Denník N

Facebook aj polícia tolerujú rasistické reči, na sieti nechajú aj falošného Heydricha

Poslanec Milan Mazurek pri pochode proti moslimom kričal na moslimskú rodinu: „J…m vášho Alaha!“ Reprofoto – YouTube
Poslanec Milan Mazurek pri pochode proti moslimom kričal na moslimskú rodinu: „J…m vášho Alaha!“ Reprofoto – YouTube

Polícia odmietla stíhať Kotlebovho poslanca, ktorý na Facebooku vyhlasoval, že „6 miliónov a mydlá zo Židov“ sú rozprávky a lži. Facebooku sme nahlásili viaceré nenávistné a rasistické reči. Odpovedá, že ich tam nechá, pretože svet je rozmanitý.

Prípad Kotlebovho poslanca z ĽSNS Milana Mazureka, ktorý na Facebooku tvrdil, že 6 miliónov a mydlá zo Židov sú lži a rozprávky, nie je ani zďaleka jediným nenávistným komentárom, ktorý zrejme ujde trestu. Aj keby nemalo ísť rovno o trestné stíhanie, na Facebooku ich ani len nezmažú.

Pozreli sme sa na viaceré takéto príspevky, niektoré sme nahlásili Facebooku a dali sme ich posúdiť aj Zuzane Števulovej z Ligy za ľudské práva.

Facebook tvrdí, že nenávistné a rasistické komentáre po nahlásení preverí a môže vymazať. V skutočnosti sa to veľmi nedeje. Ukázalo sa, že má pravidlá nastavené veľmi voľne a ani rasistické príspevky nemaže.

„Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal Mazurek.

Polícia teraz rozhodla, že nespáchal trestný čin. Polícia si kladie otázku, či má byť vzhľadom na nepatrnú mieru závažnosti výrokov boj s nimi trestný postih alebo argumentácie a presviedčanie. Mazurekove reči podľa polície majú „nepatrnú mieru závažnosti“ a ide vraj o subjektívne hodnotenie s odlišným videním situácie.

Keď sa Mazurek dostal do parlamentu, jeho profil zmizol. My sme sa pozreli na príspevky, ktoré na Facebooku stále sú.

Facebook Juraja Smatanu
Facebook Juraja Smatanu

Nie som rasista, ale…

Mazurekov status sa začína podobne ako mnohé iné: jeho „neobhajujem žiadny režim“ je vlastne len obdobou rozšírenejšieho „nie som rasista, ale…“

Tak sa začína aj prvý zo statusov, na ktoré sme sa pozreli. Ukážeme si na ňom, ako Facebook v takýchto prípadoch postupuje.

„Nie som rasista, nemám nič proti nikomu, no čo je moc, to je veľa. Veď opice sú inteligenti proti nim. Cigáni ani nehovorím. Ja ti vidím, len ako koniec sveta, lebo túto burinu nič nevyničí…,“ komentovala Andrea obrázok migrantov, ktorý zdieľal Boris Kollár.

Snímka obrazovky 2016-05-23 o 16.16.39

Facebook tvrdí, že príspevky kontroluje a v každom regióne má niekoho, kto aj rozumie lokálnemu jazyku. Bližšie podrobnosti však firma nezverejňuje. Nie je teda jasné, koľko ľudí sa venuje Slovensku a aké sú kritériá pri posudzovaní príspevkov.

Bežnému používateľovi ponúka sieť možnosť príspevok nahlásiť – označiť ho za taký, ktorý na sieti nemá čo robiť, a ako dôvod udať nenávistné reči. Facebook sa v ďalšom kroku opýta, na koho sú namierené, napríklad proti rase, náboženstvu či pohlaviu.

Prvá odpoveď na niekoľko takto nahlásených príspevkov bola rýchla, do niekoľkých hodín alebo nasledujúci deň. Užívateľovi o vyhodnotení príde notifikácia. V žiadnom z ôsmich prípadov však Facebook nahlásený príspevok napokon nezmazal.

V odpovedi Facebook vždy iba poďakoval za nahlásenie komentára, no vysvetlil, že príspevok nezmazal, pretože neporušuje pravidlá sociálnej siete.

Neskôr, keď sme označili viacero nenávistných príspevkov, už Facebook neposlal vyhodnotenie ani po niekoľkých dňoch.

Hovorca Facebooku pre strednú a východnú Európu Jan Ściegienny tvrdí, že útoky na pôvod, rasu, orientáciu či pohlavie nie sú povolené. „Vzhľadom na rozmanitosť celosvetovej komunity nemusí pre vás nepríjemný alebo rušivý príspevok porušovať naše pravidlá spoločenstva.“ Presne takúto formuláciu použil, keď sa ho na nenávistné reči pýtali aj zahraničné médiá. Na konkrétne otázky ku kontrole príspevkov neodpovedal.

Priamo v diskusných fórach sociálnej siete sa mnohí sťažujú, že ani po opakovanom nahlásení príspevky nezmazali.

Aj falošný Heydrich

Facebook napríklad nezmazal ani nahlásený príspevok užívateľa Reinharda Haidricha s textom o postrelenej utečenke vo Veľkom Mederi: „To nie sú ľudia. Len škodná čierna zver, a keď po nich túžiš, tak choď s nimi žiť.“

Nepresne napísané meno Reinhard Haidrich je zjavná odvolávka na Reinharda Heydricha, spoluautora nacistického „konečného riešenia židovskej otázky“, teda vyvraždenia Židov, a mimoriadne krutého protektora Čiech a Moravy. Ani to však nebol pre Facebook dôvod zasiahnuť.

Snímka obrazovky 2016-05-18 o 11.22.40

Facebook tvrdí, že ani v tomto prípade nejde o nenávistné reči. Vo svojich štandardoch však ľudí vyzýva, aby nahlasovali príspevky, ktoré útočia na rasu, náboženstvo, občianstvo či orientáciu. „Spoliehame sa, že to naša komunita nahlási.“

„Už zvolenie mena je znakom toho, že môže ísť o osobu, ktorá sympatizuje s hnutím, ktoré preukázateľne smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd, teda s nacizmom. Celý ten výrok je hanobením rasy, zjavne tu pisateľ hovorí o osobách, ktoré majú inú farbu pleti, že nie sú ľudia, a nazýva ich škodnou čiernou zverou. Jednoznačné hanobenie,“ vraví Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva.

Facebook rovnako nezmazal ani príspevok Milana L., ktorý vyzýva na vyhadzovanie „cikánov a vandrákov“ z vlaku za jazdy, ak ich chytia pri čine.

Snímka obrazovky 2016-05-23 o 16.15.39

„Je to nebezpečné vyhrážanie na verejnosti, respektíve by znovu mohol prichádzať do úvahy aj paragraf 424a o podnecovaní, hanobení a vyhrážaní osobám pre ich príslušnosť napríklad k rase, národu či náboženstvu, ak by sa preukázalo, že páchateľ verejne podnecoval k násiliu voči skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine,“ hovorí Števulová.

Pod príspevok o presídlení irackých kresťanov do Nitry a okolia napísal Palo B.: „Treba ich narážať na kôl ako Vlad Tepeš.“ Ani pri tomto príspevku Facebook nevidel dôvod na zmazanie.

Snímka obrazovky 2016-05-23 o 16.15.27

Keď sa radšej stiahnu

V prípade nenávistných rečí poslanca Mazureka nie je postoj právnikov jednoznačný. Napríklad Transparency International Pavel Nechala v jeho prípade so záverom polície súhlasí. „Tie názory sú nebezpečné, ale myslím, že s nimi treba bojovať iným spôsobom ako cez represívne zložky.“

Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva hovorí, že ak by išlo o obyčajného človeka, ktorý jednorazovo zverejní takýto status, chápala by stanovisko polície. „Prípad však treba vnímať v kontexte osoby, jej činnosti a predchádzajúcich vyjadrení na Facebooku aj inde na verejnosti.“ Pri slovách o „údajnom“ holokauste, vrahoch a mydlách by podľa nej polícia mala vzniesť obvinenie.

Pri Mazurekovi a podobne aj pri iných poslancoch ĽSNS však už Facebook zasiahnuť nemôže. Keď sa dostali do parlamentu, viacerí svoje profily pre zvýšenú pozornosť médií stiahli.

Napríklad Peter Krupa, ktorý chodí aj do Národnej rady s pištoľou, napísal: „Musíme zaistiť existenciu našej rasy a budúcnosť bielych detí.“ Aj jeho profil zmizol.

V Česku zrušili skupinu proti Islamu

Aktívnejší bol Facebook napríklad v Česku. V roku 2014 zmazal xenofóbnu skupinu „Islám v České republice nechceme“, hoci až po opakovaných upozorneniach v priebehu niekoľkých mesiacov.

Administrátori sa odvolali a Facebook im skupinu vrátil, uznal, že odpor k ideológii nie je vyvolávanie nenávisti proti veriacim. Začiatkom roka skupinu opäť zmazal, aj teraz sa administrátori chcú brániť. Skupine zatiaľ funguje záložná facebooková stránka Islám v ČR nechceme.

Dva roky predtým podľa BBC Facebook zrušil austrálsku skupinu, ktorá útočila na pôvodných obyvateľov Aborigénov. Stalo sa tak až po petícii, ktorú podpísalo 17-tisíc ľudí iba za dva dni a skupinu odsúdila aj vláda.

Siete Facebook, Google a Twitter sa koncom roka zaviazali nemeckej vláde, že budú nenávistné príspevky mazať do 24 hodín, napísal český portál ihned.cz. Nečinnosť Facebooku k nenávistným komentárom najmä v súvislosti s utečencami vyprovokovala nemeckú vládu až k vyšetrovaniu európskeho šéfa Facebooku Martina Otta.

Facebook na kontrolu príspevkov v Nemecku najal podľa portálu i4u.com externú firmu Bertelsmann, ktorá sa venuje napríklad ochrane detí na internete.

Vládnej aktivite predchádzali sťažnosti na to, že Facebook xenofóbne príspevky nemazal ani po ich nahlásení, píše agentúra Bloomberg.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie