Denník N

Lekár: Detox či prekyslenie organizmu sú bludy, ktoré vyčistia len peňaženku

Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto – archív J. K.
Gastroenterológ Jozef Klucho. Foto – archív J. K.

Fajčíš a piješ, hoci ti to zakázali? Mal by si dostať nie liečbu, ale riadnu pokutu, tvrdí Jozef Klucho.

JOZEF KLUCHO sa narodil v roku 1960 v Hurbanove. Vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Začínal na internom oddelení, druhú atestáciu si urobil z gastroenterológie. Dvadsaťpäť rokov slúžil na centrálnom príjme v nemocnici, od roku 1996 prevádzkuje súkromnú gastroenterologickú prax v Nových Zámkoch. Postrehy o zdravotníctve publikuje aj na blogoch Denníka N, vedie aj online poradňu gastroenterolog.com. Je ženatý, má dve deti, žije v Nových Zámkoch.

Čo rozhodlo, že budete lekárom?

Dve udalosti v rodine. Keď mal brat dva roky, zrazu začal odpadávať. Dlho sa nevedela zistiť príčina, až sa v komárňanskej nemocnici našiel osvietený doktor, ktorý mu zistil nedostatok vápnika.

Druhou rozhodujúcou vecou boli zdravotné problémy našej mamy. Chodila po doktoroch, ktorí jej dlho nič nezistili, až sa opäť našiel múdry diagnostik. Vtedy som si povedal, že chcem byť lekárom, aby som vedel pomôcť iným.

Štvrťstoročie ste si odkrútili v službách na centrálnom príjme v nemocnici. Viacerí lekári mi hovorili, že práve tam uniká obrovské množstvo peňazí zo systému na drahé vyšetrenia opilcov.

Je to pravda. Na ľudí bez domova a opilcov tam unikajú šialené peniaze, z urgentných služieb zrejme najviac. Síce tam už asi sedem rokov nepracujem, od kolegov však viem, že dnes je to tam ešte horšie.

Predstavte si, že prídete na pohotovosť, čakáte dlhé hodiny, a zrazu rýchla zdravotnícka pomoc privezie opilca, ktorý má prednosť, hoci si neplatí žiadne odvody. Hneď mu robia CT vyšetrenie a všetko potrebné, lebo nik nevie, čo mu je, či nezomrie. Každý lekár sa totiž bojí. Vy zatiaľ musíte čakať, hoci roky platíte a nepijete. Je to spravodlivé?

Predpokladám, že niektorých opilcov priváža RZP opakovane.

Samozrejme. Mohol by som uviesť meno človeka, ktorého k nám vozili niekoľkokrát týždenne. A kým bežný človek niekde čakal na CT možno tri mesiace, opilec ho dostal hneď. Lenže čo môže lekár v takom prípade urobiť? Risknúť, že pacienta riadne nevyšetrí, ten zomrie a on skončí vo väzení?

Zlý je celý systém starostlivosti o týchto pacientov. Odčerpávajú obrovské peniaze a po zrušení záchytiek končia buď na ulici, alebo v nemocnici. Problém je, že jednotky intenzívnej starostlivosti, oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny ani interné oddelenia nie sú stavané na to, aby strážili opilcov. Lenže musia.

Rýchlu zdravotnícku pomoc však k opilcom volajú ľudia, ktorí idú okolo. Dá sa im to vytknúť, keď niekto leží na zemi a nevedia, čo je s ním?

Nie, ale len v prípade, že nejde o falošný humanizmus. Ak niekoho vidia spať na lavičke, najskôr by ním mali potriasť, či len nespí. Ak cítia alkohol a on niečo zamrmle, nechajú ho predsa spať. A ak už, tak nech nevolajú RZP, ale mestských či štátnych policajtov.

Tí ho predsa aj tak dovezú na centrálny príjem, nie?

Veď to, v podstate áno, volať ich je preto dvojsečná zbraň. Opilca jednoducho treba nechať vyspať, a nie mu volať sanitku. Občania by mali humanizmus uplatňovať tam, kde to má zmysel, teda volať pomoc len v prípade zranení či bezvedomia.

Pri bežných opilcoch to je zbytočné, inak dosiahneme len to, že príde na urgent štyrikrát týždenne a za naše financie absolvuje stále dookola všetky drahé vyšetrenia. Má vôbec táto republika toľko peňazí, aby ich venovala ľuďom, ktorí sa nechcú liečiť?

Problémom je zrejme zrušenie záchytiek.

Áno, bol to neprezieravý krok v snahe ušetriť peniaze. Keby sa do nich vrazila len tretina peňazí, ktoré dnes idú na zbytočné úkony RZP, na CT a RTG vyšetrenia opilcov, jednoznačne by sa to oplatilo.

To už nehovorím o agresivite opilcov, s ktorou sa počas služby musia vyrovnať sestry a lekári, teda ľudia, ktorí majú úplne iné úlohy.

Majú zmysel detoxy organizmu, ako to hlásia nielen rôzne pofidérne, ale neraz aj seriózne stránky?

Detox dokáže vyčistiť jedinú vec – peňaženku. Napíšte to tam veľkými písmenami, lebo toľko nezmyslov, čo sa píše o detoxe, je na neuverenie. Žiadny detox, nebodaj s dlhodobým efektom, neexistuje.

Nezmyslom je aj propagovanie črevných spŕch, ktoré si ľudia kupujú na základe reklamy. Ak sa raz niekto stravuje, do jeho tráviaceho traktu sa tak či tak dostanú veci, ktoré tam nepatria a ktoré sa normálne vyriešia vylučovaním. Klystír má jednorazový zmysel pri dlhodobej zápche, aj vtedy však treba navštíviť lekára a začať jesť viac vlákniny.

Oveľa lepším riešením ako detox je stravovať sa tak, že jeden deň v týždni si dáte pôst a konzumujete len čistú vodu, prípadne ovocné a zeleninové šťavy. Pre organizmus tým urobíte viac ako všetky detoxy na svete. Zvyšok času treba jesť pestrú a vyváženú stravu, hýbať sa a na nezmysly typu detox zabudnúť.

Čo hovoríte na hlasy, že mnohé choroby prináša prekyslenie organizmu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie