Denník N

Polícia nebude stíhať Kotlebovho Mazureka za „lži a rozprávky o 6 miliónoch židov a mydlách“

Milan Mazurek pokrikuje smerom k arabskej rodine po skončení pochodu proti utečencom v júni 2015. Zdroj –RafaVideoart
Milan Mazurek pokrikuje smerom k arabskej rodine po skončení pochodu proti utečencom v júni 2015. Zdroj –RafaVideoart

Kotlebov poslanec Milan Mazurek na Facebooku spochybňoval holokaust. Polícia tvrdí, že formálne mohol spáchať trestný čin, no pýta sa, či nie je lepšie ľudí s takýmito názormi radšej presviedčať, ako trestať.

Polícia odmietla stíhať Kotlebovho poslanca z ĽSNS Milana Mazureka, ktorý na Facebooku tvrdil, že 6 miliónov a mydlá zo židov sú lži a rozprávky.

Mazurek oslavný príspevok na Nemecko za Adolfa Hitlera napísal ešte vlani v novembri, krátko po tom, ako sa stal poslancom, svoj profil stiahol, a nie je jasné, či iba zmenil jeho nastavenia, alebo ho úplne zmazal.

„Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal. Polícii to nestačilo a tvrdí, že trestný čin popierania holokaustu nespáchal. Mazurek k príspevkom odmietol vypovedať.

O odmietnutí stíhania informovala aj TV Markíza.

Facebook Juraja Smatanu
Facebook Juraja Smatanu

Presviedčať, nie trestať

„Rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov“ považuje polícia za expresívne vyjadrenia, no Mazurek podľa vyšetrovateľa holokaust nekomentuje. Formálne by síce podľa polície mohlo ísť o trestný čin, no po analýze celého príspevku za jeho dominantnú tému určili „pokus autora o vyzdvihnutie pozitív Nemeckého štátu“.

Mazurek po svojom príchode do parlamentu a začatí vyšetrovania tvrdil, že nejde o jeho facebookový profil. Bloger Ján Benčík na jeho osobných postoch dokázal, že si vymýšľa.

„Najmä vzhľadom na nepatrnú mieru závažnosti preverovaných výrokov je namieste otázka, či formou boja s konkrétnymi vyššie uvedenými názormi má byť trestný postih, teda právna represia, alebo argumentácia a presvedčovanie,“ argumentuje polícia. Dodáva, že pre spoločnosť je lepšie, keď ľudia niektoré názory zdieľajú, lebo sú o nich presvedčení, a nie preto, že za iné názory by im hrozil trest.

Video: Mazurek útočil na arabskú rodinu (od 13:55)
zdroj: RafaVideoart

Situáciu vidí odlišne

Polícia tvrdí, že v prvej časti príspevku Mazurek iba hodnotí životnú úroveň Nemcov či ekonomickú a vojenskú silu krajiny, no so zločinmi nesympatizuje. Keď Mazurek napísal, že je história prekrútená a o týchto skutočnostiach sa učia samé klamstvá, lži a rozprávky, ide podľa polície o subjektívne hodnotenie s odlišným videním situácie.

Podľa polície je tu konflikt medzi slobodou prejavu a ochranou základných práv a slobôd pred spochybňovaním holokaustu.

„Je dôležité uviesť, že autor vo svojom príspevku doslova uvádza Neobhajujem žiadny režim,“ zdôrazňuje polícia.

Mnohé rasistické komentáre na sociálnych sieťach sa pritom často začínajú spojením „nie som rasista, ale“ a skôr ide o rečnícky obrat, ktorým si ich pisatelia ospravedlňujú nenávistné reči.

Postoj právnikov nie je jednoznačný. Napríklad právnik Transparency International Pavel Nechala v prípade poslanca Mazureka so záverom polície súhlasí. „Tie názory sú nebezpečné, ale myslím, že s nimi treba bojovať iným spôsobom ako cez represívne zložky.“

Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva hovorí, že ak by išlo o obyčajného človeka, ktorý jednorazovo zverejní takýto status, chápala by stanovisko polície. „Prípad však treba vnímať v kontexte osoby, jej činnosti a predchádzajúcich vyjadrení na Facebooku aj inde na verejnosti.“ Pri slovách o „údajnom“ holokauste, vrahoch a mydlách by podľa nej polícia mala vzniesť obvinenie.

„Typickým spochybňovaním sú nepravdivé tvrdenia, o tom, že židia a Rómovia neboli vyvražďovaní v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Spochybňovaním je aj bagatelizovanie dôsledkov holokaustu a zločinov,“ píše polícia v rozhodnutí.

Nenávisť šíria aj iní poslanci Kotlebu

Podobné reči ako Mazurek na Facebooku viedli aj iní Kotlebovi poslanci. Napríklad Peter Krupa, ktorý chodí aj do Národnej rady s pištoľou, napísal: „Musíme zaistiť existenciu našej rasy a budúcnosť bielych detí.“ Aj jeho profil zmizol.

Poslanec Peter Krupa. Zdroj – blog Jána Benčíka
Poslanec Peter Krupa. Zdroj – blog Jána Benčíka

Podobne nový poslanec Ján Mora, náhradník za zosnulého Ondreja Bindera, často na Facebooku spomína na Jozefa Tisa a upozornil napríklad na to, že mladí hokejisti z Brezna si na hokejové prilby nalepili znak ĽSNS.

Video: Kotlebov poslanec je skôr mlčanlivý
autorka: Monika Tódová

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie