Denník N

Ministerstvo práce bráni úradníčku z prípadu Marco, vraj chlapca upokojovala, na videu to nepočuť

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Vyšší súdny úradník vo svojej funkcii skončil. Úradníčka z úradu práce zrejme v práci neskončí. Vraj chlapca upokojovala, ale na videu to nepočuť.

Ministerstvo práce sa zastáva úradníčky, ktorá bola pri násilnom odvedení prváka Marca z triedy. Štátny tajomník na ministerstve práce Branislav Ondruš na parlamentnom sociálnom výbore povedal, že sa Marcovi prihovárala a snažila sa ho upokojiť.

Zo zverejneného videa to nie je vidieť. „Vieme to od nej,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

Na výbore v parlamente bol aj minister školstva Peter Plavčan (za SNS) a štátna tajomníčka z ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.

„Neviem, prečo to tam nie je počuť,“ dodal Ondruš. Ministerstvo úradníčke verí.

„Usilovala sa mu prihovárať, identifikovala sa mu, on ju poznal, v minulosti sa s ním stretla. Pripájala sa k tomu, aby dieťa s učiteľkou vyšli na chodbu, aby sa tam dohodli,“ hovorí Ondruš. Nič z toho videonahrávka nezachytila.

„Prešetrujeme jej postup a nezdá sa nám, že by si nesplnila povinnosť,“ dodal Ondruš. Úradníčka má chrániť práva dieťaťa, ale podľa ministerstva práce nesmie zasiahnuť ani zastaviť výkon odoberania dieťaťa.

Ondruš: Nie je spravodlivé ju súdiť

Oznámila úradníčka svojim nadriadeným, ako sa vyšší súdny úradník k dieťaťu správal? Ondruš hovorí, že nevie. „Mohla ich informovať,“ dodal. „Nie je spravodlivé, aby sme my z Bratislavského hradu odsudzovali prácu človeka v konkrétnej stresovej situácii,“ hovorí štátny tajomník. Úradníčka na rozdiel od vyššieho štátneho úradníka nepožiadala o prerušenie pracovného pomeru.

Ministerstvo práce už pripravilo zmenu – úradníci z úradu práce sa ešte pred takýmto výkonom majú stretnúť s vyšším súdnym úradníkom. Napríklad v tomto prípade sa stretli až pred školou, kam išli Marca odobrať.

Chcú presadiť, aby úradníci mali pri takomto výkone vyššie právomoci.

Vymáhať pohľadávku, potom ísť po dieťa

Aj ministerstvo spravodlivosti pripravuje zmeny, a to aj napriek tomu, že štátna tajomníčka Monika Jankovská hovorí, že nešlo o systémové pochybenie, ale o zlyhanie jednotlivca.

Vyšší súdny úradník, ktorý bol odviesť Marca z triedy, predtým vymáhal pohľadávky. Nie je to podľa štátnej tajomníčky problém? „Na súde funguje rozvrh práce: určuje, ktorí sudcovia akú agendu vykonávajú, ako aj to, ktorý súdny úradník akú agendu vykonáva. Vyšší súdni úradníci robia výkon rozhodnutia nielen v opatrovateľských veciach, ale aj v iných,“ hovorí Jankovská.

Na školenie nemusia ísť

Vyšší súdny úradník môže mať v súvislosti s maloletými deťmi tri alebo štyri prípady do roka; preto treba, aby robil aj inú agendu, hovorí štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti. Podľa jej slov sa zvažuje požiadavka, aby vyšší úradníci chodili na školenia. „Ale neviem si predstaviť, že by vyšší štátny úradník robil len súdny výkon rozhodnutia týkajúci sa maloletých detí. Musí robiť aj inú činnosť, lebo ich nie je až toľko,“ dodala.

Či bol štátny úradník, ktorý nasilu odviedol Marca z triedy, na školení o tom, ako sa to robí, Jankovská nevie povedať. Je teda možné, že úradník ide odoberať dieťa a predtým nebol na školení? „Je to možné,“ hovorí štátna tajomníčka.

Hovorí, že zavedú povinnosť, aby sa školení museli zúčastňovať. V novej vyhláške, ktorá by mala platiť od júla, to však ešte nie je.

Ročne úradníci odoberajú deti priemerne v 615 prípadoch. „Na ktoré sa nik nesťažoval, hoci na školení nebola možno polovica z úradníkov – napriek tomu boli ich výkony v poriadku,“ hovorí štátna tajomníčka.

Úradník nerobí psychotesty ani nemusí spĺňať nič navyše, aby mohol ísť odoberať dieťa pri výkone rozhodnutia.

Ministerstvo spravodlivosti zvažuje zavedenie študijného programu pre ľudí, ktorí sa budú špecializovať len na výkon rozhodnutia. Taký pracovník by sa mal vytypovať podľa povahových vlastností a mal by ísť na komplexné vzdelávanie, nielen na dvojhodinovú prednášku.

SaS chce poslanecký prieskum

Smer podporí návrh SaS na poslanecký prieskum v prípade prváka Marca odvlečeného zo školy. „Máme informácie o ďalších desiatich prípadoch,“ hovorí Lucia Nicholsonová (SaS).

„Nemali by sme z toho robiť politiku,“ reagoval podpredseda výboru pre sociálne veci Ján Podmanický (Smer). Poslanci Smeru na zasadnutí mimoriadneho sociálneho výboru spochybňovali argumenty opozície, no sľubovali podporu pre poslanecký prieskum. Hlasovať o tom budú v utorok budúceho týždňa.

Podmanický hovoril, že podporí návrh Lucie Nicholsonovej na poslanecký prieskum. Chce, aby sa dohodli na čo najmenšej medializácii, s čím súhlasí aj Nicholsonová. Smer si to však ešte môže rozmyslieť. Ministerstvo spravodlivosti totiž poslancov nepustí k nahrávkam výkonov.

https://www.facebook.com/monalisa2403/posts/10153614716481662

Poslanec Jozef Burian (Smer) povedal, že si treba dávať pozor na to, čo by mal prieskum zisťovať.

„Každý príčetný človek z toho, čo videl na nahrávke, vedel zhodnotiť, že to nebol správny postup,“ povedala Nicholsonová.

Prečo to nepovedali ministerstvu?

„Celý prípad nás veľmi mrzí,“ povedala Jankovská. Celý postup na videu je podľa nej neadekvátny a neprijateľný. „Výkon rozhodnutia je svojím spôsobom vždy násilný, lebo sa tam nerešpektuje rozhodnutie súdu,“ hovorí Jankovská. Nikdy to podľa nej nevyzerá na videu dobre. Sú však organizované školenia.

„Bolo to osobné zlyhanie, zlyhal vyšší súdny úradník, ktorý porušil svoje povinnosti v tomto prípade,“ hovorí Jankovská. „Prekvapilo ma, že máte vedomosti o viacerých prípadoch. A neviem, prečo ste sa nesťažovali ministerstvu spravodlivosti,“ hovorí štátna tajomníčka.

„Nebavíme sa o tom, ako súd rozhodol, bavíme sa o procese. Cítim, že dochádza k systémovému zlyhávaniu, a myslím si to preto, lebo kolízna pracovníčka má príliš nízku kompetenciu,“ hovorí poslanec Jozef Mihál (SaS), bývalý minister práce.

Úradníčka z úradu práce zrejme podľa neho v skutočnosti nevyužila možnosti, ktoré mala. „Je to príklad individuálneho zlyhania, vyzerá, že pri oboch osobách. Ale ten problém je systémovo nesprávne nastavený,“ dodal Mihál.

Parlamentný sociálny výbor v prípade Marco. Foto N - Veronika Folentová
Parlamentný sociálny výbor v prípade Marco. Foto N – Veronika Folentová

Ak niekto vymáha pohľadávky, nemyslím si, že po školení bude odoberať deti inak, ako vymáhal pohľadávky, hovorí poslankyňa Lucia Nicholsonová. Vyšší súdny úradník, ktorý bol pri odoberaní Marca, predtým totiž pôsobil pri vymáhaní pohľadávok.

Nicholsonová si nemyslí, že išlo o zlyhanie jednotlivca. Ministerstvu spravodlivosti chce dodať desať prípadov, kde malo prísť k porušeniu. Má však pochybnosť o tom, že ministerstvo prešetrí tieto prípady, keď tvrdí, že ide o problémy jednotlivca. „Pochybujem, že ide o zlyhanie jednotlivca,“ hovorí poslankyňa.

Poslanci Smeru Jana Vaľová a Vladimír Baláž ju okrikovali. „Majte k nám úctu, aj my chceme niečo povedať,“ skočil Baláž Nicholsonovej do reči. Tá spochybnila štátneho tajomníka ministerstva práce, úradníčka podľa nej pochybila.

Napätie a kto je zlý

Vo výbore sa predtým strhla roztržka Nicholsonovej s poslankyňou Smeru Janou Vaľovou. „Nie je to namieste – sa takto uškŕňať,“ hovorila Nicholsonová Jane Vaľovej.

„Ja sa na vás ani nepozerám. Ste jedna zlá žena jedovatá od rána,“ reagovala Vaľová. „Poslanecký prieskum nemôže byť medializovaný, nesmú byť tlačovky,“ reaguje Vaľová na Nicholsonovej návrh.

„Nie sme vyšetrovací výbor,“ hovorí Vaľová. „Ak bude prieskum, odohrá sa tuto za zatvorenými dverami.“ Svoj názor podporuje tým, aby sa deťom neublížilo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Slovensko

Teraz najčítanejšie