Denník N

Poslanci sa hádajú, čo urobiť, aby sa prípad Marco neopakoval (súhrn)

Záber z videa, ktoré nakrútil vyšší súdny úradník pri odoberaní chlapca. Reprofoto - N
Záber z videa, ktoré nakrútil vyšší súdny úradník pri odoberaní chlapca. Reprofoto – N

Úradníčka, ktorá bola pritom, keď nasilu odvádzali prváka z triedy, je stále na úrade práce. Ministerstvo ju stále vyšetruje, ale verí jej verzii.

O prípade necitlivého odobratia malého chlapca pred očami triedy prvákov v utorok hovorila ministerka spravodlivosti, štátny tajomník ministerstva práce a rodiny, vládni aj opoziční poslanci, predseda krajského súdu v Banskej Bystrici, destská ombudsmanka aj ombudsmanka. Aj v tejto téme je občas diskusia rozdelená na vládne a opozičné strany. Tu je súhrn debaty a navrhnutých opatrení v téme odoberania detí.

Úradníčka je na svojom mieste

Keď prváka Marca nasilu odviedli z triedy v základnej škole v Brehoch, okrem vyššieho súdneho úradníka bola na mieste aj pracovníčka úradu práce. Práve ona mala dohliadnuť na to, aby sa neporušovali práva dieťaťa, ktoré sa odvedeniu aktívne vzpieralo. Zatiaľčo vyšší súdny úradník po zverejnení kauzy a videonahrávky zo zásahu radšej sám skončil a riaditeľke aj učiteľke sa v utorok ospravedlnil predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica, úradníčka na svojom mieste ďalej pracuje a ministerstvo práce sa jej zastáva.

Štátny tajomník Branislav Ondruš tvrdí, že úradníčka sa chlapcovi prihovárala a snažila sa ho upokojiť. Ondruš vychádza z toho, čo tvrdí úradníčka.  Na zverejnenom videu jej pomoc chlapcovi nevidno a spochybňuje ju aj riaditeľka školy. Úradníčka podľa nej len pasívne stála v triede a nič neurobila.

Ondruš, ktorý v utorok o prípade hovoril v Národnej rade s poslancami sa úradníčky zastal. V nahrávke podľa neho počuť len krik a hádku a ona sa prváčikovi prihovárala potichu. „Nemôžete niekoho upokojiť tak, že na neho budete vrieskať.“ A prečo si riaditeľka jej vstupy nevšimla? „Riaditeľka je matka právnej zástupkyne starej matky, pre mňa sú tvrdenia riaditeľky z tohto hľadiska trochu pochybné, keďže je jasné, že nie je nezainteresovaná. A nemôžeme ju považovať za nestranného pozorovateľa,“ odpovedá štátny tajomník.

Úradníčka vystupuje aj v súdnom konaní a Ondruš tvrdí, že sa na ňu nik nesťažoval. „Na základe záznamu nemôžeme povedať, že by nám klamala v tom, čo nám hovorí,“ dodal.

Branislav Ondruš. foto - TASR
Branislav Ondruš. foto – TASR

Ďalej ju prešetrujú, preverovanie by mohlo skončiť v priebehu týždňa. „Ale neviem, ako budeme robiť sudcov medzi pani učiteľkou a našou úradníčkou,“ dodal štátny tajomník.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) predložila na výbor pre ľudské práva uznesenie, v ktorom navrhuje, aby poslanci schválili, že došlo k pochybeniam vyššieho štátneho úradníka a nečinnosti kolíznej úradníčky. Poslanci o tom zatiaľ nehlasovali.

O prieskume nerozhodli

Najmä opoziční poslanci chcú spraviť poslanecký prieskum, aby preverili, ako súdy postupujú pri výkone rozhodnutia.

Radi by nahliadli do spisov a pozreli si videozáznamy z odoberaní detí. Poslanci sa na tom nevedia dohodnúť. Ľubomír Vážny (Smer) ako člen výboru pre sociálne veci, navrhol, aby ministerstvá najskôr pripravili správu o tom, aký je stav dnes a aké zmeny pripravujú. Ministri ho majú predložiť do 6. júna, navrhol Vážny. A mali by ukázať, čo urobia, aby sa tieto prípady už nestali.

A ak by to nebolo dostatočné, mohli by ísť poslanci na prieskum. „Nemám s ním problém.“ Podporoval ho najskôr aj Ján Podmanecký zo Smeru.

Na výbore pre sociálne veci bola o tom ostrá diskusia. „Mám x podobných prípadov,“ povedala Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá prieskum iniciovala. „Tak x alebo 10?“ reagovala Jana Vaľová zo Smeru. Jej komentovanie ostatných poslancov prekážalo už aj jej spolustranníkovi Vladimírovi Balážovi, ktorý ju zahriakol.

Lucia Nicholsonová. foto N - Tomáš Benedikovič
Lucia Nicholsonová. foto N – Tomáš Benedikovič

„Nik nie je proti poslaneckému prieskumu, ale nech to dáva zmysel,“ hovoril Jozef Burian zo Smeru. Poslanci z výboru podľa neho nebudú po prečítaní spisu vedieť určiť, či prišlo k pochybeniu či nie. Burian bol v minulom volebnom období štátnym tajomníkom na ministerstve práce, pod ktorý patrí aj úsek sociálnoprávnej ochrany detí. „Tak radšej nebudeme robiť nič,“ reagovala výkrikom Nicholsonová, ktorá tiež pôsobila na ministerstve ako štátna tajomníčka. „Nerozčuľuj sa,“ upokojoval ju Jozef Mihál z SaS. Problém s prieskumom môže byť zákonné obmedzenie, ktoré dovoľuje nahliadnuť do spisov len účastníkom konania.

Poslanci sa nakoniec nedohodli ani na sociálnom ani na ľudskoprávnom výbore. Oba prerušili a pokračovať budú zrejme v stredu.

Robil to prvýkrát

Ministerstvá teraz prinášajú návrhy, ako by sa mali takéto výkony rozhodnutia robiť. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most- Híd) si myslí, že sudcovia by mali pri rozvrhoch práce dať dôraz na to, aby výkon rozhodnutia robili ľudia, ktorí sa na to špecializujú. „Podľa možnosti, aby to robili sudcovia,“ povedala. Sama zároveň pripúšťa, že špecializácia je na malých súdoch problematická. „To neznamená, že do budúcnosti by sme sa nemali zaoberať tým, ako špecializáciu zabezpečiť. Napríklad aj tak, že nie všetky súdy by výkon takéhoto rozhodnutia mali robiť.“

Vyšší súdny úradník, ktorý Marca nasilu odobral z rúk jeho triednej učiteľky, robil takýto prípad prvýkrát. Predtým sa venoval vymáhaniu exekúcií. Štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská minulý týždeň povedala, že je možné, že vyšší súdny úradník neabsolvoval ani školenie, ako sa odoberanie detí robí.

Nie je to jediný prípad

Aj keď najmä poslanci Smeru aj niektorí ministri tvrdia, že ide len o zlyhanie jednotlivca a nie o systémovú chybu,  Marco nie je jediný prípad, kedy sa necitlivo postupovalo pri odoberaní dieťaťa. Detská ombudsmanka Viera Tomanová na výbore pre ľudské práva povedala, že pozná ďalších päť prípadov. Opozičné poslankyne z SaS hovoria, že majú ďalších desať prípadov.

Tomanová plánuje pripraviť s Najvyšším kontrolným úradom štúdiu o tom, ako u nás vyzerá sociálno-právna ochrana detí. „Nechceme nikoho perzekvovať, ale navrhnúť systém kontroly.“

Žiada, aby na Úradoch práce na úsekoch kurately a sociálno-právnej ochrany detí pracovalo viac zamestnancov. Ministerstvo práce tvrdí, že príjme ďalších ľudí.

Sociálni pracovníci by podľa Tomanovej mali mať aj väčšie kompetencie, pretože dnes majú len pasívnu úlohu. „Je nevyhnutné, aby sa zvýšilo odmeňovanie týchto pracovníkov,“ dodáva. Dnes zarábajú na úradoch práce v priemere 600 eur.

Žiada právnika

Zmeny, ktoré ako reakciu na Marcov prípad pripravili ministerstvá, sú podľa verejnej ochrankyne ľudských práv Jany Dubovcovej len začiatkom. Treba podľa nej hlbšiu zmenu. Na problém pritom podľa nej upozorňuje už dlhodobo.

„Systém súdnej ochrany práv detí na Slovensku nie je dobre nastavený,” povedala Dubovcová. Vo výkone rozhodnutia v prípade Marca bolo dieťa podľa nej “predmetom a nie subjektom konania”.

Tvrdí, že tento systém je zrejme nastavený v rozpore s dohovorom pre dieťaťa. Dieťa by podľa nej malo mať v takýchto prípadoch advokáta. Niektorí podľa nej argumentujú, že by to bolo drahé, ale mnohé konania sa podľa nej skončia dohodou, teda by právnika nebolo treba. “Neurobili sa analýzy, ale aj tak sa to už odmieta,” dodala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Odoberanie detí

Slovensko

Teraz najčítanejšie