Denník N

Kotlebovci podali prvú novelu, upravili dokument s pôvodným podpisom SaS

V parlamente boli Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Už nie sú ani kamaráti. Foto – TASR
V parlamente boli Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Už nie sú ani kamaráti. Foto – TASR

Prvým výsledkom legislatívnej snahy strany Mariana Kotlebu je návrh novely zákona o financovaní politických strán. Ten si kotlebovci podľa vlastností dokumentu „požičali“ od SaS, ktorá o takomto požičiavaní nič nevie.

Strana Mariana Kotlebu v parlamente po prvý raz podala návrh novely zákona a navrhuje v ňom zrušiť financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu. Už svoj prvý legislatívny návrh si táto strana prisvojila od skúsenejšej parlamentnej strany.

Vo vlastnostiach textového dokumentu sa ako autor uvádza „klubSaS“ a je v nich dátum z minulého pondelka. SaS aj kotlebovci odmietli, že by na návrhu spolupracovali.

prtscr

Podľa vlastností dokumentu je spoluautorom podpredseda ĽSNS Milan Uhrík. „Požičanie“ si dokumentu od SaS najprv vysvetľoval tým, že zrejme vychádzali z predošlého návrhu novely od SaS.

„Nemá význam vymýšľať vymyslené.“ Tento návrh o financovaní politických strán však nebol od SaS, ale od poslanca OĽaNO. Uhrík na to už len zareagoval, že netuší, ako sa to stalo. „Určite sme so SaS nespolupracovali v ničom.“

Návrh na zrušenie financovania politických strán zo štátneho rozpočtu je podľa hovorkyne SaS čistý populizmus, pretože strany bez vplyvu oligarchov, ako je napríklad strana Sloboda a Solidarita, by nemali z čoho existovať.

„Ak je pravda, že ho iná strana vypracovala zmenou nášho návrhu, ktorý je, mimochodom, úplne odlišný, zostáva nám len dištancovať sa od tohto kroku a vyjadriť nad ním poľutovanie.“

Okrem kotlebovcov za tento návrh s veľkou pravdepodobnosťou nebude hlasovať žiadna iná strana. V návrhu sa píše, že bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet tým, že za štyri roky ušetrí viac ako 50 miliónov eur.

Zrušenie štátneho príspevku stranám bolo súčasťou predvolebnej agendy Kotlebovej strany, ktorá za tieto voľby dostane v priebehu štvorročného cyklu 5,2 milióna eur. Vzdať sa ich ĽSNS nemieni. Tvrdia, že to urobia len vtedy, keď peniaze štátu vrátia aj iné strany.

Nie je to prvýkrát, čo vlastnosti textových dokumentov ukázali či naznačili, čo sa deje v politickom zákulisí. Vo vlastnostiach odpovede od maséra Kostku bolo meno Ficovej asistentky Márie Troškovej. V roku 2013 sa zasa prevalilo, že vládny dokument, ktorý riešil predaj štátnych akcií SPP, vznikol v počítači finančnej skupiny J&T.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie