Denník N

Prečo je ťažké zastaviť vojnu na Ukrajine

Obyvatelia Vuhlehirsku na Donbase čelia nebezpečnému ostreľovaniu. Foto – AP/Petr David
Obyvatelia Vuhlehirsku na Donbase čelia nebezpečnému ostreľovaniu. Foto – AP/Petr David

V stredu sa začnú štvorstranné rokovania v Minsku o vojne na Ukrajine. Aj keby sa tam Porošenko a Putin dohodli na prímerí, zďaleka to nemusí znamenať koniec ruského vojnového avanturizmu.

Tornado, Grad, Smerč. Všetky tieto ruské zbrane podľa ukrajinskej vlády používali vo svojej ofenzíve proruskí rebeli na východe Ukrajiny aj v utorok. S ukrajinskými vojakmi bojovali aj dnes, deň pred stredajším samitom v Minsku.

Proruskí rebeli dokonca útočili aj na mesto Kramatorsk. Útoky si tam podľa ruského servera RBK vyžiadali najmenej sedem mŕtvych civilistov a desiatky zranených. V meste narátali až 41 stôp po útokoch rakiet.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu chystá s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom dotlačiť ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ukrajinského kolegu Petra Porošenka, aby dospeli k mierovému riešeniu konfliktu na Donbase. Sama Merkelová je však veľmi skeptická, či Putin, ktorý stále odmieta priznať, že na Ukrajine sú jeho vojaci, s podporou separatistov prestane. Tu je niekoľko dôvodov, prečo:

Kde nakresliť čiary?

Podľa návrhu Merkelovej majú obe strany stiahnuť ťažkú bojovú techniku 50 až 70 kilometrov od demarkačných línií. Ale ktoré línie tým presne myslí? Tie, na ktorých sa dohodlo ešte počas septembrového prímeria v Minsku, alebo tie, ktoré si rebeli rozšírili po krvavej ofenzíve?

Putinovi sa nedá veriť

Aj keď sa čiary nakreslia a zmluva sa podpíše, o týždeň sa bude bojovať znovu, myslí si napríklad bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. Tak ako Putin klame, že nemal vojakov na Kryme, teraz nepriznáva, že je to práve jeho vojnová pomoc, ktorá poháňa ofenzívu separatistov.

Aká veľká autonómia?

Je jasné, že Donbas dostane nejakú mieru autonómie, povedal pre Denník N šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. „Musí to však byť v rámci teritoriálnej celistvosti Ukrajiny,“ dodáva. Ako však dosiahnuť, aby sa z Donbasu nestala ruská enkláva s polomafiánskou vládou à la Podnestersko v Moldavsku, to je veľký rébus.

Nové voľby

Presne ako sa dohodlo v Minsku: Západ ani Kyjev nepovažuje lídrov samozvaných republík v Doneckej a Luhanskej oblasti za svojich partnerov a legitímnych lídrov. Tí vzišli z pofidérnych volieb v novembri minulého roka. Podľa dohody zo septembra musia v regiónoch prebehnúť slobodné a férové voľby pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Moskva však napriek tomu politicky, diplomaticky aj vojensky podporuje separatistov. Tí sú podľa ukrajinského politológa Oleksyja Harana v skutočnosti len nasadenými bábkami z Kremľa.

Mierové jednotky

Práve pre obavy z toho, že buď jedna, alebo druhá strana poruší prímerie, sa hovorí o potrebe mierových jednotiek. Boli by v nich aj ruskí vojaci? Putin chce legalizovať svojich vojakov na území Ukrajiny. Kto však zaručí, že o týždeň – dva s ich pomocou rebeli nezaútočia na Mariupoľ, ako sa to stalo v januári, keď tam po strelách z gradov zahynulo 31 ľudí?

Deravá hranica

Nie je tiež jasné, ako sa zabezpečí odchod ruskej ťažkej techniky, ktorú Moskva oficiálne nepriznáva. Rovnako nie je jasné, ako sa zaručí, aby cez hranice neprúdila ďalej a nepomáhala tak rebelom živiť vojnový konflikt. Kyjev už na niektorých miestach stavia bezpečnostný múr na hraniciach s Ruskom. Ako však sám priznáva, hranice na Donbase sú deravé a pod kontrolou rebelov.

Slabá ukrajinská armáda

Analytici aj svetoví politici sa rozchádzajú v názore, či a ako pomôcť obkľúčenej ukrajinskej armáde pri zbrojení. Jedna strana hovorí, že to len zvýši napätie, druhá, že pokiaľ nebude musieť Putin zaplatiť príliš vysokú cenu za vojnu na Ukrajine, nič ho nezastaví.

„Zvýšenie ceny v zmysle krvavých strát a materiálu pre ruský avanturizmus sú jedinou cestou, ako zastaviť Putina,“ hovorí pre Denník N rakúsky analytik Gustav Gressel z bruselského think-tanku  ECFR, „a to je ťažké dosiahnuť, pretože Ukrajina nepotrebuje len zbrane, ale aj dobre trénovaných vojenských špecialistov a dobrú vojenskú stratégiu, ako pokračovať vo vojne.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie