Denník N

Lekár Lipták: Úplatky neberiem, ľudia mi sami dávajú dary

Peter Lipták je všeobecným lekárom s ambulanciou v centre Bratislavy. Foto – OZ Slovenský pacient
Peter Lipták je všeobecným lekárom s ambulanciou v centre Bratislavy. Foto – OZ Slovenský pacient

To ja dotujem pacienta, nie on mňa, hovorí všeobecný lekár Peter Lipták. Po rozhovore v televízii Markíza o úplatkoch v zdravotníctve tvrdí, že jeho výpovede zmanipulovali. Aj preto nechcel pre Denník N hovoriť na kameru. Markíza sa bráni, nahrávku však zatiaľ nezverejní.

Koľko dostávate mesačne na chod ambulancie?

Momentálne nemám nič, musel som sa odsťahovať z nemocnice a musel som si ambulanciu kúpiť, a dať do toho svojich 100-tisíc.

A koľko vám mesačne príde od poisťovne?

Sú to zhruba dve eurá na človeka mesačne.

Koľko máte pacientov?

To by som vám radšej nepovedal, lebo z toho urobíte problém. Máme pacientov toľko, lebo tu máme prístroje. Keď sa to počíta s ambulanciou, na mesiac 1600. Niektorí majú len 1400. Ambulancie sú finančne na tom zle.

[poll id=“40″]

Pýtam sa, aby si ľudia vedeli predstaviť, koľko mesačne dostávate.

To sa musí počítať na priemernú kapitáciu, u dospelákov je to 1600 eur.

Nepoviete mi teda, koľko máte mesačný príjem od poisťovní?

Prečo by som vám po tých skúsenostiach mal povedať ďalší fakt.

 

Zostrih rozhovoru s lekárom Petrom Liptákom

 

Včera ste v reportáži Markízy povedali, že beriete 5000 eur ročne od pacientov.

Ja neberiem. Ľudia mi dávajú peniaze, a keď to počítam, je to 5000 eur ročne. Priznávam sa k tomu.

Za čo vám to dávajú?

Za nič. Sú to dobrovoľné príspevky na prevádzku ambulancie. Normálne dobrovoľne niekto príde a povie, pán doktor, tuto vám dávam príspevok, lebo som s vami spokojný a tak ďalej. Ja dávam pacientom, lebo im robím CRP a nepýtam od nich 5 eur, robím im glykovaný hemoglobín a nepýtam si 5 eur. Navyše, dávam vlastne každému pacientovi jedno euro mesačne. Ambulancia ide len preto, lebo v nej robím. A keď z nej nemám mať príjem, ale mám len dlh, ktorý musím splácať, a ešte mi požičala rodina, tak mi povedzte, prečo som ja ten najhorší. Ja dávam pacientom infúzie a nepýtam si od nich ani platbu, ale ja som ten najhorší. Bola to účelová manipulácia zo strany Markízy. Zostrihali to pekne, asi to tak potrebovali.

A za čo beriete tie peniaze?

Ja neberiem. Sú to peniaze, ktoré mi ľudia dajú. Keď to spočítam, tak to takto vychádza. A ja sa k tomu priznávam, chcem to legitimizovať, lebo je legitímne, že vám niekto dá finančný dar.

Legitímne je zobrať si poplatok za prednostné vyšetrenie, ale nie takto hotovosť. To je brané ako úplatok.

A prečo je to brané ako úplatok, keď to bol dar?

Podľa vás nie je úplatok, ak vám niekto v ambulancii dá peniaze?

Nie je. Deklaruje to ako dar. Ako by som mohol vziať úplatok? Úplatok by to bol, keby som povedal, že PN-ku vám vystavím, len ak mi dáte desať eur. A to je nonsens.

Úplatky sú predsa aj z vďačnosti.

To je možno váš chorý pohľad na úplatky. Ambulancia tu je pre pacientov. Podľa vás by bolo lepšie, keby som tu nerobil CRP, glykovaný hemoglobín, ani keby som tu nemal EKG a len tu sedel, a usmieval sa?

Ak máte dvoch pacientov a jeden vám dá peniaze, a druhý nie, uprednostníte toho, kto vám peniaze dal?

Ani nevediem evidenciu, že by som si pamätal a dával krížik tento dal, tento nedal. Ja neviem, ktorý mi dal a ktorý mi nedal. My ani nemáme prednostné vyšetrenie, lebo za také veci peniaze neberieme.

Ako prebieha platba? Dávajú vám peniaze do ruky? Či máte škatuľku na chodbe, kde môžu ľudia prispieť na chod ambulancie, alebo vám to dávajú v obálke do ruky?

Už sa pýtate tak, že vidím, že ma chcete potopiť.

Povedali ste, že nemáte evidenciu, kto vám dal peniaze. Tak sa pýtam, ako to prebieha.

Mám evidenciu. Evidujem si to, mám to v zozname, ktorý si vediem, a viem preukázať hocikedy, aké príspevky som od pacientov dostal, lebo to treba vedieť aj na účely, aby som preukázal, že to nie je čierna platba. Čierna platba a úplatok je, ak si strčíte obálku do vrecka, ale ak niekto príde – pán doktor, tu máte na dofinancovanie ambulancie – a riadne to zaevidujem, dám mu od toho doklad, je to úplne v poriadku, a nevidím v tom problém. Prečo by lekárovi, ak je treba mať nejakú hotovosť, keď treba robiť CRP a iné vyšetrenia, nemohol pacient darovať peniaze? Veď za tie peniaze liečime pacientov. A keďže poisťovne neposielajú do ambulancií, prevádzka by sa inak zastavila.

Poisťovne vám však peniaze posielajú.

Posielajú nám dve eurá na osobu mesačne, ale treba tri eurá na osobu. Chýba nám tretina finančného objemu v pokladni, aby sme sa riadne mohli o pacientov starať. Myslíte si, že tu sedím, aby som sa na pacientov len díval?

To určite nie. Robíte svoju prácu a poisťovne vám za to posielajú peniaze.

Ale toľko, že to nepokryje náklady. Časť financií hradím zo svojho a časť hradím z príspevkov od pacientov. Stále väčšinu peňazí hradím zo svojho.

Zachytili ste, že opoziční poslanci dali na vás trestné oznámenie?

Už som toľko trestných oznámení prežil. Spolieham sa na vyšetrovateľa. Cítim sa byť v pohode. Všetky platby som použil na liečenie pacientov, viem to preukázať. Nech sa prídu pozrieť, teším sa, nech je to vidno. Lebo všetci si myslia, aj vy, že berieme úplatky.

Lebo ste to povedali.

Ja som to nepovedal. A poprosil by som, aby ste to tak uvádzali, že ja prijímam od svojich pacientov dobrovoľné dary na chod ambulancie.

Takže ste nepovedali, že neošetríte niekoho, kto nezaplatí? Kto nemá peniaze?

To bolo v reportáži odstrihnuté. Nepovedal som, že ja neošetrím, ale že v dnešnom systéme zdravotníctva je to tak, že má taký pacient smolu. Nie že ja ho neošetrím. Som primárna starostlivosť, ja ošetrím zadarmo. Nájdite mi pacienta, ktorého som neošetril.

A pacientom dávate doklady o tom, že ste ten dar prijali?

Samozrejme, vypíšem im doklad, kde je čiastka s tým, že je to definovaná platba ako dobrovoľný dar na dofinancovanie ambulancie.

A to je spolu 5000 eur za rok?

Mesačne je to viac ako minimálna mzda. Musíte si však uvedomiť, že to neberieme ako plat. Sú to naše príjmy, potom máme výdavky. Je to dobrá čiastka, ktorá vám umožňuje robiť veci pre pacientov. A mám to v príjmoch. Plat lekára sa hodnotí potom na základe daňového priznania a ja som tento rok na nule. Z toho je jasne vidieť, že moje príjmy mi dali nulový plat.

[info]Stanovisko TV Markíza: „Markíza poskytla vyjadrenia Dr. Liptáka k položeným otázkam tak, ako ich odprezentoval. Materiál bude poskytnutý na vyžiadanie kompetentných orgánov v zmysle zákona. Jeho záverečné vyjadrenie, že ‚keď niekto nemá (peniaze), tak má smolu‘, ukazuje jeho postoj k danej téme.“[/info]

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie