Denník N

Ste vo vzťahu menej spokojní? Možno sú na vine konkurenti, ktorí znižujú hodnotu vášho partnera

George Clooney s manželkou Amal Alamuddinovou. Ilustračné foto – TASR/AP
George Clooney s manželkou Amal Alamuddinovou. Ilustračné foto – TASR/AP

Ľudia nenosia na čele cenovku, ktorá by vyjadrovala ich konečnú cenu na spoločenskom trhu. Ukazuje sa, že takáto „cena“ je veľmi pružná a odvíja sa od toho, akých má partner(ka) konkurentov.

„You can’t always get what you want,“ čiže „nemôžete vždy dostať to, čo chcete,“ spieva v piesni z roku 1969 britská kapela Rolling Stones. Platí to obzvlášť pri výbere partnera. Málokto z nás je dokonalý, z nárokov musíte niekde zľaviť.

Vedci skúmali, do akej miery predpovedala spokojnosť partnerov vo vzťahu pociťovaná dokonalosť ich polovičky. Ukázali, ako veľmi záleží na konkurentoch, s ktorými partner či partnerka súťaží.

„Ľudia, ktorých partneri boli na spoločenskom rebríčku nižšie ako oni sami, boli vo vzťahu šťastní iba vtedy, ak ľudia, s ktorými boli vo vzťahu, mali viac ideálnych vlastností ako väčšina iných potenciálnych partnerov v skupine,“ povedal Daniel Conroy-Beam v správe.

Článok jeho tímu vyšiel minulý mesiac v časopise Evolution & Human Behavior. Jedným zo spoluautorov článku je David Buss, legenda evolučnej psychológie.

Spoločenské porovnávanie

Štúdia ukazuje, ako veľmi záleží na spoločenskom porovnávaní. Ľudia nenosia na čele cenovku, ktorá by vyjadrovala ich konečnú cenu na spoločenskom trhu. Ukazuje sa, že takáto „cena“ je veľmi pružná a odvíja sa od toho, akých má partner(ka) konkurentov.

V konkurencii hollywoodskych hviezd by vaša cena išla strmo ku dnu. Nikto by si vás nevšimol. Ale na dedinskej zábave bude ten istý človek najlepším „úlovkom“.

Nie je nevyhnutné byť absolútne najlepší. Bohato postačí, ak budete najlepší v skupine, v ktorej žijete. Tak funguje evolúcia. Zebra nemusí byť najrýchlejšia na svete, aby unikla hladnému predátorovi. Postačí, ak bude o trochu rýchlejšia ako iná najpomalšia zebra v stáde. Vďaka tomu unikne smrti.

Lepší ako konkurenti

To isté, zdá sa, platí aj pre randenie a spokojnosť vo vzťahu. Stačí, aby ste boli o trochu lepší ako vaši konkurenti.

Prvého experimentu sa zúčastnilo 259 ľudí, z nich 140 žien. Vo vzťahu boli v priemere sedem a pol roka. Ľudia sa vyjadrovali takmer k trom desiatkam vlastností, ktoré sú dôležité pri výbere ideálneho partnera – inteligencia, humor, zdravie, plodnosť, spoločenské postavenie, majetok a iné.

Vyjadrovali sa k tomu, či ich majú oni sami, ich partner a ako by vyzeral ich ideálny partner namixovaný z týchto znakov. Ľudí sa pýtali na šťastie a spokojnosť vo vzťahu.

Autori zistili, že sa neodvíjali od toho, ako veľmi sa ich partner podobal na predstavovaný ideál. Oveľa viac sa do pocitov šťastia a spokojnosti premietal vplyv iných konkurentov.

„Aby sme boli vo vzťahu šťastní, nepotrebujeme ideálnych partnerov. Naopak, zdá sa, že spokojnosť pochádza z toho, že sme s najlepším z partnerov, ktorí sú dostupní,“ uvádza hlavný autor štúdie v správe.

Konkurenti menia naše správanie

V ďalšom experimente autori študovali stratégie, ktoré volíme na odohnanie neželaných konkurentov, ktorí by nám partnera mohli prebrať (mate-guarding). Ide napríklad o správanie, keď partnera nechávame menej bez dozoru na párty, lebo sa obávame, že by sme o neho prišli.

Autori zistili, že ak bol partner na spoločenskom rebríčku vysoko z dôvodu, že vykazoval viac kvalitných znakov ako my sami alebo ako iní dostupní konkurenti, ľudia vykazovali uvedený druh správania (mate-guarding) vo väčšej miere.

O podobnom výskume sme nedávno informovali. Biológ Pavol Prokop s kolegom zistil, že červená farba hrá u ľudí – podobne ako inde v živočíšnej ríši – výnimočnú rolu. Ak mala žena oblečené červené šaty, muži sa v oveľa väčšej miere uchyľovali k niektorému z uvedených druhov správania, ktorým chceli konkurentov odohnať a partnerku si udržať.

Limity

Nedostatkom nového výskumu je, že sa ho zúčastnilo iba niečo vyše dvesto ľudí, navyše z tej istej kultúry. Všetky kvality či znaky, ktoré si na partneroch ceníme, autori hodnotili rovnakou známkou. To nie je zďaleka presné. Pre niekoho môže byť humor rozhodujúcou črtou pri výbere partnera, zatiaľ čo pre niekoho iného môže byť viac okrajovou.

Výskum Conroy-Beama a jeho tímu ukazuje, ako veľmi sme spoločenské tvory. Sme „odsúdení“ na to, aby sme sa spoločensky porovnávali. Nielen seba, ale aj svojich partnerov posudzujeme podľa iných ľudí, s ktorými sme v kontakte.

Pre ľudí, ktorí si chcú nájsť partnera, plynie z výskumu jedna rada – na párty nechoďte nikdy s kamarátom alebo kamarátkou, ktorí sú lepší ako vy. Vždy skončíte v poradí až za nimi. A to aj v prípade, že ste inak „perfektný úlovok“.

Dostupné z: DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.evolhumbehav.2016.04.003

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie