Denník N

Ruská televízia klamala a účelovo zostrihala reportáž z Paríža. Francúzi žiadajú opravu

Francúzi oslovení reportérom ruskej televízie Rossija 24 sa posťažovali, ako ich reportér klamlivo citoval. Vyzvali ho, aby uviedol ich výroky na pravú mieru.

Na začiatku bola klasická mustra ruskej propagandy o tom, ako sa Francúzi postavili na barikády proti Európskej únii. Na jej konci pohotová reakcia francúzskeho satirického programu Le Petit Journal, ktorá vysmiala úroveň ruskej žurnalistiky.

Redaktori televízie Canal+ reportáž ruského kanálu Rossija 24 z 15. mája preverili, aby zistili, že je nielen účelovo zostrihaná, ale na viacerých miestach vyslovene klame.

Na použitých záberoch napríklad nešlo o protest euroskeptikov, ale tradičné demonštrácie ľavičiarov proti zmenám v zákonníku práce.

Osloveným ľuďom vložili ruskí novinári do úst to, čo nepovedali. Napríklad slová o tom, ako sa boja utečencov, že im cudzinci berú prácu. „Je to nechutné. Uráža ma, akým spôsobom preložili moje slová,“ povedala pre Le Petit Journal mladá Francúzka, jedna z obetí klamlivej ruskej reportáže. Posťažovala sa aj na to, že ju citovali v niečom, čo nikdy nepovedala. „Nie, to nie je pravda. Je to klamstvo,“ hovorí ďalšia.

Ruská reportáž z Paríža sa končí pointou, kde francúzsky politik Bruno Le Maire z Republikánskej strany hovorí, aké je kľúčové, aby jeho krajina spolupracovala s Ruskom. Aj jeho slová však ruský reportér vytrhol z kontextu. „Nie je to celkom opačne, ako som chcel povedať, ale je to niečo veľmi odlišné,“ dodal.

Všetci poškodení na záver francúzskej reportáže vyzvali kanál Rossija 24, aby zverejnil ich správne citácie. „Nesprávate sa čestne, pane. Nerobte zo mňa niečo, čo som nikdy nepovedala,“ hovorí jedna z poškodených.

Hlavný ruský propagandista Dmitrij Kiseľov, ktorý okrem iného vedie aj program Správy týždňa, kde bola reportáž odvysielaná, sľúbil, že sa tým budú v najbližšej relácii zaoberať.

Ospravedlniť sa však odmietol, hoci v relácii sám účelovo klamal.

Celý program Le Petit Journal si môžete pozrieť tu aj s ruskými titulkami. V Rusku sa toto video stalo hitom:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie