Denník N

Glváč chce koalíciu presvedčiť, aby prerobili župné voľby, Bugár a Danko mu dávajú šancu

Marian Kotleba a Vladimír Maňka. Foto - TASR
Marian Kotleba a Vladimír Maňka. Foto – TASR

Smer ešte nemá podporu istú, pokiaľ sa však koalícia dohodne, opozícia si nepomôže. Voľby županov nebudú dvoj-, ale jednokolové.

Už v roku 2017 by sme mohli voliť županov v jednokolových, a nie dvojkolových voľbách. Navrhuje to predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

„Na koaličnej rade som povedal, že sa tým zaoberám už tri roky a či je vôľa vôbec takto vec riešiť. V zásade mi bolo povedané, že áno a mám to pripraviť, a keď to bude na stole, budeme sa o tom baviť,“ hovorí Glváč. Neobáva sa, že by v jednokolovej voľbe mohli výraznejšie bodovať extrémisti, skôr si myslí, že vznikne tlak, aby sa politici proti nim spájali už pred prvým kolom.

Martin Glváč a Andrej Danko. foto N – Tomáš Benedikovič
Martin Glváč a Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zásadnú volebnú zmenu vysvetľuje šetrením peňazí. Zároveň navrhuje, aby sa funkčné obdobie ďalších županov a župných poslancov jednorazovo predĺžilo o rok, aby sa do VÚC už od roka 2022 volilo v rovnaký deň ako do komunálnych volieb. „Jedine župné voľby sú dvojkolové a všetci zároveň hovoria o spájaní volieb – o tom, že ich máme veľa a je v nich nízka účasť. Jediné voľby, ktoré sa dajú spojiť, sú komunálne so župnými,“ myslí si Glváč. Na jeho nápad upozornil web topky.sk.

Bugár chce vidieť návrh

„Nič dohodnuté nie je. Bolo to len otvorené s tým, že každý povedal, že treba pripraviť, ako by to vyzeralo,“ hovorí predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Jednokolové voľby jeho strana už v minulosti chcela. „Nehovoríme nie, treba vidieť, ako by to fungovalo.“

Zatiaľ nie je jasné, či nápad nájde podporu v celej koalícii. „SNS je za každú možnosť úspory verejných financií, a teda v princípe aj za spojenie termínov volieb alebo zjednodušenie systému volieb. O konkrétnom návrhu je SNS pripravená diskutovať,“ odpísala hovorkyňa strany Zuzana Kohútková.

Sieť odpísala, že Glváč zrušenie druhého kola na koaličnej rade „spomenul ako nápad“, podrobná debata však nebola. „Postoj Siete v tejto téme sa bude opierať o silnú vnútrostranícku diskusiu a budeme ho najskôr komunikovať partnerom.“

Vplyv zmeny systému na budúce výsledky župných volieb sa dá odhadnúť ťažko. Prečo prichádza s touto zmenou Smer? Má najviac županov, no zároveň zažil aj ťažkú porážku v Banskobystrickom kraji od Mariana Kotlebu.

V prvom kole v roku 2013 jasne so ziskom 49 percent zvíťazil kandidát Smeru Vladimír Maňka, no v druhom kole ho prevalcoval Kotleba. Smer zatiaľ kandidáta do volieb v Banskej Bystrici na budúci rok nemá a hovorí o tom, že by mali štandardné strany hľadať spoločného kandidáta.  

Sulík je za dve kolá

Na zmenu spôsobu voľby županov by koalícii stačila jednoduchá väčšina v parlamente, na jednorazové predĺženie funkčného obdobia by však potrebovali zmeniť ústavu, čo bez podpory časti opozície nedokáže.

Najsilnejšia opozičná strana SaS je proti rušeniu druhého kola volieb županov. Predseda strany Richard Sulík hovorí, že treba, naopak, druhé kolo pridať pri voľbách starostov a primátorov. „Každá väčšinová voľba by mala byť dvojkolová.“

Sulík hovorí, že aj pre tieto voľby by mal platiť princíp, keď by sa strany snažili dohodnúť na kandidátoch so širokou podporou. „Na Slovensku nájdete mestá, kde bol primátor zvolený 18 percentami voličov, čo znamená menej ako desiatimi percentami občanov. To otvára diskusiu, či jeho mandát je dostatočne robustný a široký.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie