Denník N

Béla Bugár: Ani ja som nemohol vedieť, že raz budem priateľom predsedu SNS

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prežil som tri bezsenné noci, hovorí o rozhodnutí vstúpiť do vlády so Smerom a SNS predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ako by ste vysvetlili to, prečo ste išli do tejto vlády, niekomu, kto nechce veriť teóriám, že je to dohoda oligarchov, trochu vás pozná a možno vás aj volil?

Veľa vecí človek nepochopí a nevidí, keď nežije v politike. Každý politik má zodpovednosť za to, ako sa bude vyvíjať nielen jeho strana, ale aj štát. My sme boli po voľbách tiež sklamaní. Nielen preto, že sme mali šesť a pol percenta, ale aj preto, že nemohla vzniknúť vláda, o ktorú sme sa snažili – vymeniť Smer a nedovoliť, aby vznikla koalícia Smer – SNS. Bohužiaľ, nebolo to možné, hoci sme sa o to pokúsili. S pánom Sulíkom sme išli rokovať hneď, ešte nemal ani poverenie. Aké boli možnosti, na základe ktorých som sa musel rozhodnúť? Buď budú predčasné voľby, alebo vznikne koalícia, ktorá ešte na Slovensku nebola.

Čakať na to, či by si to SNS v druhom kole nerozmyslela, sa vám zdalo zbytočné?

SNS bola pevne rozhodnutá. Takisto si myslím, že predseda SNS Andrej Danko dobre vedel, čo by znamenalo ísť do vlády so Sulíkom a s Matovičom.

Vy a Robert Fico ste poslední dvaja politici zo starej gardy, ktorí tu sú už viac ako dvadsať rokov. Nie je vám Fico ľudsky bližší ako napríklad Sulík?

Som oveľa dlhšie v politike ako Robert Fico a môžem povedať, že som sledoval jeho kariéru, ale nie je to o tom. Je to o zodpovednosti. Málokto si uvedomí, aké ťažké je prijať takéto rozhodnutie. Prežil som tri bezsenné noci. Podobné rozhodnutia som v živote urobil asi tri alebo štyri.

K akému inému rozhodnutiu by ste to prirovnali?

Napríklad k tomu, keď som sa rozhodol založiť Most-Híd. Bolo to ťažké rozhodnutie, lebo som už bol rozhodnutý opustiť politiku.

Bugár: Kaliňákovi dôverujem, Galko je zlý človek
autorka: Martina Pažitková

Mali ste po voľbách chvíľu, že ste verili tomu, že môže vzniknúť Sulíkova vláda?

Áno. Za Sulíkom sme išli s tými istými prioritami, s akými sme potom išli za Ficom. Normálne sme rokovali o ekonomickom vývoji, o konkrétnych zákonoch a mali sme aj stret názorov na to, že som si nevedel predstaviť, čo navrhoval Sulík, že pri niektorých otázkach bude takzvaná zelená karta. Seriózne sme rokovali aj o tom, či vedia zaručiť pevnosť svojich klubov. Hovoril, že možno jeden poslanec u nich a jeden v OĽaNO by hlasoval tak, ako sa mu zachce.

S akým pocitom ste išli na prvé stretnutie s Robertom Ficom dohadovať vládu?

Ani neviem. Išiel som tam s tým, že máme svoje priority, a ak povie, že polovicu z nich nepodporí, tak to nemá význam. Potom by naozaj boli predčasné voľby aj so všetkými dôsledkami.

Najčastejšia výčitka je, prečo ste to upiekli tak rýchlo. Fico tak rýchlo na všetko kývol?

Rokovali sme intenzívne každý deň, aj dvanásť hodín. Za Radičovej vlády sme rokovali tri hodiny, na druhý deň nie, lebo rokovali strany, na ďalší deň znovu tri hodiny. Skutočný dôvod bol aj ten, že už týždeň po voľbách bol na námestí protest, kde Sulík a spol. vyzývali Bugára, Žitňanskú, Šebeja, aby nezostavili vládu, a hľadali sedem statočných. Vytvárali tlak a chceli slabších poslancov vytrhnúť z košiara.

A báli ste sa toho?

My nie. Vedeli sme, že u nás možno odíde len Simon.

Nedávno ste mu v sále podali ruku. Už ste sa od jeho odchodu spolu rozprávali?

Aj Csákymu som podal ruku. Nie som človek, ktorý by bol nenávistný. Ale o čom sa máme rozprávať? Opustil stranu, neviem, čo bude robiť, je to jeho vec.

Na Facebooku vám niekto hrozil ublížením vašej dcére. Riešili ste to s prokuratúrou?

