Denník N

Seniorské hliadky končia o mesiac skôr, potvrdili, že ceny po znížení DPH klesli

Zlacnenie potravín po znížení DPH skontroloval začiatkom roku premiér Robert Fico s vtedajším ministrom Ľubomírom Jahnátkom. Foto - TASR
Zlacnenie potravín po znížení DPH skontroloval začiatkom roku premiér Robert Fico s vtedajším ministrom Ľubomírom Jahnátkom. Foto – TASR

Priemerná cena piatich kľúčových potravinových položiek sa od novembra do mája znížila o 15 percent, ukázal monitoring vo vybraných predajniach.

Vlani na jeseň ich premiér Robert Fico ohlásil, v novembri sa vybrali prvýkrát zapisovať ceny potravín do predajní a v januári tohto roku predstavili výsledky. Monitorovacie hliadky zložené z členov Jednoty dôchodcov Slovenska sledujúce, ako sa menia ceny vybraných potravín, na ktoré štát od januára znížil DPH.

No už niekoľko mesiacov je o ich činnosti ticho. Nie je známe, ako dopadol ich monitoring cien vo februári, marci, apríli či v máji.

Týkal sa 183 predajní, ktoré patria pod desať najväčších obchodných reťazcov u nás.

Prezentovali prvé čísla

Ministerstvo pôdohospodárstva doteraz prezentovalo len to, čo zistili pri monitoringu v posledných týždňoch minulého a prvých týždňoch tohto roku. A tieto ich zistenia prezentovali ešte v januári.

Z ich vtedajších zápisov vyplynulo, že väčšina obchodných reťazcov zlacnila vybrané potraviny, ktoré zaradil rezort pôdohospodárstva do monitoringu, výraznejšie, ako po znížení DPH z 20 na 10 percent podľa zákona musela. Udaje, ktoré vtedy ministerstvo zverejnilo, ukázali, že pod výraznejší pokles cien potravín sa do značnej miery podpísalo to, že obchodníci upravili ceny ešte pred Vianocami.

Čo však zistili v ďalších mesiacoch? Podľa informácií, ktoré Denníku N poskytlo ministerstvo pôdohospodárstva sa nič negatívne pri monitorovaní cien v obchodoch ani v ďalších mesiacoch neobjavilo.

Klesli takmer o pätinu?

Jana Gasperová z odboru komunikácie a marketingu ministerstva uviedla, že odkedy sa ceny monitorujú, neboli zaznamenané žiadne systémové cenové deformácie, ktoré by naznačili porušenie záväzku obchodu, že premietnu zníženú sadzbu DPH vybraných potravín do spotrebiteľských cien.

„Vychádzajúc zo zozbieraných údajov celková priemerná cena všetkých monitorovaných potravín v máji tohto roku oproti novembru 2015 klesla o 19,24 percent. V prípade piatich kľúčových položiek  – mlieko, maslo, čerstvý chlieb, bravčové mäso, hydina a mäso z hydiny – bola priemerná cena v máji 2016 oproti novembru 2015 nižšia o 15 percent,“ uviedla pre Denník N.

Detailnejšie sa pozrieť na výsledky monitoringu z uplynulých mesiacov nedá. Ministerstvo ich totiž nezverejnilo na svojom webe.

Viac sme sa nedozvedeli ani od Jána Lipianskeho, šéfa Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorá hliadky organizuje, nezdvíhal totiž telefón.

Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov o monitoringu cien po znížení DPH na vybrané potraviny nevedel poskytnúť informácie. Členovia združenia sa napokon do neho nezapojili, hoci tak urobiť plánovali.

Hliadky skončia tento mesiac

Májový monitoring cien, ktorého čiastkové výsledky ministerstvo zverejnilo, bude zároveň posledným, ktoré hliadky urobia. Hoci sa hovorilo, že budú sledovať ceny do konca júna tohto roku a ďalej sa uvidí, či nie aj dlhšie, tento mesiac svoju činnosť ukončia.

Potvrdilo to Denníku N ministerstvo pôdohospodárstva.

Vzhľadom na to, že s časovým odstupom od 1.januára 2016, kedy došlo k zníženiu sadzby DPH na vybrané potraviny, sa do spotrebiteľských cien v čoraz väčšej miere premietajú aj vplyvy bežného vývoja trhových cien a kontinuálne sa znižuje vypovedacia schopnosť monitoringu z pohľadu samotného hodnotenia premietnutia zníženej sadzby DPH do spotrebiteľských cien, bude monitoring ukončený v máji 2016,“ dodala Gasperová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie