Denník N

Poslanci sú pobúrení, až keď sa niečo stane

Vystúpenie Jany Dubovcovej v parlamente 17. mája 2015 (vľavo) a vlani v marci. Foto – Facebook Verejný ochranca práv z marca 2015
Vystúpenie Jany Dubovcovej v parlamente 17. mája 2015 (vľavo) a vlani v marci. Foto – Facebook Verejný ochranca práv z marca 2015

Keď vypukne škandál, je ľahké tváriť sa odhodlane. Medzitým však väčšina parlamentu ukazuje nezáujem.

Škandalózne správanie byrokratov v triede plnej malých detí rozhýbalo politikov aj úrady. Všetci sa tvária rovnako pobúrene a zväčša postupujú chvályhodne razantne, čo dáva nádej, že aspoň v prípade malého Marca sa už tupé a neľudské zaobchádzanie s najmenšími nebude opakovať.

No prinajmenšom väčšina poslancov parlamentu a niektorí ministri si zároveň zaslúžia pokarhanie za pokrytectvo. Je totiž veľmi ľahké tváriť sa akčne v prípadoch, ako je tento, ale skutočný vzťah k ochrane práv kohokoľvek treba dokazovať dlhodobo. A keď sa bavíme o tejto podmienke, tak parlament zlyháva.

Neplatí to o tých spomedzi poslankýň (a poslancov), čo včera vyzývali k činom a zároveň v utorok sedeli v pléne, keď sa im s výročnou správou prihovárala ombudsmanka Dubovcová. No tých je výrazná menšina, z čoho vyplýva, že parlament túto udalosť druhý rok po sebe ignoroval.

Problém je už to, že sa politici opäť neúctivo zachovali k Jane Dubovcovej, ktorá sa vytrvalo snaží vybudovať funkčnú a dôveryhodnú inštitúciu. Ešte omnoho horšie však je vedomie, že tým dávajú najavo svoj nezáujem o celú tému ochrany práv na Slovensku. To im síce aj nabudúce dá právo tváriť sa pobúrene, keď sa z novín zas dozvedia, ako niečo nefunguje, ale o čosi to tiež znižuje šancu, že dôjde k systémovej náprave.

Platí to aj o ministroch, ako je napríklad Ján Richter zo Smeru. Všetka česť za to, ako reagoval po prevalení prípadu, ale je jedným z tých, čo Dubovcovú dlhodobo bojkotujú len preto, že niekedy hovorí veci, ktoré vláde nie sú príjemné. Iste, len vypočutie ombudsmanky zázraky nespôsobí, ale väčšina politikov nie je ochotná urobiť ani toľko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Komentáre

Teraz najčítanejšie