Denník N

Denník Martina Bútoru: Odklínanie: ďalšie dejstvo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensku zatiaľ chýba spoločenská atmosféra, v ktorej by sa väčšina dokázala vžiť do sveta menšín

Autor je poradcom prezidenta A. Kisku

Referendum je za nami, nezaškodí si však pripomenúť, o čom Aliancia za rodinu v posledných týždňoch nehovorila, i o čom naopak hovorila často.

Organizátori referenda už nediskutovali o tej z pôvodných štyroch otázok, ktorá mala zabrániť, aby inému spolužitiu osôb okrem manželstva bola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti. Keď Ústavný súd túto otázku zamietol, Aliancia sa ohradila: „Slušní ľudia sa stali obeťou systému, Ústavný súd im zakázal povedať svoj názor na rodinu, my to považujeme za niečo skutočne škandalózne,“ reagoval vtedy jej hovorca. „Toto nie je demokracia, toto je sudcovská tyrania. Symbolicky hovoríme, že nám zatvorili ústa.“

Takto to videli tí, ktorí, tiež symbolicky povedané, chceli referendom zatvoriť ústa menšine požadujúcej, aby aj iné formy partnerstva požívali právnu ochranu. Tak ako to stojí v článku 21 Charty základných práv Európskej únie vyhlásenej v decembri 2007, kde sa zakazuje akákoľvek diskriminácia, či už z dôvodov pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu a ďalších dôvodov, vrátane sexuálnej orientácie.

O čom naopak iniciátori referenda hovorili radi, bola ich zásluha na „prebudení občianskej spoločnosti“: stovky mladých dobrovoľníkov pomáhajúcich pri distribúcii materiálov, modlitbové spoločenstvá…

Avšak občianska spoločnosť u nás za uplynulé štvrťstoročie nespala, naopak, má za sebou bohatú históriu a veľa užitočných skutkov: tisíce najrozmanitejších občianskych združení a iniciatív ponúkali nenahraditeľné služby, riešili pálčivé problémy, napríklad pomáhali rodinám v núdzi i obetiam domáceho násilia, zvyšovali citlivosť verejnosti k zdravotne postihnutým a iným znevýhodneným ľuďom, ale aj kontrolovali moc, upozorňovali na korupciu, zápasili o prístup k informáciám – a v tomto výpočte by sa dalo pokračovať. A dodajme, že pred voľbami v roku 1998 sa vložili do zápasu o demokratický charakter štátu.

Napokon, o čom je nutné premýšľať a hovoriť dnes, sú potrebné zmeny, ktoré možno dosiahnuť iba za pomoci politikov. Vytvoriť zákonom o registrovaných partnerstvách podmienky na to, aby sa ľudia inej sexuálnej orientácie necítili ako občania druhej kategórie a mohli slobodne dýchať nielen v súkromí, ale aj vo verejnom priestore.
Slovensku zatiaľ chýba spoločenská atmosféra, v ktorej by sa väčšina dokázala vžiť do sveta menšín a osvojiť si zásady tolerantného spolužitia.

Dráma odklínania občanov, ktorí sa v Novembri 89 začali zbavovať strachu, čaká na ďalšie dejstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie