Denník N

Povesť lekárov – ničia a chránia si ju sami

Foto -TASR
Foto -TASR

Pobúrenie lekárov by bolo opodstatnené, keby ich ľudia posudzovali len podľa jedného rozhovoru.

Slovenskí lekári sú pobúrení, cítia sa byť poškodení rozhovorom, ktorý nakrútila televízia Markíza. Mediálne známy lekár Peter Lipták v ňom verejne priznáva prijímanie peňažných „darov“ od pacientov.

Vraj sú výhradne dobrovoľné. V rozpore s tým však tvrdí aj to, že na ne má nárok, lebo mu poisťovne nedávajú dosť a že pacienti, čo nemajú peniaze na takéto príspevky, majú proste smolu.

Lekári by boli právom pobúrení, ak by všetci posudzovali podľa jediného prípadu kolegu známeho tým, že je, povedzme, svojrázny. Priznanie však vzbudilo takú pozornosť, lebo zodpovedá skúsenostiam väčšiny populácie. A dobrovoľnosť sa u pacienta posudzuje ťažko.

O máločo sa človek bojí tak, ako o svoje zdravie a málokedy má taký silný pocit, že je druhej strane vydaný napospas, ako u lekára. Laik tiež ťažko zistí, ak lekár jeho liečbu zanedbáva a tak sa často radšej poistí úplatkom, aby dopadol dobre.

Diskusia o úplatkoch, inak sa totiž bokovky pána doktora nedajú nazvať, je napriek tomu medzi lekármi stále tabu. Rovnako ako ich skutočné príjmy.

Základná mzda, ktorou sa napríklad nemocniční lekári oháňajú a ktorá je naozaj nízka, je totiž aj v ich prípade len časťou príjmu.

Dnes je bežné, že ľudia s nadpriemerným zárobkom nadpriemerne veľa pracujú, vrátane sviatkov a víkendov. Len sa pri väčšine profesií služby a nadčasy neuvádzajú v samostatnej kolónke ako u lekárov.

Máloktorá profesia pritom môže pre svoju povesť urobiť toľko, čo oni. Akokoľvek silný štátny dozor nezvládne to, čo dokáže lekárska komora – ak bude fungovať ako skutočný strážca kvality a etiky a nielen ako odborárska loby s večne nastavenou dlaňou.

O tom nám niečo povie i ďalší osud doktora Liptáka. Na záchranu povesti však nepostačí označenie jedinej čiernej ovce, ktorá bola na rozdiel od iných len príliš prostoreká.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie