Denník N

Animáciou zmenil, ako uvažujeme o globálnom otepľovaní. Tento rok bude asi opäť najteplejší

Je viac ako 99-percentná šanca, že tento rok bude najteplejší v dejinách meraní. V takom prípade by šlo o tretí rekordný rok v poradí.

http://www.climate-lab-book.ac.uk/files/2016/05/spiral_optimized.gif

Edovi Hawkinsovi, klimatológovi z univerzity v britskom Readingu, sa podarilo to, čo veľa vedcov nevie – popularizovať vedecké poznatky zrozumiteľným spôsobom.

Na jedinom gifku názorne ukázal, ako veľmi sa zvyšuje globálna teplota od roku 1850. „Pokúsil som sa komunikovať vedu iným spôsobom. Myslím, že potrebujeme skúšať nové veci, a toto je jeden z tých pokusov. Vyšlo to celkom dobre,“ cituje Hawkinsa Washington Post.

Na sociálnej sieti šírili a „opáčikovali“ animáciu tisícky ľudí. Podľa Hawkinsa ich oslovila preto, lebo „nevyžaduje žiadnu komplikovanú interpretáciu“. To, že ku globálnemu otepľovaniu dochádza, je z nej úplne jasné. Ak skeptikov nepresvedčí toto, potom už asi nič.

Hawkins pochopil to, čo viaceré vedecké inštitúcie stále nechápu – že zasypať ľudí grafmi, tabuľkami a stovkami strán tisícov dát nefunguje. Z mnohých experimentov vieme (Wasonov výberový test), že ľudia rozumejú informáciám oveľa lepšie, ak sú vysvetlené na konkrétnych príkladoch a názorne.

Animácia

Autor vychádzal z verejne dostupných dát. Na vonkajšej kružnici je dvanásť mesiacov, podobne ako hodín na ručičkových hodinách. Vývoj teplôt od roku 1850 má formu špirály. S tým, ako sa teplota zvyšuje, pohybuje sa od svojho stredu smerom ku kružniciam, ktoré znázorňujú nárast teplôt o 1,5 stupňa a 2 stupne oproti obdobiu spred industriálnej éry.

Na viacerých klimatických konferenciách v minulosti sa štáty zaväzovali neprekročiť uvedené teploty. Podľa výskumu Hawkinsa a jeho kolegov, ktorý vyšiel v roku 2011 v časopise Nature Climate Change, prekročíme oteplenia o 2 stupne už v roku 2060, ak nepristúpime k výraznému zníženiu emisií.

Na animácii vidieť, že po roku 1970 došlo k rapídnemu nárastu globálnej teploty. Podľa autora za to môže úbytok aerosólov zo 70. rokov. Na jednej strane znečisťovali ovzdušie, ale zároveň planétu – dočasne – ochladzovali. Otepľovanie aktuálne zosilňuje aj pôsobenie javu El Niňo, vraví pre Washington Post klimatológ.

Najteplejší apríl

Tento týždeň zverejnila NASA aj Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) údaje o tom, že tento apríl bol vôbec najteplejší v dejinách meraní. Sme 1,1 °C  nad priemerom 20. storočia, ktorý je 13,7 stupňa. Doteraz rekordný apríl z roku 2010 sme prekonali o 0,3 stupňa.

Zo záznamov Národného úradu pre oceán a atmosféru vyplýva, že ide už o dvanásty rekordný mesiac v poradí.

Pred niekoľkými týždňami NASA informovala, že tento február bol až o 1,35 stupňa teplejší, ako je pre daný mesiac dlhodobý priemer medzi rokmi 1951 až 1980. Ide o vôbec najväčší skok v teplote, aký sme doteraz zaznamenali.

Aj keď za ostatných niekoľko mesiacov zažívame obzvlášť silný jav El Niňo, ktorý zvyšuje globálnu teplotu, hlavnou príčinou negatívnych klimatických zmien, ktoré vedú k nebezpečnému otepľovaniu planéty, sú emisie skleníkových plynov z ľudskej činnosti.

Rok 2016 asi najteplejší

Podľa Gavina Schmidta, ktorý je v čele Goddardovho inštitútu pre výskum vesmíru (inštitúcia zbiera dáta o teplote vo svete), je viac ako 99-percentná šanca, že tento rok bude najteplejší v dejinách meraní. V takom prípade by šlo o tretí rekordný rok v poradí.

Podľa časopisu Scientific American by sme nelichotivú sériu teplotných rekordov mohli prerušiť, pretože El Niňo vystrieda La Niňa, ktorá by planétu mohla ochladiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Životné prostredie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie