Denník N

Plechovka kanadského vzduchu ide po 32 dolárov

Vzduch "čerpajú" väčšinou v kanadských n árodných parkoch. Foto - Vitality Air
Vzduch „čerpajú“ väčšinou v kanadských n árodných parkoch. Foto – Vitality Air

Ľudia, ktorí si kupujú vo fľaši čistú vodu, si budú kupovať vo fľaši aj čerstvý vzduch, hovorí človek, ktorý už predal plechovku vzduchu aj za 168 dolárov.

Píše Travis M. Andrews. Článok uverejňujeme so súhlasom Washington Postu

Koľko by ste zaplatili za čerstvý vzduch? Väčšina ľudí by pravdepodobne odpovedala: Nič! Avšak Moses Lam nie je ako väčšina ľudí. To on viac-menej mimovoľne objavil, že ľudia sú ochotní platiť za životodarnú zmes plynov, ktorá obkolesuje našu planétu. Aby sme boli presní, platia za kanadský vzduch.

V marci v roku 2015 začal Lam na stránke Vitality Air predávať rôzne veľkosti fliaš naplnených vzduchom. Napríklad 8-litrovú kúpite za 32 dolárov, ale dostupné sú aj v iných objemoch.

V telefonickom rozhovore pre The Washington Post Lam povedal, že najviac jeho zákazníkov pochádza z Číny, ale tento mesiac sa začal sústreďovať už aj na indický a kórejský trh. Hoci nechce zverejniť čísla predaja, CNN v decembri oznámila, že prvých 500 kusov firma predala v priebehu dvoch týždňov.

„Máme už takmer 1 000 predobjednávok,“ prezradil CNN Harrison Wang, riaditeľ prevádzky v Číne.

„Ľudia si začínajú uvedomovať, že vzduch nie je práve najčistejší,“ hovorí Lam, pričom naráža na pretrvávajúce problémy so znečistením ovzdušia v Číne. „Je ako nehnuteľnosť, je ho obmedzené množstvo.“

Podľa databázy Svetovej zdravotníckej organizácie o znečistení ovzdušia v mestách, ktorá bola aktualizovaná tento mesiac, je väčšina tohto druhu „nehnuteľnosti“ znečistená. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že „viac ako 80 % ľudí z miest žije v prostredí, ktorého znečistenie presahuje limity stanovené organizáciou“.

Aké je riešenie? Vzduch v plechovke.

Nie, toto nie je vtip, a áno, sme si tým istí. Môžeme to potvrdiť, pretože sme si fľašu zakúpili a všetci – vrátane našej kolegyne Yanan Wang, ktorá žije v Kanade – aj vyskúšali.

Lam, zamestnanec banky Canada Trust v Toronte, pre The Post povedal, že jeho biznis so vzduchom sa začal ako vtip. Bol vystresovaný z práce a hľadal niečo na odreagovanie. „Chceli sme urobiť niečo zábavné,“ povedal a po chvíli dodal, „a niečo, čo by ľuďom pomohlo.“

Pýtate sa čo? Na internetovom obchode eBay skúsili predať vrecko so vzduchom.

„Bol to, samozrejme, žart,“ povedal Lam. „Hovorili sme si: Kto by niečo také chcel?“

Po dlhých dvoch mesiacoch sa však ozval niekto zo Spojených štátov. Prvé vrecko sa predalo za 99 centov. Lam sa rozhodol vyskúšať to znova. Tentokrát však za 168 dolárov.

„Naozaj som predal na eBay vrecko so vzduchom za 168 dolárov,“ hovorí stále trochu neveriacky Lam. Nakoniec to bol predsa len dobrý nápad. Teraz sa zhlboka nadýchnite a predstavte si, že by ste si naplnili vrecká práve vďaka vzduchu.

Ani toto sa však nezaobišlo bez problémov. Dodanie veľkého množstva nádob so vzduchom tak, aby sa po ceste nezničili, nebolo lacné. A ako Lam dodal: „Keď sa vrecko so vzduchom poškodí, zákazník dostane veľké nič.“

Koncentrovaný kanadský vzduch. Foto - Vitality Air
Koncentrovaný kanadský vzduch. Foto – Vitality Air

Teraz to už vidí ako exkluzívny, lifestylový produkt najmä pre ľudí, ktorí žijú v oblastiach s vysokou mierou znečistenia. Domnieva sa, že tí istí zákazníci, ktorí si kupujú vodu vo fľašiach, si budú chcieť kúpiť aj takýto vzduch.

„Chceme, aby sa stal súčasťou životného štýlu. V jednej ruke fľaša s vodou a v druhej tá so vzduchom.“

Lam, samozrejme, počúva názory, ktoré jeho biznis považujú za absurditu „ako z Kafku“, alebo za neslušný podvod. Keď sa na to pýtame, len sa smeje.

„Máme šťastie, že žijeme v krajine s takým čistým vzduchom, ako je Kanada. Ľudia mi hovorili: ‚Prečo by si niekto kupoval vzduch? Ako vieme, že nepredávaš prd vo fľaši?‘ Všetko sú to veľmi dobré pripomienky,“ hovorí. „Odpovedal som im: Prečo si objednávate vodu z francúzskych Álp alebo z Fidži? Veď môžete piť vodu z vodovodu. Je to presne to isté.“

Na etikete fľaše sú uvedené, podobne ako na fľašiach piva či vína, dátum a miesto, kde bol vzduch získaný. Ako ho získavajú, však ostáva firemným tajomstvom.

Testovanú 8-litrovú plechovku vzduchu získaného 19. februára 2016 v národnom parku Banff v Kanade sme použili asi na 160 nádychov.

Keď už nič iné, aspoň to ľudí podnieti zamyslieť sa nad znečisťovaním ovzdušia, dodáva Lam. „Dýchanie je pre nás také prirodzené, že si to ani neuvedomujeme. Myslím si, že naše produkty pomôžu ľuďom uvedomiť si, aký nezdravý vzduch je. Môže byť dokonca riskantný pre život.“

Má zakonzervovaný vzduch vôbec nejaké zdravotné výhody? Pravdepodobne nie. Dokonca sám výrobca uvádza, že: „V žiadnom prípade tento produkt neslúži na liečenie alebo prevenciu pred chorobami.“

Ani táto skutočnosť však nebráni tomu, aby sa vzduch vo fľaši aj naďalej predával.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie