Denník N

Kotlebovho Mazureka predsa budú vyšetrovať za reči o holokauste, zasiahol policajný prezident

Milan Mazurek, poslanec Kotlebovej strany a amatérsky islamológ. Foto N – Tomáš Benedikovič
Milan Mazurek, poslanec Kotlebovej strany a amatérsky islamológ. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 14:00 o stanovisko prokuratúry – Vyšetrovateľ chcel poslanca ĽSNS radšej vychovávať. Policajný prezident dá jeho postup preveriť generálnej prokuratúre.

Prípad Kotlebovho poslanca Milana Mazureka, ktorého polícia odmietla stíhať za popieranie holokaustu, znovu otvoria. Mazurek na Facebooku tvrdil, že 6 miliónov a mydlá zo židov sú lži a rozprávky.

Nadriadení prešovského vyšetrovateľa jeho postup preverili a domnievajú sa, že rozhodol predčasne, neriadil sa dôsledne trestným poriadkom a nevykonal všetky dostupné a potrebné úkony.

Policajný prezident Tibor Gašpar preto požiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby postup policajta preskúmal, rozhodnutie zrušil a upravil jeho postup. Tento Gašparov zásah prišiel po kontrole spisu úradom kriminálnej polície prezídia.

„Prezident Policajného zboru sa rozhodol požiadať generálneho prokurátora písomným podnetom, aby v zmysle všeobecných oprávnení prokurátora v trestnom konaní tento postup preskúmal, respektíve rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil a upravil jeho postup.“

Tento postup je podľa rektorky policajnej akadémie Lucie Kurilovskej v poriadku, pretože policajný vyšetrovateľ odmietol vôbec začať stíhanie. Ak by ho začal, existujú podľa nej už iné spôsoby, ako postup polície skontrolovať. „Je v poriadku, ak sa to rieši tak, že generálny prokurátor dá tie veci preveriť. Práve on je ten, kto z hľadiska svojho postavenia v štruktúre prokuratúry môže dať pokyn na prešetrenie.“

Prokuratúra postup vyšetrovateľa odobrila

Okresná prokuratúra v Kežmarku v stredu odpísala, že pôvodný postup vyšetrovateľa odobrili. „Príslušná prokurátorka Okresnej prokuratúry v Kežmarku po preskúmaní na vec sa vzťahujúceho spisového materiálu dospela k záveru, že rozhodnutie vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove je zákonné. Odôvodnenie uznesenia o odmietnutí veci prokurátorka vyhodnotila ako náležité a dostatočné,“ píše prokuratúra.

„Krajská prokuratúra v Prešove, ktorá vo veci vykonáva prokurátorský dohľad, si dnešného dňa vyžiadala spisový materiál na jeho preskúmanie.“

Generálna prokuratúra zároveň informovala, že ju má krajská prokuratúra informovať o výsledkoch.

Príspevok po voľbách zmazal

Mazurek oslavný príspevok na Nemecko za Adolfa Hitlera napísal ešte vlani v novembri. Krátko po tom, ako sa stal poslancom, svoj profil stiahol, a nie je jasné, či iba zmenil jeho nastavenia, alebo ho úplne zmazal.

„Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal. Polícii to nestačilo a tvrdí, že trestný čin popierania holokaustu nespáchal. Mazurek k príspevkom odmietol vypovedať.

„Rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov“ považovala polícia za expresívne vyjadrenia, no Mazurek podľa vyšetrovateľa holokaust nekomentuje. Formálne by síce podľa polície mohlo ísť o trestný čin, no po analýze celého príspevku za jeho dominantnú tému určili „pokus autora o vyzdvihnutie pozitív Nemeckého štátu“.

Facebook Juraja Smatanu
Facebook Juraja Smatanu

Trestať alebo presviedčať?

„Najmä vzhľadom na nepatrnú mieru závažnosti preverovaných výrokov je namieste otázka, či formou boja s konkrétnymi, vyššie uvedenými názormi má byť trestný postih, teda právna represia, alebo argumentácia a presvedčovanie,“ argumentuje polícia. Dodáva, že pre spoločnosť je lepšie, keď ľudia niektoré názory zdieľajú zo svojho presvedčenia a nie pre obavu z trestu.

Video: Mazurek je známy pre útok na arabskú rodinu (od 13:55)
zdroj: RafaVideoart

https://www.youtube.com/watch?v=8eAQp6D0onk&feature=youtu.be&t=13m57s

„Je dôležité uviesť, že autor vo svojom príspevku doslova uvádza ‚Neobhajujem žiadny režim‘,“ zdôrazňuje polícia.

Keď tvrdia, že holokaust je údajný

Postoj právnikov nie je jednoznačný. Napríklad právnik Transparency International Pavel Nechala v prípade poslanca Mazureka so záverom polície súhlasí. „Tie názory sú nebezpečné, ale myslím, že s nimi treba bojovať iným spôsobom ako cez represívne zložky.“

Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva hovorí, že ak by išlo o obyčajného človeka, ktorý jednorazovo zverejní takýto status, chápala by stanovisko polície. „Prípad však treba vnímať v kontexte osoby, jej činnosti a predchádzajúcich vyjadrení na Facebooku aj inde na verejnosti.“ Pri slovách o „údajnom“ holokauste, vrahoch a mydlách by podľa nej polícia mala vzniesť obvinenie.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie