Denník N

Tajomný odkaz vo fľaši aj bájny poklad

Rumunský film Poklad vlani ocenili v Cannes. Foto – ASFK
Rumunský film Poklad vlani ocenili v Cannes. Foto – ASFK

Rumunský Poklad, severská detektívka, americká romantická komédia aj ďalšie Alicine dobrodružstvá v Krajine za zrkadlom. V kinách sú štyri filmové novinky.

Poklad

Komorná komédia rumunského filmára Cornelia Porumboiua o naivnej predstave o získaní bájneho pokladu je starostlivo vystavaná na dialógoch. Jednoduchý príbeh so špecifickým a dobre načasovaným humorom za ktorým sa ukrýva kritika spoločnosti aj jednotlivca, prekvapivým koncom a autentickými hereckými výkonmi je prirovnávaný k odkazu tvorivej skupiny 60. rokov Forman-Passer-Papoušek. Snímka vlani v Cannes získala cenu Un Certain Regard.

Odkaz vo fľaši

Po vydarenej a tak trochu drsnej komédii Boj snežného pluhu s mafiou prichádza nórsky režisér Hans Petter Moland s detektívkou na motívy bestselleru dánskeho spisovateľa Jussiho Adler-Olsena. Všetko sa odvíja od tajomného odkazu vo fľaši, ktorý skončí na stole kriminálneho oddelenia, ktoré sa špecializuje na nevyriešené prípady. Dvaja detektívi sa pokúsia rozmotať záhadu temného prípadu vraždiaceho psychopata, sektárskej viery a unesených súrodencov, ktorí nikomu nechýbajú. Pod scenárom je podpísaný dánsky filmár Nikolaj Arcel, ktorý okrem iného pre film adaptoval aj ďalšie Adler-Olsenove knihy (Žena v klietke, Zabijaci) a má na konte niekoľko úspechov za film Kráľovská aféra.

Meggie má plán

Keď sa mladej nezávislej Newyorčanke Maggie nedarí nájsť si životnú lásku, rozhodne sa otehotnieť so svojou študentskou známosťou. Jej plány dostanú trhlinu, keď sa nečakane zamiluje do Johna, profesora antropológie, ktorému sa práve rozpadáva manželstvo s úspešnou a excentrickou Georgettou. O pár rokov neskôr chce Maggie vrátiť Johna bývalej manželke a tak vymyslí nový dokonalý plán. Romantickú komédiu v ktorej si zahrali aj Ethan Hawke či Julianne Moore nakrútila spisovateľka, herečka a nezávislá filmárka Rebecca Miller, dcéra slávneho Artura Millera.

Alica v Krajine za zrkadlom

Po šiestich rokoch je tu pokračovanie dobrodružstva postáv prvého príbehu, ktoré je čiastočne inšpirované druhou knihou Lewisa Carrola o Alici „Za zrkadlom a čo tam Alica našla.“ Hlavná hrdinka sa po niekoľkých rokoch strávených na vlnách oceánov vracia do Londýna, kde objaví čarovné zrkadlo. Vďaka nemu sa opäť dostane do fantastickej Krajiny zázrakov, kde stretáva svojich priateľov, Bieleho králika, Absolema, čo kocúra. Zisťuje, že uletený Klobučník prišiel o svoju rodinu a potrebuje pomoc. Preto biela kráľovná Mirana vyšle Alicu získať Chronosféru, kovovú guľu v srdci Veľkých hodín, ktoré ovládajú všetok čas. Na nebezpečnej ceste do minulosti musí Alica zachrániť priateľa skôr, než vyprší všetok čas.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie