Denník N

Výkon odňatia dieťaťa

V Brehoch možno zákon porušený nebol, no postup bol neľudský.

Keď budú najbližšie po internete kolovať ďalšie strašidelné zvesti o nórskom úrade sociálno-právnej ochrany detí Barnevernet, ktorý podľa populárneho názoru „kradne deti“ a umiestňuje ich ktovie kam, spomeňme si najprv na Slovensko.

Napríklad na počty odobratých detí u nás, na detský domov Petronely Tomanovej, na úrad detskej ombudsmanky, ktorý obsadila jej mama Viera Tomanová, alebo na slová „Dobrý deň, súdny výkon rozhodnutia, odňatie maloletého Marca“. Nie že by niektoré z medializovaných nórskych prípadov neboli aspoň na prvé počutie čudné, no darmo sa venovať Nórsku, keď sa u nás deje niečo také ako v Brehoch.

Problémovových bodov je tu viac. Podobne ako v nórskych prípadoch, kde poznáme len verzie biologických rodičov, kým sociálka svoju verziu v záujme detí tají, aj v tomto prípade poznáme najmä verziu starej mamy a jej advokátky, takže ťažko súdiť, či vieme všetko podstatné.

Druhým problémom je zákon, ktorý podľa všetkého stojí na matkinej strane, takže jej stačilo párkrát za rok prejaviť záujem, aby súd pririekol dieťa jej, hoci Marcovi bola celé roky skutočnou mamou jeho babka.

Ak sú slová advokátky, že všetky vyjadrenia – od psychológa cez lekára po sociálku – boli v prospech starej mamy, pravdivé, problémom by nemusel byť len zákon, ktorý biologickým rodičom ukladá minimálne povinnosti a priznáva im za to maximálne práva, ale možno tiež rozhodnutie súdu, ktorý musí prihliadať aj na záujem dieťaťa.

Lenže to sú len dohady. Istý je len výkon súdneho rozhodnutia, ktorý pripomínal skôr exekúciu majetku než to, čo je zrejme všeobecná predstava o tom, ako zaobchádzať so sedemročnými deťmi. Úradník sa nepochybne bude brániť obľúbeným slovenským zaklínadlom, že zákon porušený nebol. No postup, že príde uprostred vyučovania, bez ohlásenia a predstavenia sa do miestnosti plnej detí a priamo odtiaľ odvedie dieťa preč, je neľudský.

Istotne, na spory o deti nikdy nie je príjemný pohľad a z podstaty veci sa končia veľkou nespokojnosťou jednej strany sporu. Lenže práve preto, že nejde o bankový účet či byt, by mal byť postup štátu a jeho úradníkov iný než pri zaobchádzaní s vecami. Práve preto treba privítať rýchlu reakciu prokuratúry i politikov. Dáva to aspoň nádej, že prípad po troch dňoch mediálneho záujmu nevyšumí dostratena.

Dúfajme, že si z tohoto prípadu Marco ani jeho spolužiaci neodnesú do ďalšieho života nejakú hlbokú traumu. Aby sa takáto možnosť minimalizovala, štát by nemal skončiť len pri vyšetrení tohto jedného prípadu, ale mal by zaistiť, aby sa už nič podobné nemohlo opakovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Komentáre

Teraz najčítanejšie