Generálny prokurátor mi telefonoval, či nechcem dať trestné oznámenie. Povedal som mu, že to je falošný profil, na čo on hovoril, že sú možnosti, ako by sa možno dalo zistiť, kto to je. Povedal som, že ak sa to stane znovu, tak áno, ale potom to už ustalo. Kým na začiatku som dostával 1300 komentárov, z ktorých sto bolo pozitívnych a zvyšok negatívny, tak potom sa to začalo meniť. Teraz je to tak sedem ku trom.

Video: Bugár: S Dankom sme sa spriatelili, jeho kauzy neriešim
autorka: Martina Pažitková

Ako sa to prejavovalo na vašej pracovnej nálade?

Som v politike už 26 rokov, ale zo začiatku to bol aj pre mňa nezvyk. Mal som plný telefón, začal som to čítať a bol som, samozrejme, smutný. No potom mi napadlo, že sa pozriem na profily tých, ktorí ma kritizujú. Tu člen OĽaNO, tam kandidát za SaS. Tí ma nevolili. Nehovorím, že naši voliči neboli sklamaní, že neboli v šoku, určite boli, ale všimnite si, že prieskumy ukazujú, že to, čo sme získali vo voľbách, nám zostalo.

Prečo ste vôbec tie komentáre čítali? Napríklad Lucia Žitňanská sa na niekoľko dní úplne odstrihla od Facebooku.

Som zvedavý typ.

Na rokovaniach o zostavovaní vlády ste otvorili otázku zotrvania Roberta Kaliňáka vo vláde. Keby bol na vašom mieste Igor Matovič, urobil by k tomu dve tlačové besedy, video na Facebooku, vy ste o tom ani neinformovali. Prečo?

Nie som taký typ politika. Robím inú politiku. Tvrdím, že to, čo niekedy robia napríklad kolegovia z OĽaNO v parlamente, nepatrí do politiky.

Ľudia to majú radi, „lajkujú“ to.

To je drahý cirkus za také peniaze. Politik je na to, aby riešil problémy, a tie by mal niekedy riešiť aj tak, že o tom nehovorí do médií. Áno, otvorili sme otázku Kaliňáka a nebolo to jednoduché. Aj sme chvíľu stáli, pretože ani jedna strana nechcela ustúpiť.

Otázka Kaliňáka je vážna bez ohľadu na „cirkus“, ktorý okolo toho kto urobí. Ako svojim voličom vysvetlíte, že je vo vláde napriek kauze Hedvigy Malinovej?

Kauzu Hedvigy Malinovej síce rozpútal on a premiér Robert Fico, ale tak dlho ju ťahala prokuratúra. Chvíľu to vyzeralo, že sa to skončí, ale prokurátor to znovu otvoril. Čo s tým mal hociktorý minister? Za tú ťahanicu mohli už iné orgány. Tento prípad by na Slovensku nikdy nebol spravodlivo vyšetrený, preto sme sa snažili, aj sme na to tlačili, aby sa celý proces dostal do Maďarska. Teraz sa prekladajú materiály a predpokladám, že tam sa to uzavrie.

Je to, že pán Borec podpísal odovzdanie prípadu do Maďarska, aj výsledok vašej práce?

Hovoril som s ním o tom.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V čase, keď sa zostavovala vláda, sme informovali o kauze Bašternák. Tvrdíte, že je dobre, že sa to znovu vyšetrí, ale kto bude niesť zodpovednosť za to, ako to odmietli vyšetrovať počas predchádzajúcej vlády?

Našou úlohou je vyriešiť to, aby podobné problémy nevznikli v budúcnosti. Preto sme do programového vyhlásenia vlády dostali veci, ktoré tomu pomôžu. Napríklad vyšetrovanie polície sa dostane na prokuratúru a aj kontrolný výbor bude mať iné kompetencie. Oveľa viac sa otvorí súdnictvo. Ak sa zistí, že v prípade Bašternáka došlo k pochybeniu, musí niesť dôsledok ten, kto pochybil.

Nie je to alibistický prístup?

Čo by ste robili vy?

Vy ste spokojný s tým, že Kaliňák povie novinárom, ktorí odhalia takúto kauzu v jeho rezorte, že to je „šírenie nezmyslov“ a „očierňovanie bez akýchkoľvek dôkazov“?

Neriešim Kaliňáka. Čo iné by ste urobili na mojom mieste? Som predsedom koaličnej strany. Máme ministerku spravodlivosti, ktorá má slušný program. Kontrolujte, či plníme svoje priority. Ak ich nebudeme plniť, kritizujte nás.

Prečo bolo nevyhnutné hlasovať za to, aby bol výbor o Bašternákovi tajný? Nie je to už z vašej strany nadpráca?

Kedysi som bol v branno-bezpečnostnom výbore. Vždy, keď sme riešili živý spis, bolo to tajné. Rozumiem vám, ste novinári a chcete vedieť aj to, čo neexistuje. To je v poriadku, ale ten, kto poskytuje informácie, niekedy môže ohroziť celý prípad. Mohol by som hovoriť prípady, keď bolo vyšetrovanie polície ohrozené tým, že aktívny poslanec vypustil informáciu. Preto som aj zástancom toho, aby poslanci, ktorí majú byť v komisii na kontrolu odposluchov, mali previerky. Ale zatiaľ to neprešlo.

Videli ste vystúpenie Kaliňáka v parlamente k programovému vyhláseniu vlády?

Časť. Je to jeho štýl. Ja mám inú náturu. Hovoril som mu napríklad, že to, ako vystúpil voči podpredsedníčke parlamentu Nicholsonovej, bolo zbytočné. Na druhej strane – vyťahujú sa rôzne kauzy, ale zoberte si napríklad kauzu MPC (Metodicko-pedagogické centrum). Pán Kováč, ktorý bol asistentom pani Nicholsonovej, používal ten istý účet, na ktorý za štát posielal peniaze. Ak opozícia hovorí o Galkovi, ktorý má byť v komisii na odposluchy, že nebol odsúdený, tak potom to musí platiť aj na druhej strane. Nechajme prípad preveriť a potom to hodnoťme.

Kaliňák má aj ďalšiu kauzu, ktorá súvisí s DPH, kde ho bývalý vyšetrovateľ podozrieva, že ju kryl. Hovorili ste s ním o tom a dôverujete mu?

Hovoril som s ním. Veď sme ešte ani nedokončili koaličné rokovania a už ste ma čakali s otázkou o kauze Bašternák. Na jednej aj na druhej strane platí prezumpcia neviny.

Dôverujete Kaliňákovi?

Inak by som nebol vo vládnej koalícii. Ak dôjde k pochybeniu počas nášho vládnutia, viem, čo mám robiť.

Takže hrubá čiara a pozerajme sa do budúcna?

Ak chcete, poviem vám to aj tretíkrát. Prezumpcia neviny. Bol odsúdený? Ak to platí na Galka, potom to platí aj na Kaliňáka. Ale Galka by som nerád prirovnával ku Kaliňákovi, pretože na rozdiel od Kaliňáka Galko je zlý človek.

Prečo?

Chcel som mu pomôcť na grémiu s tou komisiou na odposluchy, veď dobre, nech ho tam zvolia, napriek tomu, že odpočúval ešte aj toho, kto neexistoval. Večer však na nás znovu zaútočil. Povedal som mu – pán kolega, to takto nefunguje, že si podáme pravú ruku a ľavou mi jednu strelíte. Na druhý deň ráno povedal do médií, že som mu ponúkol špinavý kšeft, že keď nás nebude kritizovať, tak bude vo výbore. Ja? Nekšeftujem s nikým a dupľom nie s ním.

Aký je výsledok? Bude Galko vo výbore alebo nie?

Rozhodnú poslanci, ja už mu pomáhať nebudem.

Ešte v roku 2015 ste o Smere povedali, že veta Pavla Pašku: „Vyhraj voľby a môžeš všetko“ vyjadruje genetický kód tejto strany. Kritizovali ste fakt, že Smer nepúšťa opozíciu do funkcií. Podľa opozície sa teraz správate rovnako, keď blokujete Galka za člena komisie na odposluchy.

Keby sme sa správali rovnako, tak ani ďalší sa nedostanú do tohto výboru. Nech tam ide hocikto, ale prečo práve ten, čo zneužíval odposluchy?

Nie úplne demokratické bolo aj to, ako ste s pánom Dankom vypli na ustanovujúcej schôdzi mikrofón poslancovi Grendelovi. Nebola to chyba?

V rokovacom poriadku je, že ak poslanec vo faktickej poznámke odíde od témy a zaútočí na niekoho, kto nevystupoval, tak ho mám najprv upozorniť a potom vypnúť. Sú tu predpisy, ktoré buď platia, alebo neplatia.

To by ste museli vypínať skoro každého.

Už si našli takú formulku, že na začiatku povedia, že „chcem doplniť predrečníka“, a hovoria, čo chcú. On to vtedy neurobil, ale už sa naučil a používa to. To, že v predchádzajúcom volebnom období vedenie parlamentu neupozorňovalo poslancov, že v sále nemajú telefonovať, neznamená, že to nebudem robiť. Včera som takto poslal von koaličného poslanca.

Ktorého?

To je jedno (smiech). Dôležité je, že zákon je rovnaký. Keď mi napríklad hneď po operácii telefonoval predseda Národnej rady, rýchlo som vyšiel von, vypočul si ho a vrátil sa dnu. Informoval som Národnú radu, že každého pozdravuje, zobudil sa a je v poriadku.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

To už máte taký priateľský vzťah, že vám pán Danko zatelefonoval hneď po operácii?

Áno, máme priateľský vzťah.

To by asi pred dvoma mesiacmi nikto netipoval.

Ani ja som nemohol predpokladať, že vznikne takáto koalícia a že sa spriatelím s predsedom SNS.

Už bol aj u vás doma?

Už sa k tomu schyľovalo, ale potom musel ísť do nemocnice. Ale áno, pôjde aj ku mne domov. Pán Danko je študovaný človek, ktorý sa snaží pochopiť aj potreby iných, teraz hovorím o menšinách. Je to človek, ktorý hľadá riešenie a nepoužíva silu, ak nemusí.

Predtým ste ho nepoznali?

Nie. Veď sa pamätáte na môj výrok, že predseda sa síce zmenil, ale SNS nie. Teraz mám dojem, že on má taký vplyv, že aj SNS sa mení.

Stále je tam veľa ľudí od Slotu. Aj tí sa menia?

Je zaujímavé vidieť, že tí istí ľudia sa správali úplne inak v tieni pána Slotu, ako sa správajú v tieni pána Danka. Má veľmi veľký vplyv aj na ľudí, ktorí boli poslancami za pána Slotu.

Ak má Danko pochopenie pre menšiny, prečo nemá pochopenie aj pre prijatie takého zákona o dvojakom občianstve, ktorý by nebral ľuďom občianstvo, ak majú aj iné?

Toto nie je menšinový alebo maďarský problém. Toto je občiansky problém, ktorý sa týka toho, že Slovensko stráca svojich občanov. Veď za to nehlasuje ani opozícia.

Prečo ste za to teraz aspoň symbolicky nehlasovali, keď to bola vaša vlajková loď?

Toto nie je hra. Ak raz dovolíme to, že každý bude pri svojich témach hlasovať tak, ako chce, tak nastane zelená karta a môžeme ohroziť koalíciu. Tá sa potom môže rozpadnúť. Našou vlajkovou loďou bol aj právny štát. Kto ho bude vytvárať, ak sa koalícia rozpadne? Alebo regionálne rozdiely. Mám ohroziť záchranu malotriedok? Kultúrny fond menšín? Toto je tá zodpovednosť, aj keď to zo začiatku niektorí nepochopia.

Budete ešte o dvojakom občianstve v koalícii rokovať?

Nehovorím, že je to uzatvorené. Ak bude možnosť nájsť kompromis, budeme sa o to snažiť.

Pán Danko býva podráždený, keď sa ho novinári pýtajú na privatizáciu jeho rodiny, na jeho zákazky z minulosti. Riešili ste to s ním?

Ak by som toto mal riešiť na malom Slovensku, tak by som potom musel riešiť aj Sulíka, ak by som bol v koalícii s ním. Vyhlásenie k migrantom, OLO. Prečo by som mal riešiť minulosť? Riešim svoju zodpovednosť a to, čo sa stane počas nášho koaličného pôsobenia.

Volal vám po operácii aj Robert Fico?

Bol som s ním osobne.

Tiež ste priatelia?

To je iný vzťah. Poznáme sa roky a až na začiatok sme boli vždy na inej strane. Ide o opatrný vzťah. To, čo uňho vidím, je obrovská snaha nesklamať dôveru, že ak už sme niečo sľúbili, musíme to splniť. Vidím aj snahu riešiť problémy, ktoré doteraz riešené neboli.

Budete mu dôverovať viac ako Mikulášovi Dzurindovi, ktorý vás v jednom momente veľmi sklamal?

Do programových priorít sme pretlačili aj menšinové veci, ktoré sme nevedeli dostať do vyhlásenia ani za Dzurindu, ani za Radičovej.

Zmenil sa Robert Fico po operácii?

Čo máte na mysli? Určite je na tom fyzicky horšie a nebude po operácii robiť tisíc kľukov naraz.

Zostane premiérom?

Bol by som nerád, keby sa rozhodol nezostať premiérom.

Špekuluje sa o jeho možnom odchode na Ústavný súd, hovorili ste o tom?

Hovorili sme o tom, ako by mohol vyzerať nový návrh zákona, a takéto niečo nikto vôbec nespomenul.

Ako vyriešite problém na Ústavnom súde? Budú sa voliť noví kandidáti?

Kandidátov môžete voliť len na voľné miesta. Chceme zvýšiť počet ústavných sudcov na pätnásť, takže by sa dovolili ďalší kandidáti. Teraz je dôležité, aby prezident konal a rozhodol, či vymenuje niekoho z tých, koho Národná rada zvolila.

Myslíte pani Laššákovú alebo pána Mamojku.

A predtým ešte aj z tých štyroch.

Tých už prezident vymenovať odmietol.

Odmietol, ale Ústavný súd o niečom rozhodol a musí konať.

Prezident tvrdí, že nemusí, lebo to rozhodnutie Ústavného súdu je sporné.

Ja si to nemyslím. Sťažilo by nám to situáciu. Zoberte si, že ak zmeníme zákon, budeme musieť dovoliť kandidátov. Ale ako to urobíme, keď títo štyria nebudú vyriešení? Prezident bude musieť v určitú chvíľu konať.

Hovorili ste s ním o tom?

Áno. Myslím, že potrebuje vidieť napísaný zákon.

Krátko po voľbách to vyzeralo, že Most-Híd začne rokovať s SMK, ale nestalo sa tak. Ako to vyzerá s vašou možnou spoluprácou?

Budú mať v júni snem a do času, kým nebude nový predseda, sa o ničom nedá rozhodnúť. Pár mesiacov pred voľbami tlačili rýchlo na spoluprácu, ale to sa tak nerobí. Na to treba vytvoriť žičlivé prostredie, preto som povedal, že o tom môžeme hovoriť po voľbách. Tá nevraživosť je tam, vidno, kto nás stále osočuje.

Riskli by ste ešte parlamentné voľby, kde by mohol prepadnúť taký počet menšinových hlasov?

Neriešme, čo bude o tri a pol alebo štyri roky. Každý počítal, že po tom enormnom tlaku spadneme pod päť percent, ale nestalo sa to. Ak budeme vedieť predať programové vyhlásenie vlády, tak som presvedčený, že budeme mať viac ako šesť a pol percenta.

Čo sa podľa vás stalo, že Sieť tak neuspela?

Najviac nedôveryhodné je, ak jeden deň tvrdíte niečo, čo na druhý deň pozmeníte. No nepoznám ich voličov, možno sú zraniteľnejší ako voliči iných strán.

Aj politici Mosta-Híd ešte po voľbách tvrdili, že so Smerom nikdy, a teraz s ním vládnete.

Ja som nič také netvrdil.

Lucia Žitňanská áno.

Na to sa musíte opýtať jej.

Bolo ťažké Luciu Žitňanskú presvedčiť, aby išla do vlády?

Nie. Deväťdesiat percent našich priorít prešlo. My sme boli jediní, kto to mal už na prvom rokovaní na papieri. Keď videla, čo všetko z toho, čo chce, sa dá presadiť, súhlasila.

Prečo ste nevyrokovali aspoň to, aby Smer hlasoval za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara?

Vôbec sme o tom nerokovali.

Hlasovanie o amnestiách sa udialo na výročie vraždy Róberta Remiáša. To naozaj je ešte dnes potrebné chrániť Ivana Lexu?

Nie je, ale na toto nie je rovnaký názor ani v opozícii, nie ešte v koalícii. Niektorí právnici tvrdia, že amnestie sa zrušiť nedajú, že by to bol precedens. Ja si myslím, že bolo precedensom aj rozhodnutie o nich, a preto som hlasoval za ich zrušenie.

Nemohlo byť aspoň toto to, čo ste mohli vyrokovať?

Nerokovali sme o tom. Rokovali sme o našich programových prioritách. Možno keby bolo v koalícii KDH, tak by to priorita bola. My sme to nikdy ako prioritu nemali.

Nie je to chyba?

A nie je chybou iných, že nemajú medzi prioritami menšinový program? Každá strana sa špecializuje na niečo iné. Vždy, keď to KDH otvorilo v parlamente, hlasovali sme za.

Teraz nie. Niektorí vaši poslanci sa zdržali.

Noví poslanci.

A prečo?

Je to ich presvedčenie. Oni to tak neprežívajú ako my, ktorí sme boli vtedy poslancami.

František Mikloško povedal, že bez vyriešenia tejto veci sa nedá budovať nové moderné Slovensko. Čo si o tom myslíte?

Nové moderné Slovensko sa nedá budovať ani bez toho, aby sme nezmenili právny stav na Slovensku. Je to síce len jeden, ale dôležitý pilier.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie