej prvákov a najmä s vysvetlením Marcovi, čo sa vlastne deje.

Ministerstvo práce tvrdí, že ich pracovníčka len poskytovala súčinnosť súdu pri výkone rozhodnutia. Nič iné vraj urobiť nemohla.

„Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately je tým, kto na požiadanie súdu poskytuje súčinnosť pri výkone rozhodnutia. Nerozhoduje o podmienkach a okolnostiach výkonu rozhodnutia súdu. Celý výkon rozhodnutia je v gescii súdu,“ vyhlásila Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.

Ida Želinská, naopak, hovorí, že pracovníčka úradu mala brániť práva dieťaťa. Mala zabrániť tomu, aby chlapca takto brali v triede plnej detí, aj spôsobu a najmä komunikovať s Marcom, čo sa deje a prečo sa to deje.

„Toto je neakceptovateľný spôsob,“ dodala.

Prvoradý je záujem dieťaťa

Zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková nedávno zverejnila na stránke ministerstva spravodlivosti, že v podobných prípadoch „povinnosť využiť donucovacie opatrenia nemôže byť neobmedzená“.

„Vnútroštátne orgány musia brať ohľad na záujmy, práva a slobody dotknutých osôb a osobitne na najlepší záujem dieťaťa… ESĽP konštatoval, že článok 8 v žiadnom prípade neoprávňuje rodiča, aby žiadal prijatie takých opatrení, ktoré by poškodzovali zdravie a rozvoj dieťaťa“. Odvolala sa pri tom na niekoľko judikátov.

Stará mama chce o chlapca bojovať

Stará mama Kolárová rozpráva, že jej dcéra Marca nechcela, a keď mal štyri mesiace, odišla do zahraničia a nechala ho u nej. Po siedmich rokoch sa po Marca vrátila, vraj ho chcela zobrať so sebou do Švajčiarska. O tom, že chlapec patrí k matke, rozhodol krajský súd.

„Ani neprišla za mnou, tak ako že som ho nechcela vydať?“ pýta sa Marta Kolárová.

Vôbec nevie, čo sa po incidente v škole s vnukom stalo ani kde je. Niekoľkokrát telefonovala dcére, mobil má však vypnutý.

Stará mama rozhodnutiu súdu nerozumie, neakceptuje ho a odvolala sa. Chce, aby súd zveril chlapca do výchovy jej. „Urobím všetko, aby sa Marco vrátil. Pôjdem aj na medzinárodný súd. Je smutné, čo sa môže v štáte, ktorý si hovorí demokratický, stať,“ dodala.

Veronika Škodová, advokátka starej mamy Kolárovej, tvrdí, že súdy, ktoré rozhodovali v tomto prípade, nevykonali takmer žiadne dokazovanie. Všetky vyjadrenia, od psychológa cez lekára, dokonca aj od „sociálky“ boli podľa nej v prospech starej mamy.

„Je to postavené na hlavu. Súd sa nezaoberal podstatnými náležitosťami. Napríklad prečo sa materinský záujem prejavil po viac ako siedmich rokoch, ani tým, že skutočnou matkou dieťaťa bola doteraz jeho stará mama. Výkon rozhodnutia, keď brali chlapca zo školy, bol nezákonný,“ hovorí advokátka.

Pani Kolárová sa spolu s advokátkou snažia, aby súd vydal predbežné opatrenie a zveril Marca do jej starostlivosti. Advokátka chce, aby do konania vstúpil prokurátor a dohliadol na dôkladné preskúmanie všetkých dôkazov.

  

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Slovensko

Teraz najčítanejšie