Denník N

Björk príde na Pohodu

Pohode sa často vyčíta, že ponúka nie príliš známych hudobníkov. Teraz sa určite nebude.

Emiliana Torrini v Trenčíne už hrala, Sigur Rós sa v lete na turné nechystajú. Takže fanúšikom, ktorí v upútavke na ďalšie mená Pohody identifikovali mapu Islandu, bolo jasné, že to musí byť ona. Aj bola.

„Björk patrí k tým, ktorých som chcel, odkedy sme začali uvažovať o zahraničných menách,“ vraví Michal Kaščák, ktorý dnes oficiálne potvrdil, že islandská speváčka je najnovším menom na plagáte. Šéf festivalu je s týmto prírastkom do programu spokojný dvojnásobne: „Páčila sa mi už v kapele Sugarcubes a je zaujímavá aj preto, že nerobí len hudbu. Pre náš festival je úplne ideálnym umelcom.“

Jar v New Yorku, leto v Európe

Islanďanka príde na slovenskú premiéru s čerstvým albumom Vulnicura. Ten je jej ôsmou a doposiaľ najosobnejšou nahrávkou – viac si prečítajte v recenzii tu. Prvýkrát zaznie naživo na jar v New Yorku – dvakrát v Carnegie Hall, štyrikrát v City Center – a v lete Björk vyrazí na európske turné. Už zverejnila prvé fotografie zo skúšok.

bskusky

Na Pohode vystúpi v sobotu, obklopená veľkou sláčikovou sekciou a jedným z najvýraznejších mladých producentov elektronickej hudby. Venezuelčan Arca vlani vydal vlastný výborný album Xen a podpísal sa pod debut speváčky FKA twigs, ktorý sa skloňoval na čelných priečkach v takmer všetkých koncoročných hudobných anketách.

Od vedy k hudbe

Keď Michal Kaščák hovorí, že Björk nerobí len hudbu, týka sa to najmä jej predchádzajúceho projektu Biophilia. Jeho hlavnými témami boli príroda a veda, spievala v ňom o zemskom magnetizme, bleskoch a solárnom systéme; okrem klasického albumu sa objavila aj interaktívna aplikácia pre tablety a smartfóny. Na pódiu boli okrem hudobných nástrojov aj veľké kyvadlá a Teslova cievka.

Toto turné sa viac sústredí na hudbu, čo súvisí s tým, že Vulnicura je mimoriadny, veľmi osobný album. Otvorený dokument rozpadu dlhoročného vzťahu v deviatich skladbách – prvé tri zachytávajú posledné spoločné dni, stredný blok zachytáva obdobie po rozchode a z energického záveru znie znovunájdená schopnosť ísť ďalej.

„Najskôr som mala obavy, že výsledok bude príliš zahľadený do seba, ale potom mi piesne prišli univerzálne. Verím, že môžu byť pre niekoho oporou,“ napísala na svoju webstránku Björk. Komplikované obdobie zvládla vďaka ventilácii v podobe novej hudby, hoci si „pripadala ako v Bergmanových filmoch, keď sa k slovu dostáva sebaľútosť a psychológia. Človek akoby sa sám pitval a zisťoval, kde sa stala chyba.“ Naživo to nepochybne bude veľká sila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie