Denník N

Muž ukrajinskej diplomatky pašoval v aute cigarety

Foto – Európska pravda
Foto – Európska pravda

Aktualizované 13.43 – O diplomatickom škandále informujú ukrajinské médiá.

Polícia zadržala v sobotu dodávku s diplomatickým označením ukrajinskej ambasády v Bratislave pri pokuse pašovať takmer 60-tisíc škatuliek cigariet v hodnote asi 30-tisíc eur. Informuje o tom ukrajinský server Európska pravda. Dodávku zadržali na ukrajinskej strane hraničného priechodu s Maďarskom.

V aute Volkswagen Transporter ich prevážal ukrajinský občan, ktorý je manželom prvej tajomníčky ukrajinskej ambasády v Bratislave.

Odmietli kontrolu a hrozili

Posádka najprv odmietla kontrolu s odôvodnením, že ide o diplomatický náklad, a hrozila škandálom a kontaktovaním konzula. Na kontrolu auta dalo súhlas až ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Policajti v aute potom našli pašované cigarety.

Vodič bol podľa informácií Európskej pravdy Sergej Liščišin, manžel prvej tajomníčky na veľvyslanectve Oksany Liščišinovej. Píše sa o tom aj na stránke zakarpatského guvernéra Hennadija Moskaľa. Ten tiež napísal, že sprievodný list, ktorý náklad deklaroval ako diplomatickú poštu, podpísala manželka vodiča.

Moskaľ vyzval ukrajinskú diplomaciu, aby sa zaoberala prípadom svojich zamestnancov, ktorí chceli zarábať na pašovaní cigariet. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny neskôr tvrdilo, že s prípadom nemá nič spoločné a nijaké splnomocnenie pre diplomatickú poštu rodine svojej zamestnankyne nedávalo.

Keďže ide o vnútornú záležitosť ukrajinskej strany, naše ministerstvo zahraničných vecí sa k prípadu nevyjadruje.

Ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku Denníku N povedalo, že v čase incidentu sa ich tajomníčka nachádzala na Slovensku a auto, v ktorom sa našli cigarety, ambasáde nepatrilo. Viac nechcelo veľvyslanectvo prípad komentovať.

Ukrajinci preverujú úlohu veľvyslanca

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry TASR potvrdilo, že v Zakarpatskej oblasti bol zadržaný člen rodiny ukrajinského diplomata, ktorý prevážal kontraband cigariet. Námestník ministerstva Vadym Prystajko potvrdil, že auto je zadržané, náklad zhabaný. „Zadržaný bol nie diplomat ani zamestnanec veľvyslanectva, ale člen rodiny a jeho súkromné auto,“ povedal. Dodal, že jeho rezort nevydával povolenie na prepravu tejto diplomatickej pošty.

Námestník hovorí, že sa snažia zistiť, akú rolu hral veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Oleh Havaši. Časť zodpovednosti za aféru totiž podľa Prystajka padá aj naňho; ako sa vyjadril: „Veľvyslanec musí vedieť o tom, čo sa deje na jeho veľvyslanectve. Ak nevedel, to je ďalšia otázka naňho. Ale horšie – a radikálne horšie – by bolo, ak (o tom) vedel. Potom sa obrátime na prezidenta (so žiadosťou o výmenu).“ Prystajko dodal, že s Havašim je od soboty večera v kontakte a diplomat tvrdí, že o ničom nevedel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie