Denník N

Slovenské predsedníctvo sa predvedie vynálezmi na čele s Aeromobilom

Slovenské lietajúce auto. Foto - Aeromobil
Slovenské lietajúce auto. Foto – Aeromobil

V sídle Európskej rady budú vystavené štyri slovenské výrobky znázorňujúce živly oheň, voda, vzduch a zem.

Budova Justus Lipsius, nesúca meno flámskeho humanistu, je známa hlavne tým, že sa v nej na summitoch stretávajú premiéri, ministri a diplomati členských štátov.

Krajinám, ktoré práve majú polročné predsedníctvo, zároveň slúži ako hlavná vitrína. Do vstupnej haly budovy  tradične sústredia svoje najlepšie dekoračné kúsky, ktorými sa chcú zviditeľniť pred zahraničnými politikmi i novinármi.

Vo vstupnej hale budovy Justus Lipsius vystavili Česi počas svojho predsedníctva v roku 2009 Entropu výtvarníka Davida Černého, ktorá mala znázorňovať predsudky o európsky národoch. Foto - Wikipedia
Vo vstupnej hale budovy Justus Lipsius vystavili Česi počas svojho predsedníctva v roku 2009 Entropu výtvarníka Davida Černého, ktorá mala znázorňovať predsudky o európskych národoch. Foto – Wikipedia

Slovenské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo, že vystaví štyri slovenské vynálezy.

„Tematicky budú symbolizovať štyri živly: zem, voda, oheň a vzduch,“ vysvetlil novinárom v Bruseli minister Miroslav Lajčák (Smer).

V prvom rohu haly bude futuristický domček štúdia Nice Architects, pre ktorý sa ujalo pomenovanie ekologická kapsula. Ten má predstavovať zem.

Ue_oYFJvRyLjjdG9ImM4XQ-Projekt-Ecocapsule-poch-dza-z-dielne
Vizualizácia ekologickej kapsule od štúdia Nice Architects.

V rohu venovanom vode majú byť kajaky a kanoe od bratov Vajdovcov, ktorí dodávajú svoje výrobky aj slovenským olympionikom.

V časti oheň má byť zase plazmová vŕtačka pre ťažobné spoločnosti, ktorú vyvinula firma GA Drilling.

A napokon v sekcii vzduch bude podľa očakávania AeroMobil, ktorý bol i vlani hlavným slovenským ťahákom na výstave EXPO v Miláne. Prototyp Aeromobilu zapožičali jeho tvorcovia na mesiac, pre zvyšok predsedníctva ho zrejme nahradí maketa.

Podľa Lajčáka budú tieto výrobky ukazovať Slovensko ako krajinu plnú nápadov. „Všetko to budú špičkové výrobky vyvinuté na Slovensku, ktoré budú napĺňať aj nové logo: Good Idea Slovakia,“ poznamenal Lajčák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie