Denník N

Na obranu úradníkov

Skúsim byť optimista a predstavím si, že Sulík s Matovičom nájdu ambíciu dokázať užitočnosť svojich strán pri téme štátna správa a jej úradníci.

Mal som zlý sen. Pila sa v ňom len káva štandard, nad Grasalkovičovým palácom viala prezidentská štandarda, no s ľudáckym dvojkrížom a v parlamente sedela štandardná opozícia. Keď som sa prebudil, zlepšilo sa to. Až na tú opozíciu. Možno to má dobre zrátané a jej volič s dušou zjazvenou zradcovskou vládou očakáva presne toto: štyridsať s nikým nepredrokovaných noviel zákonov na jednu parlamentnú schôdzu, z ktorých väčšina, ak nie všetky, neprejdú. Lebo koalícia s dvomi najsilnejšími národnosocialistickými stranami predsa nebude hlasovať za zmeny, ktoré obmedzia renty a uľahčia podnikanie. Jedine, keď bude verejná mienka na strane týchto zmien. Lenže pre to štandardná opozícia neurobila nič.

No skúsim byť optimista a predstavím si, že Sulík s Matovičom po čase nájdu ambíciu dokázať užitočnosť svojich strán. Napríklad pri téme, ktorá je neideologická, vláda si ju dala do programu a liberáli by pri nej mohli zúročiť svoje skúsenosti zo súkromného sektora. Nie je sexy, ale stokrát dôležitejšia ako gastráče: štátna správa a jej úradníci. Lucia Nicholsonová o nich v súvislosti so súdnym sporom, ktorý má so svojimi bývalými podriadenými, povedala nasledovné: „Tvária sa, že sú ako chránené zvieratká a že človek o nich nemôže povedať, že sú nekompetentní a vyhorení.“

Zarazilo ma toto vyjadrenie. Nadácia Zastavme korupciu zastupovala a zastupuje niekoľkých ľudí, ktorí pracovali vo verejnej alebo v štátnej správe, a všetko iné je pravda, len nie, že sú chránené zvieratká. Naopak, boli to ľudia, ktorých sa nadriadení dokázali rýchlo zbaviť, pretože poukázali na čudné kšefty. Moja skúsenosť je, že bežný slovenský úradník je slabo platený, ešte horšie riadený a nikým a ničím nemotivovaný, aby na sebe pracoval a bol hrdý na status zástupcu štátu. Možnosť, že takmer kedykoľvek môže prísť o robotu, z neho robí paranoika, ktorý sa s kolegami uzatvára do úradníckeho disentu a ani si nevšimne, keď sa prestane správať ako človek, a správa sa ako vyšší súdny úradník pri odoberaní chlapca v škole v Brehoch.

Na titulku do článku stačí povedať, že naši úradníci sú nekompetentní a vyhorení. Ale vedieť vysvetliť, prečo to tak je, a dokázať s tým niečo spraviť, je už ambícia hodná lídra opozície. Čas na to je práve teraz. Nový zákon o štátnej službe, ktorý si Smer napísal už pred voľbami, je práve v pripomienkovom konaní. Verejná debata o tom, ako slovenský úradnícky stav dostať na úroveň napríklad toho dánskeho, sa stále nezačala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie