Denník N

Naše zdravotníctvo je štvrté najhoršie v Únii, hovoria údaje o zbytočných úmrtiach

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aktuálna štatistika hovorí, že viac ako 11-tisícom úmrtí sme mohli predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť.

Slovenské zdravotníctvo je štvrté najhoršie v Únii. Hovoria to aktuálne zverejnené dáta Európskej komisie, ktoré porovnávali výskyt takzvaných odvrátiteľných úmrtí.

Štatistika hovorí, že na Slovensku zomrelo v roku 2013 45 percent ľudí spôsobom, ktorému mohlo fungujúce zdravotníctvo zabrániť. Horšie ako my skončili Litva, Lotyšsko a Rumunsko.

Koľkým úmrtiam sme mohli predísť

Ak by naše zdravotníctvo fungovalo správne, vedeli by sme zabrániť viac ako 11-tisícom úmrtí, teda takmer každému druhému úmrtiu.

Priemer v Únii je o 12 percentuálnych bodov lepší ako na Slovensku. Znamená to, že približne tretina ľudí zomrie v EÚ napriek tomu, že súčasná medicína už má prostriedky, ako ich zachrániť.

„Ide o úmrtia, ktorým sa dalo predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť. Tento indikátor je v rámci EÚ veľmi dôležitý pri hodnotení kvality zdravotníckych systémov,“ napísal Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Predbehli nás všetky krajiny V4. Najlepšie v rámci V4 dopadlo Poľsko, ktoré má 7. najnižší počet úmrtí, ktorým sa dalo predísť, nasleduje Česká republika (19. miesto) a Maďarsko (21. miesto z 28). Najlepšie v rámci celej EÚ skončili Francúzsko, Dánsko a Holandsko.

Keby sme to prepočítali na počet obyvateľov, tak ak by boli pacienti v českom systéme, prežilo by o približne dvetisíc viac ako u nás.

„V roku 2013 v Európskej únii zomrelo 1,7 milióna ľudí mladších ako 75 rokov. Z toho až 577-tisíc úmrtí (čo predstavuje približne 34 percent celkových úmrtí) je možné považovať za predčasné vzhľadom na súčasné poznatky a technológie v medicíne,“ uviedol Králik.

Infarkt (184 800 úmrtí) a mŕtvica (takmer 94 000 úmrtí) tvorili až takmer polovicu týchto úmrtí ľudí mladších ako 75 rokov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie