Denník N

Cigarety zdražejú o 10 centov. Zarobí na tom štát, na zaokrúhlení aj výrobcovia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď štát viac zdaní cigarety, výrobcovia a distribútori zaokrúhlia cenu za škatuľku na najbližšie celé desiatky centov. Preto sa dá čakať, že aj od januára zdražie o 10 centov.

Škatuľka cigariet zdražie od januára v priemere o 10 centov. Fajčiari na Slovensku teraz platia najčastejšie za jednu škatuľku 3,10 eura, vyzerá to teda tak, že od budúceho roka budú platiť 3,20 eura.

Cigarety zdražejú, lebo vláda chce dvihnúť spotrebnú daň na cigarety. Minister financií Peter Kažimír (Smer) hľadá peniaze do rozpočtu, aby zlepšil jeho čísla, a vyššie zdanenie cigariet je jedným z opatrení, ktoré navrhol.

Návrh je v pripomienkovom konaní.

Ministerstvo financií si od vyššej spotrebnej dane na tabak a tabakové výrobky sľubuje, že fajčiari pošlú v budúcom roku do rozpočtu viac o 32 miliónov eur. Ďalšie zvýšenie zdanenia cigariet, ktoré príde od roku 2019, by malo rozpočtu pomôcť sumou 68 miliónov eur.

Pre lepšiu predstavu – vlani poslali fajčiari štátu do rozpočtu cez spotrebnú daň na cigarety (platia ju v koncovej cene cigariet) zhruba 660 miliónov eur (asi 0,8 % HDP).

Zarobili na zaokrúhľovaní

Od januára sa má spotrebná daň na cigarety zvýšiť zhruba o 7 centov na škatuľku. Spolu s DPH sa dvihne o 9 centov.

Doterajšia prax ukazuje, že výrobcovia a distribútori výslednú cenu za škatuľku cigariet ešte zaokrúhlia na celé desiatky eurocentov. „Zaokrúhlením by sa cena škatuľky cigariet mala zvýšiť o 10 centov,“ potvrdzuje Klára Priecelová z Imperial Tobacco Slovakia.

Analytici vládneho Inštitútu finančnej politiky (IFP) si všimli, že výrobcovia a distribútori cigariet dvíhajú najviac svoju hrubú maržu, teda cenu bez daní, v čase, keď sa dvíha spotrebná daň na cigarety. „Od roku 2011 sa sadzba spotrebnej dane z cigariet zvyšovala trikrát a práve vtedy rástla cena bez dane rýchlejšie ako daňová zložka koncovej ceny,“ hovorí vo svojom komentári analytik IFP Ján Remeta.

Historická skúsenosť podľa neho ukazuje, že keď šli hore sadzby dane na cigarety, cena cigariet sa zaokrúhlila na najbližšie celé desiatky eurocentov nahor a v zopár prípadoch aj nadol. Inak povedané – zvýšenie daní tabakoví výrobcovia a distribútori väčšinou využili na to, aby zároveň zvýšili aj svoju maržu.

Aktuálne len 0,2 percenta balení cigariet má cenu 2,85 eura, teda cenu, ktorá nie je zaokrúhlená na desiatky centov.

Pre štát je podľa ekonómov najefektívnejšie nastaviť zdanenie tak, aby úprava dane spôsobila zvýšenie ceny čo najbližšie k 10 centom. To uberie z priestoru na zvýšenie marží obchodníkom. (Platí zároveň, že časť spotrebnej dane a rovnako DPH sa platí z koncovej spotrebiteľskej ceny cigariet.)

Keď sa zvýšilo balenie na 20 kusov

Najbežnejšia cena balíčka cigariet je 3,10 eura za škatuľku. Ešte vlani boli cigarety o 20 centov lacnejšie.

Zdraženie súvisí s tým, že podľa európskych pravidiel už v jednej škatuľke nie je od marca 19, ale 20 kusov cigariet. Jedna cigareta navyše v balení teda pre fajčiara znamená, že si pripláca 20 centov.

V skutočnosti boli tri možnosti, čo sa mohlo stať s cenou: Nemusela sa zmeniť, štát by však zarobil na spotrebnej dani 6 centov a obchodníci by stratili rovnakých 6 centov na jednej škatuľke. Alebo mohla cena cigariet stúpnuť na 3 eurá. V takom prípade by štát podľa prepočtov IFP získal na daniach 10 centov (spotrebná daň vzrastie o 8 centov a DPH 2 centy) a marža obchodníkov by sa nezmenila. Tretia možnosť hovorí o zvýšení ceny o 20 centov, čo znamená, že štát získa na daniach 14 centov (spotrebná daň vzrastie o 11 centov a DPH o 3 centy) a marža stúpne o 6 centov.

„Skutočnosť zo začiatku roka 2016 ukazuje, že viac než tri štvrtiny trhu zvýšili cenu o 20 centov,“ hovorí Remeta.

Ale aj skúsenosti z iných európskych krajín ukazujú, že keď stúpne spotrebná daň na cigarety, cigarety zdražejú ešte o viac, ako je iba daň.

Koľko stoja cigarety

Podľa údajov Európskej komisie je priemerná cena za škatuľku cigariet v Česku a v Poľsku podobná ako na Slovensku. V Česku stojí 2,94 eura, u nás 3,06 eura a v Poľsku 3,13 eura. V Maďarsku stojí škatuľka cigariet v priemere 3,38 eura.

Najbežnejšia cena za škatuľku cigariet v Česku je v súčasnosti 84 českých korún (približne 3,11 eura) a v Maďarsku 1 020 forintov (zhruba 3,24 eura). Aj v Česku sa chystá vyššie zdanenie cigariet – takisto v dvoch krokoch: od roku 2017 a od roku 2018. Takže aj v Česku sa ceny cigariet od januára mierne zvýšia.

„Viacročný plán zvyšovania sadzieb sa osvedčil aj v iných krajinách EÚ. Napriek tomu v rámci konzultácií zastávame názor, že navrhované dvojkrokové zvyšovanie by bolo lepšie rozdeliť do štyroch miernejších nárastov dane,“ povedal Petr Šebek z Philip Morris.

Hovorí, že oproti májovej verzii návrhu zákona je to systematickejší návrh. Zahŕňa totiž aj zdanenie tabaku na ručnú výrobu cigariet, rovnako sa majú zdaniť aj dosiaľ nezdanené nové výrobky, uvoľňujúce nikotín bez spaľovania tabaku.

Pokiaľ ide o tabak, spotrebná daň sa od roku 2017 zvyšuje približne o 8 centov na 30-gramové balenie. Rovnako sa zvýši aj v roku 2019.

„Keďže pri tabaku a cigarách nie sú fixné ceny, nie je možné predpovedať, ako to ovplyvní ich konečnú cenu. Tú určí predajca a môže byť odlišná v rôznych predajniach,“ hovorí Priecelová z Imperial Tobacco Slovakia.

Kupujú ich, aj keď zdražejú

Čo zvykne urobiť vyššia cena cigariet s ich spotrebou? Kupuje sa menej cigariet?

„Posledné výrazné zvýšenie spotrebnej dane bolo v roku 2012, keď sa spotrebné dane zvýšili dvakrát, a to vždy o 10 centov. Podľa našich analýz spotreba cigariet v tom období a v roku 2013 výrazne klesla,“ tvrdí Priecelová. Vysvetľuje, že v ďalších rokoch sa spotreba cigariet stabilizovala i pri miernom navýšení ich cien.

Z údajov, ktoré nedávno zverejnil vládny inštitút, vyplýva, že priemerná spotreba cigariet sa počas rokov 2004 až 2015 zmenila len mierne. Výraznejší pokles v spotrebe cigariet (o 4,8 % v porovnaní s dlhodobým priemerom) vidieť len v rokoch 2013 a 2014. V roku 2015 bola spotreba opäť o niečo vyššia.

„Platí však, že spotreba cigariet klesá v celej Európe a pokles na Slovensku patrí k najmiernejším,“ hovorí Remeta.

Obchodníci tak môžu zvýšiť ceny aj vtedy, keď nejdú hore dane, čo sa v posledných rokoch aj párkrát stalo. Podiel daní na celkovej cene cigariet sa znížil.

Ekonómovia uvažovali, že keby sa dane zvyšovali automaticky podľa nejakého kľúča, tak by sa podiel daní na celkovej cene cigariet stabilizoval.

Spoľahlivé dáta o tom, aký je podiel výdavkov na cigarety na celkových výdavkoch jednotlivých typov domácností, však chýbajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie