Denník N

Slovenská Wikipédia má 22 miliónov zobrazení mesačne

Wikipédia nemusí byť vždy presná a pravdivá. Napriek tomu je aj na Slovensku silným zdrojom informácií.

Slovenská internetová encyklopédia Wikipédia prekonala začiatkom februára tohoto roku hranicu 200-tisíc článkov a zaradila sa na 35. miesto medzi národnými Wikipédiami na svete.

Slovenská Wikipédia má priemerne 22 miliónov zobrazení za mesiac, čo znamená, že v prepočte na všetkých obyvateľov Slovenska vrátane dojčiat každý použije nejaké heslo alebo hľadá informácie z encyklopédie štyri razy mesačne.

Na tvorbe článkov a úpravách sa podieľa mesačne približne päťsto ľudí, z toho približne tridsať je mimoriadne aktívnych, hovorí Michal Matúšov, spoluzakladateľ a predseda organizácie Wikimedia SK, ktorá podporuje tvorbu a používanie obsahov Wikipédie na Slovensku. Autorom alebo redaktorom môže byť každý človek s prístupom na internet.

„Z tých päťsto ľudí urobí každý aspoň jednu úpravu mesačne. Najaktívnejší aj vyše sto,“ vraví Matúšov.

Pozor na presnosť a pravdivosť

Matúšov momentálne študuje informatiku na univerzite a venuje sa esperantu. Wikipédiu používa denne.

„Hneď ako zapnem počítač, pripojím sa na Wikipédiu a upravujem články. Používam ju aj počas skúškového obdobia a pri štúdiu. Je to jeden z mojich prvých zdrojov. Môžem porovnať informácie v knihách s Wikipédiou a hneď upravovať články alebo dopĺňať aj so zdrojmi,“ hovorí.

Mladý šéf Wikimedie SK spomenul príhodu priateľa, ktorý si nemohol požičať knihu z univerzitnej knižnice domov, tak ju priamo na mieste spracoval do Wikipédie a potom použil pri štúdiu.

Matúšov upozornil, že Wikipédia je otvorená internetová encyklopédia. Jej princípy dovoľujú komukoľvek s pripojením na internet a webovým prehliadačom meniť jej obsah. To znamená, že všetko, čo nájdete, môže, ale nemusí obsahovať úplné, presné ani spoľahlivé informácie.

„Obsah kontrolujú len užívatelia. Samozrejme, sú ľudia, ktorí články kontrolujú a zisťujú, či nedošlo k vandalizmu alebo niekto nevymazal obsah,“ povedal.

Zdôrazňuje, že Wikipédia by mala byť len jedným zo zdrojov. Užívatelia by si mali informácie overovať a kontrolovať, či článok obsahuje dostatok rôznych zdrojov, referencií. Mali by sledovať aj upozornenia, napríklad že chýbajú zdroje alebo že obsahujú nedôveryhodné informácie. Články, ku ktorým nepribudnú ani po čase zdroje alebo overené informácie, vymazávajú.

V niektorých štátoch, napríklad v Nemecku, kde sú veľké komunity, majú špeciálnych dôveryhodných užívateľov, ktorí označujú niektoré články, napríklad spojením overená verzia, ktorá by už mala byť bez chýb.

Neutrálny a vyvážený postoj

Informácie na Wikipédii môžu porušovať zákony niektorých krajín, upozorňuje sk.wikipedia v časti o vylúčení zodpovednosti. Obsah Wikipédie je uložený na serveroch na Floride v USA, kde je právo na zverejňovanie informácií chránené americkými pravidlami. Wikipédia upozorňuje, že nezodpovedá za prípadné porušenie zákonov inej krajiny.

„Dali sme si urobiť právne analýzy. Zákony aplikujeme prísne, aby sme mali istotu. Niektoré veci preto na Wikipédiu nevešiame,“ hovorí Matúšov.

Eiffelovka áno, ale osvetlená už nie

Ako príklad rozdielnosti zákonov v niektorých krajinách uviedol autorský zákon v súvislosti so zverejňovaním fotografií architektonických diel. Na Slovensku, ale nie len tu, je výnimka, takzvaná sloboda panorámy, ktorá umožňuje fotografovať a zverejňovať dielo trvalo umiestnené na verejnom priestranstve aj bez súhlasu autora.

„Napríklad Eiffelova veža. Autor zomrel, je to slobodné dielo na verejnom priestranstve, môžete ju použiť. Ale stačí, aby umiestnili na Eiffelovku svetlá (odvodené dielo), a fotografiu veže v noci nemôžeme uverejniť, pretože sloboda panorámy vo Francúzsku neplatí,“ vysvetlil Matúšov.

Je Kristus Boží syn?

Redaktori sa riadia neoficiálnymi pravidlami a zásadami. Jednou z najdôležitejších je tá, že Wikipédia nie je „kazateľnica“ ani miesto pre propagandu a reklamu. Najvyššou zásadou pre autora je neutrálny a vyvážený postoj.

„Napríklad tvrdenie, že Ježiš Kristus je Boží syn, je pohľad jednej strany. Riešime to tak, že pri takomto hesle uvádzame, že Ježiš je kresťanmi považovaný za Božieho syna,“ vysvetlil Matúšov.

Obmedzenie prístupu k niektorým heslám s obrázkami, ktoré nie sú vhodné minimálne pre istú vekovú skupinu užívateľov, napríklad deti, je vo sfére otvoreného internetu neriešiteľné. Matúšov hovorí napríklad o obrázkoch pohlavných orgánov. To by však podľa neho mali riešiť rodičia filtrami v počítači.

Slovenská Wikipédia sa chváli 200-tisíc článkami. Reprofoto - Denník N
Slovenská Wikipédia sa chváli 200-tisíc článkami. Reprofoto – Denník N

Prekladacie roboty medzi češtinou a slovenčinou

S vývojom technológií sa vyvíja a mení aj Wikipédia. Matúšov upozornil na rýchly rast počtu užívateľov z krajín tretieho sveta, ktorí používajú na prehliadanie najmä mobilné telefóny a iné technológie ako počítače.

„Globálne sa rieši otázka, ako by aj oni mohli prispievať, napríklad overovaním pravdivosti cez nejaké jednoduché mobilné aplikácie alebo fotografiami,“ uviedol.

Matúšov hovorí aj o testovaní nových prekladačov, ktoré by v našich podmienkach boli využiteľné najmä medzi slovenskou a českou Wikipédiou.

„Plánujeme aj projekt využitia platených fotografov, aby sme získali databázu v prvom štádiu najmä obcí, ale možno neskôr aj chránených území, pamiatok, hradov, kaštieľov,“ dodal Matúšov.

Milión majú Rusi aj Poliaci

Začiatky projektu Wikipédie sa datujú do roku 2001. Momentálne má takmer 290 jazykových mutácií. Vo Wikipédii je vyše 34 miliónov článkov.

Angličania založili Wikipédiu v roku 2001 ako prví. Za štrnásť rokov do nej pribudlo vyše 4,5 milióna článkov. Je najväčšou jazykovou verziou Wikipédie.

V polovici uplynulého roku pre anglickú verziu a jej takmer 22 miliónov užívateľov pracovalo vyše 1400 správcov. Aktívni sú aj Švédi s takmer 1,7 milióna článkov a približne 400-tisíc užívateľmi.

Zo slovanských verzií Wikipédie je najrozsiahlejšou ruská s vyše 1,1 milióna článkov. Za desať rokov sa z pôvodných desaťtisíc počet článkov stonásobne zvýšil. Milión prekročili v polovici uplynulého roku aj Poliaci.

Slovenská verzia obsahuje v porovnaní s Českou o vyše stotisíc článkov menej. Matúšov pripustil, že aj kvalita článkov je v Česku vyššia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie