Denník N

Márne (?) nádeje historikov

Ťažko presvedčiť študenta, že odpisovanie je neetické, keď to isté neraz vidí u svojich učiteľov.

V apríli sa konal v Skalici zjazd Slovenskej historickej spoločnosti, ktorý zaregistrovali aj niektoré médiá. Spôsobili to asi niektoré varovné signály z politického vývoja na Slovensku i v celej Európe. V tejto súvislosti počuť hlasnejšie volanie, aby sa historici dôraznejšie podieľali na triezvom poznávaní a interpretovaní našej národnej či štátnej minulosti, a tým aj na formovaní historického vedomia spoločnosti. Podobné želania adresované dejepiscom nie sú však ničím novým. Problém je v ich realizácii, lebo spravidla ostávajú iba príležitostnou propagandistickou frázou, ktorú politici účelovo využívajú a hlavne zneužívajú.

Skalické rokovanie sa pokúsilo spomínanú problematiku posunúť o niečo dopredu. Jeho účastníci sa totiž razantnejšie vyjadrili k súčasným celospoločenským problémom a hľadali adekvátne miesto slovenských historikov pri ich praktickom riešení. V rámci zjazdu sa konalo vedecké podujatie venované citlivej celospoločenskej, no predovšetkým do vlastných radov kriticky namierenej téme: história, historiografia a etika.

Referáty a diskusné vystúpenia konštatovali, že aj keď už neexistuje priama ideologická kontrola, dobre známa z totalitných režimov, dejepisci sú stále priamo či nepriamo pod politickými tlakmi. Ide len o to, ako im odolávajú alebo ako sa im prispôsobujú. Nebezpečne narastajúcim javom v oblasti etiky historiografie je fenomén plagiátorstva, teda obyčajného kradnutia. Tento jav, ktorý dobre poznáme z verejného života, sa nekontrolovateľne a zväčša beztrestne šíri. Najhoršie je, že jeho nositelia nepociťujú žiadne morálne zábrany. Ťažko potom presvedčiť napríklad študenta, že odpisovanie seminárnej či diplomovej práce je neetické, keď to isté neraz vidí u svojich učiteľov.

A ešte jedna skúsenosť: účastníci skalického stretnutia prerokovali a prijali dokument upozorňujúci na nedôstojné postavenie historiografie, respektíve iných spoločenských a humanitných vied vo verejnom živote, a na jeho negatívne dôsledky pre celú spoločnosť. Na rokovanie historikov bol oficiálne pozvaný aj reprezentant ministerstva školstva slovenskej vlády. Nikto odtiaľ neprišiel a neprišla odtiaľ ani žiadna odpoveď.

Ministerstvo a jeho úradníci sú zrejme zavalení prácou na príprave ďalšej reformy školstva…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie