Denník N

Poradňa pre poslancov, ktorí si zakázali používať vlastnú hlavu

Návrhy SaS a OĽaNO koalícia odmietla bez toho, aby rozmýšľala, čo v nich vlastne je.

Štvrtý raz sa Igor Matovič a jeho kolegovia pokúsili cez parlament zrušiť povinné stravné lístky, čiže predražovanie stravovania zamestnancov na úkor neužitočných prostredníkov. Hoci im to štvrtý raz nevyšlo, je viac-menej isté, že o pol roka budú gastrolístky znova v parlamente a mnoho poslancov bude znova pred dilemou, ako sa z hlasovania vykrútiť bez veľkej hanby. Ponúkame im už teraz rady podľa druhu dilemy, ktorú riešia.

1. Rada pre poslancov, ktorí si myslia, že ľudia sa prestanú pravidelne stravovať, ak nebudú mať stravné lístky: Skúste jeden pracovný deň v NR SR od rána neprijímať potravu (nenavštevovať bufet, nevybrať z kabely desiatu, neposlať asistentku kúpiť bagetu). Každú hodinu si zapisujte, či sa vám hlad zväčšuje, alebo zmenšuje. Večer sa najedzte. Na druhý deň urobte to isté, ale zabezpečte si k tomu „gastráče“. Takisto celý deň nejedzte a všetko si zapisujte. Na tretí deň pokus vyhodnoťte: Ak sa vám hlad prejavil v oba dni, možno stravné lístky zrušiť. Ak ste boli hladní len v deň, keď ste mali v peňaženke gastrolístky, práve ste dokázali ich potrebu.

2. Rada pre poslancov, ktorí neodmietli pozvanie na obed od lobistov za gastrolístky a prijali aj drobnú dupľu: Neberte úplatky. Vaše deti, ale najneskôr deti vašich detí sa budú za vás hanbiť. Budú im v škole kamaráti hovoriť, že tvoj rodič je ten poslanec, ktorý hlasoval za to, aby mali ľudia drahšie obedy a reštaurácie menšie zárobky, len aby pár firiem zarobilo na zákonnom monopole.

3. Rada pre poslancov, ktorí si myslia, že je hanba hlasovať za zákony, ktoré navrhuje Matovič, SaS atď. Znova pokus: Na papierik si napíšte: „Som poslanec NR SR, ľudia si ma zvolili, aby som nehlasoval o zákonoch podľa toho, či sú rozumné, ale len podľa toho, kto ich navrhuje a čo mi v strane prikážu.“ A teraz s tým papierikom choďte medzi ľudí a chváľte sa im tým textom, pokiaľ budete vládať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie