Denník N

Fico pracuje stále viac, nemal by šoférovať, Kaliňák by ho poslal do kúpeľov

Na vláde už po operácii. Foto - tasr
Na vláde už po operácii. Foto – tasr

Premiér riadil vládu, rečnil na sneme, bude na tlačovke aj na akcii neďaleko Bratislavy. Český kardiochirurg Jan Pirk hovorí, že má iba málo obmedzení.

Lekári predpokladali, že sa do práce po operácii dvojnásobného by-passu vráti zhruba o dva mesiace, premiér Robert Fico sa však už niekoľko dní po prepustení z nemocnice na začiatku mája objavil pred kamerami a tento týždeň to bolo už dokonca niekoľkokrát.

V utorok bol na dvojhodinovej koaličnej rade, v stredu predpoludním na celom zasadnutí vlády, ktoré riadil. Popoludní vystúpil na sneme ZMOSu. Odfotil ho tam Plus 1 deň, na fotke vyzeral unavene a že zaspáva.

Vo štvrtok si dal premiér zjavne pauzu – nebol na parlamentnej hodine otázok, na ktorej zaňho odpovedal poslancom vicepremiér Peter Pellegrini.

Na piatok má však opäť program – mal by byť na tlačovke k nezamestnanosti a potom ho odvezú do Šamorína, kde sa podpisujú zmluvy k výstavbe bratislavského obchvatu.

Celú vládu čaká 1. júna dôležitá cesta do Bruselu na rokovanie o našom predsedníctve Rady Európskej únie. Zatiaľ nie je jasné, či Fico poletí aj tam.

Kúpele nebudú?

„Postupne. Je to presne ako pri rekonvalescencii každého pacienta – myslím, že aj pán premiér si ten čas v práci predlžuje,“ hovoril v stredu o Ficovi minister vnútra Robert Kaliňák.

Lekári Ficovi odporučili kúpele, kam sa po takýcho operáciách chodí na tri týždne. „Bohužiaľ, tak sa nejako menej začína hovoriť o tých kúpeľoch, čo ma trošku mrzí, lebo asi by si to zaslúžilo aspoň týždeň, keď už nie šesť odporučených lekármi,“ povedal Kaliňák.

„Bude rehabilitovať – to je povinná rehabilitácia – a budú mu navrhnuté aj kúpele, ale už je na ňom, ako sa sám rozhodne,“ povedala po jeho prepustení z nemocnice hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Dobroslava Krajačičová.

Premiér zrejme rehabilituje pod dohľadom lekárov. Podľa informácií Denníka N navštevuje Nemocnicu sv. Michala v centre mesta, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra.

Povie a odíde

Fico o svojej rekonvalescencii a zdravotnom stave mlčí. Odvtedy, ako ho hospitalizovali, nemal ani jednu tlačovú konferenciu, na ktorej by bolo možné klásť mu otázky. Pokiaľ pred médiami vystúpil, iba si povedal, čo chcel, a odkráčal bez možnosti otázok. Úrad vlády na otázky neodpovedal.

Šéf kardiocentra pražskej nemocnice IKEM Jan Pirk hovorí, že by takáto aktivita Ficovi uškodiť nemala. „Toto pokojne môže,“ povedal o jeho pracovných aktivitách. Jediným zásadnejším obmedzením je podľa neho, že Fico nemôže najmenej dva mesiace pre nezahojenú hrudnú kosť dvíhať ťažké bremená a nemal by šoférovať auto.

Pobyt v kúpeľoch je podľa Pirka skôr regionálnym špecifikom v Česku a na Slovensku. V mnohých ďalších krajinách takéto pobyty pacientom neordinujú. „Pobyt v kúpeľoch je určite dobrý, ale nie nevyhnutný,“ povedal.

By-pass je operácia, ktorá by mala pacientovi zvýšiť kvalitu života, ktorá bola znížená vinou upchatých ciev zásobujúcich srdce krvou. V zjavne lepšej forme sa po takejto operácii do politiky vrátil bývalý ruský prezident Boris Jeľcin, ale i Vladimír Mečiar, hoci jeho návrat trval oveľa dlhšie než Ficov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie