Denník N

Nesrovnalov magistrát: Za čistením Mosta SNP s hniezdami je J&T. Neupozornili nás, reaguje firma

Foto - SOS/BirdLife Slovensko
Foto – SOS/BirdLife Slovensko

Aktualizované 26. 5. o 11:00 – Chránené belorítky mali pod mostom svoju najväčšiu kolóniu v hlavnom meste. Hniezda zničili externí zamestnanci mesta v najzraniteľnejšom čase, pri znášaní vajíčok. Mesto hovorí, že čistenie mosta mala na starosti J&T Real Estate, tá odkazuje na subdodávateľa a hovorí, že mesto ich nevarovalo.

Na bratislavskom Moste SNP zničili 66 hniezd chráneného vtáka belorítky. Ochranári z SOS/BirdLife Slovensko tvrdia, že sa tak stalo v najzraniteľnejšom čase, pri znášaní a inkubácii vajíčok.

Primátor Ivo Nesrovnal tvrdí, že hniezda zničila externá firma, ktorá čistila most. Označil to za necitlivý a nekompetentný prístup spoločnosti. „Táto spoločnosť bude musieť znášať následky svojho neprofesionálneho konania. Verím, že nabudúce pracovníci použijú nielen wapku, ale predovšetkým zdravý rozum,“ napísal primátor.

Popoludní Nesrovnalovi ľudia oznámili, že za zničením hniezd je developer J&T Real Estate. „Na základe šetrenia sme zistili, že hniezda boli zhodené pracovníkmi, ktorí zabezpečovali čistenie podhľadov a stĺpov v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska na staromestkej časti podmostia Mostu SNP – čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real Estate,“ napísal magistrát.

J&T Real Estate tvrdí, že sa o zničení hniezd dozvedeli až z médií a spoločnosť ani jej zamestnanci za to nenesú zodpovednosť. Práce podľa J&T vykonával subdodávateľ.

„Hlavné mesto bolo podľa zmluvy povinné zabezpečiť vydanie povolení, súhlasov a iných úkonov nevyhnutných na revitalizáciu ešte pred začatím čistiacich prác,“ vraví hovorkyňa J&T Real Estate Daniela Stričková. Mesto podľa nej na žiadnom z niekoľkých koordinačných stretnutí neupozornilo na prípadné obmedzenia.

nesrovnal

Škoda možno 120-tisíc eur

Škoda je podľa ochranárov možno až 120-tisíc eur, podali preto podnet na štátnu inšpekciu životného prostredia a žiadajú potrestanie vinníkov.

Zákon zakazuje hniezdiace vtáky vôbec vyrušovať. Ešte pred niekoľkými dňami boli hniezda obsadené. Kolónia bola najväčšia v Bratislave, väčšia je podľa ochranárov iba kolónia na prehradení Dunaja v Čunove.

Denníku N sa ozvali ľudia, ktorí tvrdia, že videli v nočných hodinách ľudí na vysokozdvižnej plošine, ako most čistili tlakovými vodnými čističmi. Mesto najskôr tvrdilo, že o zničení hniezd nevedelo.

„Motívy sa nijako pochopiť a ani ospravedlniť nedajú. Ide o čisté barbarstvo, bezohľadnosť a hrubiánstvo,“ napísali ochranári na Facebooku. Lokalitu chcú teraz každý deň kontrolovať, aby si belorítky, ktoré na mieste ostali, mohli hniezdo postaviť znovu.

Belorítky sa po zime vrátili na Slovensko z Afriky, preleteli viac ako 10-tisíc kilometrov.

Počet belorítok klesá

Za posledných desať rokov populácia belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 percent a v niektorých mestách dokonca o 60 až 70 percent. „Hlavným dôvodom poklesu početnosti lastovičkovitých vtákov na Slovensku, a teda aj belorítok, je intenzifikácia využívania krajiny, úbytok hmyzu, rekonštrukcia a zatepľovanie objektov, ako aj nepriaznivá situácia na zimoviskách a migračných trasách,“ vraví hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh.

Vtákov ubúda a sú označené ako takmer ohrozené, preto je podľa Gúgha dôležitá ochrana každého hniezdiska.

„S podobnými rozsiahlymi nelegálnymi likvidáciami hniezdisk belorítok sa stretávame veľmi výnimočne. Skôr sa stretávame s tým, že sa ľudia zaujímajú, ako by mohli pomôcť ochrane belorítok a lastovičiek a ako umožniť, aby zahniezdili aj u nich doma. Podobné zhodenie desiatok hniezd je niečím, čo patrí skôr do stredoveku,“ hovorí Jozef Ridzoň z ochranárskej organizácie.

Zničené hniezda na Moste SNP. Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Zničené hniezda na Moste SNP. Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Foto – SOS/BirdLife Slovensko
Belorítka kŕmi mláďatá. Ilustračné foto – SOS/BirdLife Slovensko
Belorítka kŕmi mláďatá. Ilustračné foto – SOS/BirdLife Slovensko

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie