Denník N

Francúzsky Snowden? Kto stojí za najväčším bankovým únikom informácií

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bývalý IT špecialista švajčiarskej pobočky banky ukradol dokumenty, ktoré ukázali, ako HSBC pomáhala bohatým s daňovými únikmi. Čelí obvineniam, že ich najskôr chcel predať.

On sám sa vidí sčasti ako James Bond a sčasti ako sklamaný idealista. Považuje sa za francúzskeho Snowdena. Ako povedal v rozhovore pre nemecký magazín Der Spiegel, pokúsil sa ho aj skontaktovať.

Švajčiarske úrady ho však vidia ako obyčajného zlodeja, ktorý porušil bankové tajomstvá krajiny s cieľom zarobiť peniaze.

Ušiel do Francúzska

Hervé Falciani (43) je muž, ktorý stojí za súčasným škandálom druhej najväčšej svetovej banky HSBC. Práve on im v roku 2008 ukradol dokumenty s vyše 100-tisíc menami, ktoré majú ukazovať, ako švajčiarska pobočka banky pomáhala bohatým ľuďom z celého sveta obchádzať platenie daní a aktívne im radila, ako si na jej účtoch môžu ukryť peniaze.

Dokumenty spracovali novinári z Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov a ďalších svetových médií, a sériu článkov zverejnili v nedeľu.

Nechýbalo veľa a Falciani mohol skončiť vo švajčiarskom väzení. Švajčiarska polícia ho 22. decembra 2008 vypočúvala s podozrením na krádež dokumentov, ktoré sa údajne pokúsil speňažiť v Libanone. Zhabali mu počítač a prehľadali byt. Nakoniec ho prepustili pod podmienkou, že na druhý deň sa na vypočúvanie vráti.

Falciani si miesto toho prenajal auto, vzal ženu a deti, a ušiel do Francúzska. Ešte v ten mesiac posunul dokumenty francúzskym úradom a veľmi jasne povedal, že „nechce za to žiadne peniaze“. Francúzi začali vyšetrovať občanov, ktorí sa objavili na zozname, ktorý dostal meno podľa vtedajšej ministerky financií Christine Lagardeovej.

V roku 2010 zoznam poskytli aj iným štátom. Falciani sa medzitým presúval medzi Francúzskom a Španielskom, kde skončil aj na päť mesiacov vo väzbe.

Hervé Falciani. FOTO - ELDIARIO.ES
Hervé Falciani. Foto – ELDIARIO.ES

Zmeniť banku

Falciani, ktorý má francúzske aj talianske občianstvo, vyrastal v Monaku. Ako povedal pre Spiegel, aj preto bola voľba ísť pracovať do bankovníctva pre neho prirodzená. Bol IT špecialistom banky HSBC v Monaku.

Ako povedal podľa Medzinárodného konzorcia nezávislých novinárov, pomohol tam zaviesť systém, ktorý by mal odhaľovať podvody v rámci banky. To isté sa snažil urobiť aj v pobočke v Ženeve, kam odišiel pracovať v roku 2006.

„Chcel som zaviesť IT projekt, ktorý by lepšie kontroloval aktivity banky… Pracoval som s inými v skupine ‚Zmeňme banku‘, ale bolo to proti skupine ‚Riaďme banku‘, ktorá chcela, aby ich aktivity nikto nemonitoroval,“ povedal podľa článku na webe konzorcia v roku 2013.

V rokoch 2006 a 2007 ukradol dokumenty o účtoch vyše 100-tisíc klientov. S jednou kolegyňou, ktorá bola v tom čase jeho milenkou, cestovali v roku 2008 do Libanonu. Podľa nej sa tam snažil tieto dokumenty predať, čo on odmieta Podľa BBC, neskôr povedala, že sa jej zdôveril, že toto bolo hlavným motívom, prečo pre banku začal pracovať.

Priemyselná špionáž

Hneď po úteku do Francúzska si dokumenty stiahol z jedného serveru. Francúzi ho odmietli do Švajčiarska vydať, aj po tom, čo v decembri 2014 ho oficiálne obvinili z priemyselnej špionáže.

„Je dôležité, že existujú ľudia ako Edward Snowden, ktorí hovoria pravdu a ukazujú na systémové problémy,“ povedal pre Spiegel s tým, že s americkým whistleblowerom cíti istú previazanosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie