Denník N

Prípad prváka Marca bude vyšetrovať polícia, postup úradníkov odsúdili ministri aj prezident

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Násilné odvedenie chlapca sa nepáči prokuratúre, ministrom ani poslancom. Polícia preverí, či nešlo o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Banskobystrický súd nejasne hovorí o tom, že úradník chcel obísť riaditeľku a netušil, že dieťa nebude chcieť ísť s matkou.

Necitlivé odobratie šesťročného chlapca zo starostlivosti starej mamy s krikom, slzami a v triede plnej prvákov prešetrí polícia. „Vo veci postupu zamestnanca súdu zabezpečujúceho výkon rozhodnutia súdu bola vec odstúpená príslušnej súčasti policajného zboru, vzhľadom na to, že vo veci sa javí podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedala Denníku N hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prípad vyvolal aj reakcie ministrov, opozície a prezidenta Andreja Kisku.

Marco je momentálne s matkou vo Švajčiarsku, kde začal chodiť do školy. Spôsob, akým ho úradníci zobrali z triedy, prekvapil aj odborníkov.

Prokuratúra vstúpi aj do súdneho sporu o to, kto bude chlapca vychovávať – či jeho stará mama, ktorá sa o neho stará od štyroch mesiacov, alebo matka, ktorá doteraz žila bez neho vo Švajčiarsku. Spor rozhodol krajský súd a na príkaz generálnej prokuratúry doň vstúpila prokurátorka zo Žiaru nad Hronom. Či to na rozsudok bude mať nejaký vplyv, však jasné nie je.

Vyšší štátny úradník Marián Mádel a kolízna opatrovateľka chlapca schytávajú kritiku zo všetkých strán a zrejme ich aj disciplinárne potrestajú. Podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej je takýto prístup k dieťaťu neakceptovateľný. „Jedna vec je súdne rozhodnutie, druhá vec je jeho výkon a ten v žiadnom prípade nesmie byť bez empatie k dieťatu. Očakávam, že predseda súdu vyvodí zodpovednosť,“ povedala Žitňanská.

Súd: Riaditeľka mohla všetko zmariť

Menej jasne sa k prípadu postavil Krajský súd v Banskej Bystrici, teda priamy nadriadený vyššieho súdneho úradníka Mádela. „Vzhľadom na osobitosť prípadu a podozrenie zo zmarenia výkonu rozhodnutia riaditeľka školy požiadaná o súčinnosť vopred nebola,“ vysvetľuje hovorkyňa súdu Adriana Vašková, prečo vyšší súdny úradník vopred neupozornil riaditeľku školy, že príde zobrať dieťa.

Prečo úradník zobral Marca z triedy plnej detí, a nie po dohode s riaditeľkou napríklad z riaditeľne? Hovorkyňa súdu tvrdí, že nepredpokladal, že dieťa nebude chcieť ísť s matkou.

Pri odobratí prváka z triedy bola aj úradníčka z úradu práce, tú zasa kritizoval minister sociálnych vecí Ján Richter za to, že nezasiahla. „Ľudsky mi je to veľmi veľmi ľúto, treba povedať, že to bolo absolútne neprofesionálne, dovolím si povedať, že po slovensky ‚na hulváta‘, a nesmie sa to viac takto opakovať.“

Postup úradníkov odsúdil aj prezident Andrej Kiska. „Spôsob, akým to prebehlo, je neprípustný,“ povedal na výjazde na strednom Slovensku. Sľúbil, že bude podrobne celý prípad monitorovať. „Nerozumiem tomu, ako môže v takejto vyspelej spoločnosti ako naša, v takejto krajine, prísť k takémuto traumatizujúcemu zážitku pre dieťa, pre jeho spolužiakov, pre celú školu,“ poznamenal Kiska.

Video zo školy v Brehoch, kde chlapca úradník odtŕhal od učiteľky a scénu sledovali jeho spolužiaci, rozbehlo aj opozíciu. Poslankyne SaS, OĽaNO a Sme rodina zvolávajú mimoriadne zasadnutie výboru pre ľudské práva. Podľa poslankyne SaS Natálie Blahovej chcú na výbore iniciovať poslanecký prieskum, na ktorom požiadajú úrady, aby im pustili videonahrávky ďalších podobných úradných výkonov. Tie úradníci musia nahrávať. Blahová má indície, že nejde o jediný takýto prípad, keď štátna moc neuprednostní záujem dieťaťa a zvolí tvrdý a bezohľadný spôsob odobratia dieťaťa.

Starí rodičia pátrajú

Súdy najprv zverili predbežným opatrením Marca do výchovy starej mame, potom rozhodnutie zmenili a výsledkom bol výkon súdneho rozhodnutia, keď úradníci pred niekoľkými dňami vytiahli Marca aj napriek jeho protestom z triedy plnej prvákov a odovzdali ho matke.

Marcova stará mama sa pokúšala zistiť aj v stredu, kde vnuk je a kde chodí do školy. Neúspešne. „Najprv telefonoval manžel sociálnej pracovníčke a pýtal sa, kde je Marco. Povedala mu, že mu nedá žiadne informácie, aby sa obrátil na jej právničku, a zložila,“ povedala Kolárová.

Stará mama zatelefonovala riaditeľovi úradu práce a sociálnych vecí do Banskej Štiavnice Štefanovi Šulekovi a pýtala sa ho to isté.

„Povedal, že Marco chodí do školy od pondelka. Keď som namietla, že vo Švajčiarsku je v pondelok štátny sviatok, zareagoval, že možno od utorka a možno v Česku. Potom ma upozornil, aby manžel nevypisoval správy e-mailom sociálnej pracovníčke, lebo sa môže stať, že oni podajú trestné oznámenie. Neviem, aké e-maily, pretože manžel vôbec nevie robiť s počítačom,“ opísala priebeh rozhovoru stará mama.

Informácie sme chceli overiť aj priamo u riaditeľa, na otázky nereagoval.

Marco je vo Švajčiarsku

Malý Marco, ktorého odviedli vystresovaného priamo zo školy v piatok úradníci na základe vykonateľného súdneho rozhodnutia, je teraz s matkou vo Švajčiarsku.

Jej advokátka Diana Messingerová hovorí, že matka pracuje v cukrárni na letisku, bývajú v 4,5-izbovom prenajatom byte a chlapec chodí do špeciálnej školy pre deti, ktoré nemajú nemecký jazyk ako materinský.

Matka zverejnila na svojom facebookovom profile spoločné fotografie usmievavého Marca s textom „konečne spolu a navždy“. Pokúšali sme sa s ňou spojiť, ale nereagovala.

Advokátka Messingerová tvrdí, že Marcova matka odišla do zahraničia za prácou, aby sa mohla o syna postarať, celé roky ho pravidelne navštevovala a posielala peniaze.

„Vzťahy medzi matkou a dcérou, dcérou a synom aj Marcom a starou mamou boli dobré. Dieťa ľúbilo maminu aj starkú. Dokonca máme nahrávku, kde Marco prosí mamu, aby ho prišla zobrať hocikedy, aj v noci do Švajčiarska. Matka neurobila nič iné, len sa snažila zarobiť peniaze, získať legálne povolenie na pobyt, aby mohli so synom žiť vo Švajčiarsku. To dostala v minulom roku a vtedy sa to začalo,“ hovorí Messingerová.

Matka chcela byť matkou

Advokátka matky tvrdí, že od vydania predbežného opatrenia, ktorým okresný súd zveril Marca do výchovy starej mame, nemala k dieťaťu prístup. Nemala ho dokonca ani vtedy, keď krajský súd zrušil toto predbežné opatrenie.

Po neúspešnom pokuse o dohodu medzi dcérou a matkou podala podľa advokátky návrh na výkon už vtedy vykonateľného rozhodnutia.

„Súd aj úrad práce postupovali v súlade so zákonom. Keby stará matka rešpektovala vykonateľné súdne rozhodnutie, že je povinná vydať matke dieťa, ani by k výkonu rozhodnutia v škole nedošlo,“ tvrdí advokátka matky.

Aj krajský súd tvrdí, že išlo o zákonný postup. To však ešte stále nevysvetľuje, prečo súd nezvolil iné, voči dieťaťu šetrnejšie, menej stresujúce riešenie, ako vyviesť ho proti jeho vôli z triedy plnej spolužiakov.

Traumatické odvlečenie

Krajský súd v Banskej Bystrici detailne pozná situáciu, pretože v spore už rozhodoval. Hovorkyňa súdu Adriana Vašková opísala v stanovisku predchádzajúce rozhodnutia súdov a na záver konštatovala, že matka nemala žiadnu možnosť vykonávať svoje rodičovské práva, „v dôsledku správania starej matky“.

Sudca nariadil preto starej matke v polovici apríla, aby Marca vydala matke. Následne poveril súdneho úradníka, aby to zabezpečil.

V piatok trinásteho mája vyšší súdny úradník, pracovníčka úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a matka vošli do triedy plnej prvákov na základnej škole v obci Brehy. Prekvapenej učiteľke oznámil „súdny výkon odňatia maloletého Marca“.

Video zverejnila na blogu Monika Kozelová. Učiteľka úradníkov poslala za riaditeľkou a upozornila ich, aby brali ohľad na prváčikov aj na to, že dieťa je v šoku.

Riaditeľka Mária Škodová, ktorá medzitým prišla do triedy, chcela, aby citlivú vec riešili mimo triedu. Súdny úradník však konštatoval: „Berieme toho chlapca a to je všetko z vašej strany!… Ideme!“

Marco kričal na matku „Pusť ma, nechaj ma“ a držal sa učiteľky. Úradník upozornil učiteľky, že za marenie výkonu súdneho rozhodnutia hrozí trest do päť rokov. Do toho sedemročný chlapec opakoval, že chce byť v škole, a bránil sa. Nakoniec ho proti jeho vôli vyviedli z triedy. Z chodby sa stále ozýval Marcov plač a prosby „Pusť ma“.

Úradník mal požiadať riaditeľku o spoluprácu

Podľa vyhlášky ministerstva spravodlivosti mal súdny úradník požiadať riaditeľa školy o súčinnosť pred vykonaním rozhodnutia, ale neurobil to. Potvrdil to aj krajský súd.

Vedenie krajského súdu prípad preverilo. Hovorkyňa súdu Vašková vraví, že súd pripravuje opatrenia, ktoré stanovia postup pri výkone rozhodnutia o výchove maloletých detí.

Súdy zatiaľ rozhodovali len o predbežných opatreniach. O tom, komu zveria Marca do starostlivosti, zatiaľ nerozhodli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Slovensko

Teraz najčítanejšie